«Δημιουργία Ξανά»: Ανάπτυξη με υπερρύθμιση δεν υπάρχει

Μια 90χρονη συνελήφθη γιατί πουλούσε παντόφλες που η ίδια έπλεκε. Κι όλοι έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τη “βαρβαρότητα” της αστυνομίας που αναγκάστηκε να εφαρμόσει τον νόμο, και όχι τη βαρβαρότητα του ίδιου του νόμου, ο οποίος δεν κάνει εξαίρεση σε κανέναν, λόγω ηλικίας. Αν δεν ήταν 90χρονη αλλά 30χρονη, κι αν δεν έπλεκε παντόφλες με τα χέρια της, αλλά πουλόβερ με μηχανή στο σπίτι της, θα έπρεπε να μπορεί να τα πουλάει στην είσοδο του σπιτιού της ή από το διαδίκτυο; Τα κράτη με ανθηρές οικονομίες απαντούν “ναι”. Το οθωμανοσοβιετικό ελληνικό μοντέλο απαντάει “όχι”.

Ανάπτυξη σημαίνει να μπορεί ο καθένας να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και διαχειριστικό κόστος. Να μπορείς να παράγεις προϊόντα ή να προσφέρεις υπηρεσίες οποιουδήποτε είδους, χωρίς καμμία κρατική παρέμβαση.



Αν η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ήταν κυβέρνηση, ο κάθε πολίτης θα είχε, με τη γέννησή του, τον προσωπικό του αριθμό, όπως ο Social Security Number στις ΗΠΑ. Έναν και μοναδικό, και ως ταυτότητα και ως ΑΦΜ. Θα μπορούσε να πουλάει παντόφλες που θα έπλεκε, χόρτα που θα μάζευε, πίτες που θα έψηνε, έπιπλα που δεν χρειάζεται πια, ηλεκτρονικά προγράμματα, κουτάβια που γέννησε η σκύλα του, θα μπορούσε να μαστορεύει ή να καθαρίζει ή να διδάσκει ή να κρατάει παιδιά ή να φροντίζει ηλικιωμένους. Θα μπορούσε να πουλάει οποιοδήποτε προϊόν και να προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία. Χωρίς έναρξη στην εφορία, χωρίς ΚΑΔ, δηλώσεις μεταβολής επαγγελματικής δραστηριότητας, ΕΦΚΑ και επιμελητήρια.

Με μια απλή απόδειξη σε οποιοδήποτε χαρτί που θα είχε το ΑΦΜ του πωλητή, το ΑΦΜ του αγοραστή και την υπογραφή και των δύο. Και στο τέλος του χρόνου θα δήλωνε το συνολικό του εισόδημα από όλες τις πηγές, χωρίς διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης για κάθε μία. Ο φόρος θα ήταν για όλα γραμμικός (flat tax) 12%, o ΦΠΑ θα ήταν 15% (και 9% ο “χαμηλός” στα είδη πρώτης ανάγκης) και ΚΑΘΕ απόδειξη θα αναγνωριζόταν ως έξοδο και θα εξέπιπτε από το φορολογητέο εισόδημα, έτσι ώστε ο αγοραστής να έχει κίνητρο να ζητάει αποδείξεις από τους πάντες και η φοροδιαφυγή να μηδενιστεί, διότι θα ήταν ασύμφορη. Τόσο απλά, τόσο αποτελεσματικά.

Η κρατική υπερρύθμιση δεν οδηγεί μόνο 90χρονες στο κρατητήριο, αλλά ολόκληρη την Οικονομία σε θανατική καταδίκη.

(Δελτίο τύπου)

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστίες από το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης
Επόμενο άρθροΝίκας από το Πεταλίδι: «Η Πελοπόννησος πρέπει να αλλάξει σελίδα» (ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5