Δημ. Κουτσούμπας: Γρήγορη, άμεση και καθολική αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους (vid)

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 14:00
φωτο αρχείου

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. «Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε. Μπορείτε να επικαλείστε λάθη, παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα άλλο καλοκαίρι, με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για καταστροφή λαϊκών περιουσιών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι αυτή η τεράστια καταστροφή οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, οφείλεται στην απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, και εξειδικευμένο για κάθε δασικό σύμπλεγμα.

Ένα τέτοιο σχέδιο, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι «πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού, δεν παίρνει μέτρα πρόληψης, επειδή αυτά τα μέτρα το αστικό κράτος τα θεωρεί κόστος».

Κατήγγειλε δε, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική κρίση για να αποκρύψει τις παραλείψεις, τα κενά, τις τεράστιες ελλείψεις. «Για πείτε μας εσείς κύριε Μητσοτάκη, και όλοι εσείς που έχετε κάνει καραμέλα την κλιματική κρίση, η κλιματική κρίση φταίει, που φέτος στην Αττική δόθηκαν μόλις 30.000 ευρώ για δασικούς δρόμους; Η κλιματική κρίση φταίει που ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρονών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι τέτοιες μεγάλες καταστροφές είχαμε και πριν από 30 χρόνια, γι΄αυτό «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναμφίβολα την πρώτη ευθύνη σήμερα», αλλά ευθύνη έχουν και όσοι έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, γιατί ακολούθησαν την πολιτική της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. «Όλοι σας έχετε λερωμένη τη φωλιά σας. Διαχρονικά εγκληματήσατε κατά του λαού, κατά των δασών και του περιβάλλοντος. Ποια κυβέρνηση έδωσε πάνω από 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού για τα δάση και την προστασία τους; Ποια κυβέρνηση ενίσχυσε τα δασαρχεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες της δασοπροστασίας;», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής προστασίας, πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή μόλις το 10% των αναγκών τους».

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρατήρησε ότι ως κυβέρνηση έδωσε ακόμα πιο λίγα. «Για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, λέτε πως δεν έχετε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτείτε την ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, τόσα χρόνια, βρίσκετε 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και απευθύνθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. «Ποια κυβέρνηση προχώρησε στον εγκληματικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση;», είπε κ. Κουτσούμπας και απευθύνθηκε στη Φώφη Γεννηματά. «Εσείς δεν ξέρετε τίποτα κυρία Γεννηματά; Εσείς και το κόμμα σας που τόσα χρόνια κυβέρνησε, δεν έχει καμία ευθύνη; Και εμείς αυτή η αντιεπιστημονική διάσπαση, θεσμοθετήθηκε επί των ημερών σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι όλοι τους βάδισαν τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, αφού και η ΝΔ αναγνώρισε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά υποσυστήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις.

«Όλοι σας βαδίσατε στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

-Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών και δικτύων.

-Σημαίνει σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

-Σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης. Με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Δευτερολογία – Δ. Κουτσούμπας: Γεμίζατε τις αύρες για να πέφτει άσκοπα το νερό πάνω στους νέους και τα γυναικόπαιδα και αφήσατε άδεια τα βυτία για τις πυρκαγιές

«Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, η εγκληματική πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους και του οφέλους, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα της πανδημίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης και το υποβαθμισμένο ΕΣΥ».

«Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας, φταίει ο άγνωστος εχθρός που ξεπερνάει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος. Όμως οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι “αυτό κοστίζουν’, ότι τίποτε δεν είναι τζάμπα. Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές», είπε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι τα αναγκαία μέτρα (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ) είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι το «τρεχάτε να σωθείτε» είναι το βασικό μέτρο στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας, για να προσθέσει ότι «πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και τους χιλιάδες αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να τρέξει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, κλιμακώνοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης».

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική για τους εμβολιασμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με την πολιτική της, έχει μετατρέψει το εμβόλιο, από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει το εμβόλιο σε ευκαιρία για τους ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους και την κερδοφορία τους.

«Εσείς τροφοδοτείτε τον ανορθολογισμό, με της παλινωδίες σας, τη λειψή εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, την μετατροπή του εμβολίου σε μέσο εξαγοράς, σε μέσο συναλλαγής, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση. Η ευθύνη όλη είναι δική σας», είπε ο γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, αλλού, δεν έγιναν στάχτη δάση και περιουσίες μόνο, αλλά και το ίδιο το παραμύθι σας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού».

Με την πολιτική της η κυβέρνηση θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι΄αυτό ούτε θέλει ούτε και μπορεί να την προστατεύσει, είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «έτσι εξηγείται όλο αυτό το αλαλούμ, όλη αυτή η καταστροφή, όλη αυτή η ανικανότητα» και «γι΄αυτό το κράτος δείχνει γυμνό, όταν πρόκειται να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, το περιβάλλον».

Το κράτος, παρατήρησε ο γγ του ΚΚΕ, είναι πλήρως εξοπλισμένο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του, «γεμίζει τις αύρες με νερό για να πέφτει άσκοπα πάνω σε νέους και γυναικόπαιδα που αγωνίζονται και αφήνει άδεια τα βυτία και τα οχήματα της πυροσβεστικής, αντί να τα έχει έτοιμα και σε επάρκεια, για την ώρα της φωτιάς».

«Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις των εργαζομένων, των κατοίκων που ξέρουν καλύτερα απ΄όλους τι χρειάζεται και τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό, τη νεολαία να σκεφτούν αποφασιστικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους για να μην παραγραφούν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά του δάσους, του φυσικού πλούτου, της ζωής τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ