Τρίπολη | Διήμερο μνήμης και ιστορίας από το ΣΑΟΟ (vids,ph)

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 22:45

Καταχειροκροτήθηκε η αδελφή του Μαθιού Πόταγα για το περιεχόμενο της σύντομης ομιλίας της στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο. “Οι άνθρωποι χρειάζεται να είναι ήρωες”.

Συγκινητικά τραγούδια και μουσική από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης και την χορωδία Ορφέας.Μεγάλο ενδιαφέρον για τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου και τις μνήμες τους

Με μία ξενάγηση στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, αργά το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απριλίου, ξεκίνησε το διήμερο του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων και των Αρχείων Κοινωνικής Ιστορίας με τίτλο “Μαίναλο: Στα ίχνη των Εθνικοαπελευθερωτικών Αγώνων”.

Την ξενάγηση παρακολούθησε αρκετός κόσμος που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις μνήμες που υπάρχουν “θαμένες” στο χώρο των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου, που λειτούργησαν ως χώροι κράτησης εκτελεσθέντων από τους κατακτητές.

Η ξενάγηση έγινε στα δύο δωμάτια που δόθηκαν και επίσημα στο Δήμο Τρίπολης και αναμένεται να γίνουν μουσείο.

Στην συνέχεια στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στην μνήμη του ιστορικού ΣΠύρου Ασδραχά.

Τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρώην βουλευτής Κώστας Ζαχαριάς και χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Τρίπολης Δ.Παυλή  – παρών ήταν και ο Πρόεδρος της ΔΚ Τρίπολης Γιώργος Θεοδωρακόπουλος και οι Πρόεδροι των Αρχείων Κοινωνικής Ιστορίας Ηλίας Νικολακόπουλος, ΣΑΟΟ Θάνος Μπουζέτος και ΕΔΙΑΠ κ.Μαντζουράνης.

Στην συνέχεια έγιναν οι ομιλίες κατά σειρά των Βαγγέλη Καραμανωλάκη, που μίλησε για τον Σπύρο Ασδραχά, Θανάση Χωματά, με θέμα το “Μαίναλο- λίκνο της κλεφτουριάς”, Ελένη Πόταγα, αδελφή του Μάθιου Πόταγα, η οποία και καταχειροκροτήθηκε για τις αναφορές της στο χρέος των σημερινών Ελλήνων και την ανάγκη ομόνοιας και συνεργασίας, Κώστα Μπρούσαλη με θέμα “Μαίναλο- καταφύγιο των ανταρτών του ΕΛΑΣ” και Κώστα Καρποζήλο που αναφέρθηκε στο “Αρχείο και ιστορία”.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με δημοτικά τραγούδια από μαθητές του μουσικού σχολείου Τρίπολης εμπνευσμένα από τον Πόλεμο του ’40 και την Αντίσταση καθώς και με τραγούδια από την χορωδία Ορφέας.

Έξω από το Αμφιθέατρο λειτούργησε έκθεση με υλικό που παραχώρησε η ΕΔΙΑΠ.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης.

Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει πορεία Καναλλάκια μέχρι Λιμποβίσι και στάση στο χώρο που σκοτώθηκε ο Μάθιος Πόταγας, στη γέφυρα Κουτρουμπή στη Βυτίνα.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ξενάγηση στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου και την ημερίδα στο Πνευματικό κέντρο και τρία βίντεο με την ξενάγηση, τις ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο και το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης (δημοτικά τραγούδια από μαθητές του Μουσικού Σχολείου και χορωδία Ορφέας).

Διήμερο ιστορίας και μνήμης από το ΣΑΟΟ