Οι δήμαρχοι Μαντάς, Παπαδόπουλος, Λυσίκατος στην επιτροπή διαβούλευσης για τα σκουπίδια (vid)

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 21:33

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε στην Τρίπολη, αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, συμμετείχαν ως μέλη οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, Βόρειας Κυνουρίας Τάκης Μαντάς και Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος (ο δήμαρχος Γορτυνίας αν και παρευρέθηκε, δεν τοποθετήθηκε).

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων πως εκτός από το κόστος και τον επιμερισμό των ποσοστών για την κεντρική και την αποκεντρωμένη διαχείριση εκείνο που θα πρέπει να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις είναι η χωροθέτηση, η μεταβατική περίοδος και το ζήτημα των υπολειμμάτων. Θέματα που, όπως είπε, μέχρι σήμερα, δεν έχουν συζητηθεί στο βαθμό που πρέπει.Επεσήμανε δε πως μιλάει ως Δήμαρχος ενός δήμου που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και πολλοί θεωρούν τη Μεγαλόπολη ως εύκαιρη και εύκολη λύση για το “αγκάθι” των υπολειμμάτων.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Τάκης Μαντάς, ήταν ολιγόλογος και σημείωσε πως η μεταβατική περίοδος δεν προχώρησε όχι γιατί δεν επεβλήθη από κάποιο θεσμικό πλαίσιο αλλά λόγω κόστους και τόνισε πως θα πρέπει να δούμε το όλο ζήτημα σε συνάρτηση όχι μόνο με το κόστος αλλά και το περιβάλλον, αφού οι χωματερές δεν είναι διαχείριση.

Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, επεσήμανε πως θα πρέπει στην αρχή και στο τέλος κάθε κουβέντας να θυμόμαστε την ανακύκλωση και το πως “ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Τοποθετήθηκε υπέρ της εισήγησης για την κεντρική διαχείριση αλλά επεσήμανε πως θα πρέπει και οι μικροί δήμοι, όπως ο δικός του, να μην θεωρείται πως έχει πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οφείλει τόσο η Κυβέρνηση να πει τι χρήματα δίνει για την διαχείριση των απορριμμάτων συγκεκριμένα, όσο και η Περιφέρεια να βρει τρόπους χρηματοδότησης των μικρών δήμων στο θέμα αυτό.

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των τριών δημάρχων της Αρκαδίας στο βίντεο.