Δηλώσεις Κουίκ «Στο Κόκκινο» για Λαζαρίδη, ΑΝ.ΕΛ, σχέσεις κράτους-Εκκλησίας

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Χρυσόστομο Λουκά.

Δημ: Θα θέλαμε ένα σχόλιο για την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη και για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο ίδιος.



Τ. Κουίκ: Καταρχήν, είναι σαφές ότι δεν άντεξε το δρόμο της ευθύνης και των εθνικών συμφερόντων. Προφανώς δεν αντέχουν κάποιοι, είτε πιεζόμενοι-εκβιαζόμενοι από απειλές ακόμα και κατά συγγενών τους, είτε διότι προβάλλουν επιχειρήματα τα οποία η κυβέρνηση τους τα αποδομεί.

Για παράδειγμα, το θέμα του πως θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών όταν θα έρθει, τέλος του χρόνου, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι «θα το συνεννοηθούν οι δύο εταίροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν θα έρθει στη
Βουλή. Δεν είναι κάτι που το κουβεντιάζουμε από τώρα». Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο, είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ο λαός, «τί δεσμεύσεις και όρκους πίστης είχε δώσει ο συγκεκριμένος στον Πάνο Καμμένο και στον Πρωθυπουργό, παρουσία, μάλιστα και δύο Υπουργών», όπως λέει και η σχετική ανακοίνωση που έβγαλε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Πάντως, είναι σαφές, ότι όποιος φεύγει από το πόστο του θα πρέπει να παραδίδει και την έδρα του. Αν δεν αντέχεις να την υπηρετήσεις και μάλιστα απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση για να επανέλθουν στην εξουσία και να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους και τα ανομήματά τους, αν γίνεσαι συνεταίρος τους, αν γίνεσαι κομμάτι τους, αν γίνεσαι συνένοχός τους στο τι πάνε να κάνουν και με την συνδρομή που έχουν από τα γνωστά ΜΜΕ, τότε δεν μπορείς να ανήκεις στην οικογένεια των ΑΝΕΛ. Δώσε την έδρα για να προχωρήσουμε εμείς παρακάτω. Εμείς θα προχωρήσουμε. Σας το λέω!!!

Δημ: Δηλαδή δεν υπάρχει ζήτημα ευστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας γιατί πλέον αριθμεί 152 βουλευτές μετά από αυτή την ανεξαρτητοποίηση;

Τ. Κουίκ: Για μένα, το όριο αυτό θέτει προ των ευθυνών τους ακόμα περισσότερο εκείνους οι οποίοι έχουν απομείνει. Πολύ πιο εύκολα μπορεί να κινηθεί ένας βουλευτής μέσα στους 160 από τους 152. Νομίζω, ότι Συμπιλίδης δεν θα βρεθεί σε αυτή την κυβέρνηση.

Δημ: κ Κουίκ, αντιλαμβάνεστε να υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης από την Αντιπολίτευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Τ. Κουίκ: Αυτό προέκυψε εμφανέστερα πλέον όλων, όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Αυτόν τον λόγο είχε, αυτόν τον σκοπό είχε. Το να προκαλέσει κραδασμούς μέσα στην εταιρική κυβερνητική πτέρυγα, βεβαίως στοχεύοντας τον μικρότερο εταίρο της, τους ΑΝΕΛ.

Πραγματικά λυπάμαι που έφυγαν κάποιοι, όπως ο Γιώργος Λαζαρίδης είτε στελέχη μας. Λίγα σας διαβεβαιώνω, και μάλιστα από αυτά τα λίγα, είναι ακόμα λιγότερα τα αξιόλογα, τα πολύ αξιόλογα για τα οποία στεναχωριέμαι, όπως η Μανταλένα Παπαδοπούλου για παράδειγμα, που πολύ θα ήθελα να γυρίσει πίσω.

Έχω την εντύπωση ότι αυτόν τον σκοπό είχε η πρόταση δυσπιστίας. Το πώς θα αποδομήσει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Δεν καταλαβαίνει κάτι όμως αυτή η ακροδεξιά παρέα. Ότι οι ΑΝΕΛ έχουν περάσει πολύ-πολύ-πολύ χειρότερα, και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος επί μία τετραετία χτυπιέται κάτω σαν το χταπόδι και πόσο μάλλον τα τελευταία δύο χρόνια, δεν πρόκειται να λυγίσει. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που είπε στο Ζάππειο προχθές θα το κρατήσει ως λόγο τιμής.

Δημ: Μάλιστα. Τώρα από εκεί και πέρα για να κλείσουμε με αυτό κ. Υφυπουργέ, υπήρξε κάποια δήλωσή σας χθες σχετικά με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, υπήρξε και αρκετή συζήτηση, η άποψή σας ποια είναι σχετικά με αυτό το ζήτημα;

Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μια προσωπική άποψη και το διευκρίνισα από την πρώτη στιγμή γιατί θα σας πω και κάτι, χρησιμοποιώντας μια βαριά κουβέντα: Η αλητεία της σύγχρονης δημοσιογραφίας πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Γιατί ουδέποτε είπα ότι εγώ θα δώσω μάχη μέσα στους ΑΝΕΛ για να επιβάλλω τις απόψεις μου υπέρ του διαχωρισμού. Είπα ότι αυτή είναι μια προσωπική μου άποψη και σε αυτήν θα εμμείνω. Αυτό είπα.

Όμως, εδώ πέρα πρέπει να πάμε λίγο τον χρόνο πίσω. Καταρχήν το θέμα δεν τέθηκε σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση. Ήταν ένα δημοσίευμα το οποίο ανακάτευε την κυβέρνηση και ενδεχομένως και ο συντάκτης είχε σαν στόχο να ανακατέψει τους εταίρους και πολύ περισσότερο την κυβέρνηση με την Εκκλησία. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι ουδέποτε τέθηκε αυτό το θέμα επίσημα από τον Πρωθυπουργό. Σας υπενθυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2016 στην Βουλή, στο αίθριο, στην πίσω πλευρά, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει συγκεκριμένες αναφορές για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά τέτοιο θέμα για την Εκκλησία δεν τέθηκε. Αυτό είναι το δεύτερο και το σημαντικό.

Και το τρίτο είναι πως ό,τι κάνει η κυβέρνηση με ή για την Εκκλησία, θα το κουβεντιάσει πρώτα μαζί της.

Σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί ο κ. Καμμένος τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, (το λέει και η σχετική χθεσινή ανακοίνωση των ΑΝΕΛ), και επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε μια ασυμφωνία και σε μία ρήξη με την Εκκλησία.

Απεναντίας εκτιμά ότι σε δύσκολους καιρούς η Εκκλησία μέσα σε όλα, ήταν αρωγός σε ένα κοινωνικό έργο με συσσίτια και όχι μόνο, σε δύσκολες στιγμές που έχουν περάσει οι Έλληνες, πάντως όχι εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης.

Άρα η δική μου η θέση είναι ότι από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, εγώ μπορώ να έχω την προσωπική μου άποψη αλλά καταλαβαίνετε ότι θα πειθαρχήσω στην πλειοψηφία του Κινήματος, σε ό, τι αφορά την τελική διατύπωση της όποιας ανακοίνωσης. Αυτό επιτάσσει η αρχή της Δημοκρατίας σε μία πλειοψηφική απόφαση.

Προηγούμενο άρθροΗ Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Αρκαδίας
Επόμενο άρθροΚοινο_Τοπία | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος προβολών της «ΣΙΝΕ-ΠΑΡΕΑΣ» (ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5