Διαμαρτυρία Γιαννόπουλου σε Άδωνι για το Κ.Υ Τροπαίων

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 10:39

Οι προτάσεις της «μελέτης» του κ. Κοντού είναι ο χειρότερος εφιάλτης για την περιοχή μας!

Ο Δημάρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, με αφορμή την δημοσίευση στο Διαδίκτυο πρότασης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντού, για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου εισηγείται την συγχώνευση των δύο Κέντρων Υγείας της Γορτυνίας, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, στην οποία επισημαίνει:Η πρόταση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Υπουργού για «αναβάθμιση» των Κέντρων Υγείας και είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με τις αξίες της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Και βέβαια δεν βοηθά ούτε την αποκέντρωση, ούτε την περιφερειακή ανάπτυξη, που όλοι επαγγέλονται!

Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Κοντός στην πρότασή του, από την «μελέτη» για ολόκληρο το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, καταλήγει να προτείνει την κατάργηση του πλέον απαραίτητου Κέντρου Υγείας της ορεινής Αρκαδίας, του πιό απομακρυσμένου!

Η επιστολή του δημάρχου

Κύριε Υπουργέ, 

Στο Διαδίκτυο έχει δημοσιευθεί Πρόταση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τίτλο «Τα 4 Βήματα για την Μεταρρύθμιση». Στην εν λόγω πρόταση ο κ. Κοντός αναφέρεται στην Αρκαδία και ειδικότερα στον Δήμο Γορτυνίας, για τον οποίο εισηγείται την συγχώνευση των δύο Κέντρων Υγείας. Στην πρόταση αυτή δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά στοιχεία παρά μόνο τα οικονομικά. 

Ο Δήμος Γορτυνίας προήλθε από συνένωση 8 δήμων, είναι ο έκτος σε έκταση Δήμος της χώρας (1.054,34 τετραγωνικά χιλιόμετρα), με 70 τοπικές κοινότητες και 131 οικισμούς, με εκατοντάδες χλμ. επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο. Η μορφολογία της περιοχής (85% ορεινός) είναι τέτοια που για να τον διασχίσει κανείς χρειάζεται τουλάχιστον 2,5 ώρες! 

Για τους λόγους αυτούς στην επικράτεια του Δήμου Γορτυνίας λειτουργούν δύο Κέντρα Υγείας, που και αυτά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της ΠΦΥ, λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού. Ιδιαίτερα το Κ.Υ. Τροπαίων καλύπτει την πιο δυσπρόσιτη περιοχή και έχει τα πιό σοβαρά προβλήματα λόγω της πολύ μεγάλης απόστασης από την Τρίπολη και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. 

Είναι επομένως απορίας άξιον πώς ο κ. Κοντός στην πρότασή του, από την «μελέτη» για ολόκληρο το Δίκτυο ΠΦΥ της χώρας, καταλήγει να προτείνει την κατάργηση του πλέον απαραίτητου Κέντρου Υγείας της ορεινής Αρκαδίας, του πιό απομακρυσμένου!  Δέν χρειάζεται να αναφερθούμε στις αντιφάσεις της «μελέτης», όπως στην σελίδα 62, όπου για το ΔΠΦΥ Γορτυνίας αναφέρεται προϋπολογισμός 5.156.307 ευρώ για 20.593 κατοίκους (250 ευρώ/κάτοικο) , για το ΔΠΦΥ Β.Κυνουρίας 4.783.577 ευρώ για 12.922 κατοίκους (370 ευρώ/κάτοικο) και το ΔΠΦΥ Ν.Κυνουρίας 3.150.664 ευρώ για 9.686 κατοίκους (325 ευρώ/κάτοικο).

Ποια είναι τα κριτήρια της «μελέτης»; 

Πρόκειται ασφαλώς για μια «άσκηση επί χάρτου» (και μάλιστα επίπεδου σε μια ορεινή χώρα) από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική επαρχία, ούτε με την υγεία και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να ζει κανείς και να προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή, χωρίς κάν έναν παιδίατρο. Η πρόταση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Υπουργού για «αναβάθμιση» των Κέντρων Υγείας και είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με τις αξίες της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Και βέβαια δεν βοηθά ούτε την αποκέντρωση, ούτε την περιφερειακή ανάπτυξη, που όλοι επαγγέλονται! 

Εχουμε ήδη δεχτεί αλεπάλληλα χτυπήματα με το κλείσιμο σχολείων, υπηρεσιών, περικοπών κονδυλίων για υποδομές κλπ. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που έγιναν δύο Κέντρα Υγείας στην Γορτυνία και δεν έχετε το δικαίωμα να στερήσετε από τους δημότες μας την τελευταία δομή κοινωνικής υπηρεσίας και πρόνοιας. 

Κύριε Υπουργέ, 

Οι προτάσεις αυτής της «μελέτης» είναι ο χειρότερος εφιάλτης για την περιοχή μας. Δέν γνωρίζω άν ο σκοπός του κ. Κοντού και των συνεργατών του ήταν να τρομοκρατήσει τους Δημότες της Γορτυνίας ή να ευχαριστήσει την τρόικα. Πιστεύω όμως ότι εσείς οφείλετε να διευκρινήσετε και να ξεκαθαρίσετε στους δημότες μας τις προθέσεις σας! 

Με τιμή, 

Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος 

Δήμαρχος Γορτυνίας 

Δημητσάνα, 25/10/2013