Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης Περιφέρειας Πελ/σου…

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία «Δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης Περιφέρειας Πελοποννήσου», διοργάνωσαν την Τρίτη το πρωί, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου & ο σύλλογος για τα δικαιώματα του παιδιού «Το χαμόγελο του Παιδιού», παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της αστυνομίας, της εκπαίδευσης, της Περιφέρειας, του Δήμου και αρκετών ακροατών.



Τη δράση παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης και ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Το Δίκτυο στοχεύει στη στήριξη των ατόμων που βρίσκονται σε κρίση (παιδί, οικογένεια, μετανάστες, άνεργοι, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λ.π.) λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, στη διασύνδεση και συντονισμό των επιμέρους δομών και υπηρεσιών (κρατικών, εκκλησιαστικών και ιδιωτικών), που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη συνεργασία μεταξύ Δημοσίου & Αυτοδιοικητικού /Κοινωνικού Τομέα με τον Ιδιωτικό Τομέα, στην βάση της κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας.

Σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, ο πρόεδρος του συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού», κ. Γιαννόπουλος, τόνισε ότι ο σύλλογος πάντα συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι δυνάμεις των φορέων προς όφελος αυτών που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. «Ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, να καταλάβουμε ότι δεν περισσεύει κανένας, προκειμένου αυτές τις δύσκολες στιγμές να δώσουμε το καλύτερο δυνατό, όχι όμως από οίκτο ή φιλανθρωπία», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί κατάθεση ψυχής και διάθεση προσφοράς σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. «Είναι υποχρέωση των φορέων να καταλάβουν ότι κανένας δεν πρέπει να βλέπει το “μαγαζάκι” του ή το δικό του “μικρόκοσμο”», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, προτρέποντας όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για το καλό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένδεια και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Μπούκλης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μοναδική ευκαιρία συγκράτησης του, υπό διάλυση, κοινωνικού ιστού και την πρόθεση του περιφερειάρχη προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλώνοντας παράλληλα και τη στήριξη της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Θεώρησε ότι το έργο της αστυνομίας πρέπει να στηριχτεί με τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης που θα τη φέρει κοντά στο λαό και να γίνει από όλους τους φορείς και όλα τα κόμματα υπερβάσεις, για αλλαγή στάσης ζωής και κουλτούρας. «Αν ο καθένας μας δεν αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, τότε το μέλλον μας θα είναι τραγικό», κατέληξε ο κ. Μπούκλης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις στο αμφιθέατρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού κέντρου Τρίπολης. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Πουλάς, χαρακτήρισε αναγκαία τη συνάντηση αυτή, ώστε να συστρατευθούν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις για τη στήριξη των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί τη βάση για τη συνένωση δυνάμεων, ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε δεινή θέση, προσθέτοντας ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν αποτελεί διάθεση για φιλανθρωπία ή ευκαιρία επικοινωνίας και προβολής παραπόνων, αλλά προσπάθεια για συντονισμένες ενέργειες, στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδιασμού με χρονοδιάγραμμα, στοχευμένες δράσεις κι αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην ομιλία του, τόνισε την ευθύνη της Περιφέρειας για μια συνολική κοινωνική πολιτική, που αποτελεί την προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χαρακτηρίζοντάς της ως την ειδοποιό διαφορά με τις οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες, την πρόθεση των οποίων έκρινε ως “εξαιρετικής υψηλής ποιότητας”. Σημείωσε ότι, με την πρωτοβουλία αυτή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ουσιαστικά “ξεδιπλώνει” τις πολιτικές της για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, παρουσιάζοντας δύο δράσεις: Η πρώτη, αφορά τη συνοχή μέσα στο επίπεδο των ευρύτερων κοινωνικών πολιτικών και εργαλείων που υπάρχουν στην επικράτεια, προσπαθώντας να τα εξειδικεύσει στα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η δεύτερη, αφορά την προσπάθεια της Περιφέρειας για δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δηλαδή δράσεων που έρχονται να εξειδικευτούν στις ανάγκες της κοινωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αργύρης Καρδαράς

Προηγούμενο άρθροΔ. Ζιακόπουλος: Σταδιακή βελτίωση του καιρού…
Επόμενο άρθροΝέα Διοικητική Επιτροπή Επιμελητηρίου…