Δήμαρχος Καλαμάτας: Μέχρι και 4.000 ενεργά κρούσματα στην Καλαμάτα “δείχνουν” τα λύματα του Βιολογικού (vid)

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 10:57

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές του Δήμου Καλαμάτας, μετά και τα τελευταία αποτελέσματα της δειγματοληψίας των λυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό Kαλαμάτας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, 51.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων εντοπίζονται στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, από 19.000 ανά λίτρο που ήταν το προηγούμενο διάστημα, που ισοδυναμεί σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, σε 3-4.000 ενεργά κρούσματα στην πόλη. Πρόκειται ουσιαστικά για υπερδιπλασιασμό του κορονοϊού στα λύματα της πόλης, το οποίο όμως είναι αναμενόμενο μετά τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων που δίνει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα και τη θετικότητα που κυμαίνεται από 4-6%.“Η Καλαμάτα δεν πρέπει να μπει σε ειδικά περιοριστικά μέτρα, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία μας”, δήλωσε ο Δήμαρχος κάνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει. “Ήδη το Νοσοκομείο μας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και πλέον υποστηρίζεται και από τα νοσοκομεία Σπάρτης και Τρίπολης”, επεσήμανε ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας οτι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Αυγούστου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων. Το δείγμα ελήφθη στις 17 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31332456 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε σημαντικά αυξημένο ιικό φορτίο SARS-CoV-2.

Τονίζεται ότι σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των αναλύσεων που αφορούσαν την ποσοτικοποίηση του SARS-CoV2 στο δείγμα λυμάτων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας γίνεται γνωστό ότι το αποτέλεσμα ήταν 51.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων και εκτίμηση για περί τα 3.000 ενεργά κρούσματα. Από την ανάλυση παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, η οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με τα αντίστοιχα περιστατικά που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ.

Υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση πραγματοποιείται για να παρακολουθείται η τάση του επιδημικού φαινομένου, παρά η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών”.

M.Π.

Πηγή: messinialive.gr