Δημήτρης Ζιακόπουλος:”Καθ’ οδόν η ψυχρή εισβολή”…

Τετάρτη, 9 Νοέμβριος 2011 17:41

ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ Η ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ. ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΧΩΡΑ.

Αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας το επόμενο πενθήμερο. Συγκεκριμένα: (α) από το βράδυ της Πέμπτης έως το απόγευμα της Παρασκευής θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές στην κεντρική Ελλάδα και στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, (β) από την Παρασκευή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η ψυχρή εισβολή στη χώρα με αιχμή του δόρατος τους πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, (γ) το Σαββατοκύριακο τα καιρικά φαινόμενα (τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά) θα περιοριστούν στις προσήνεμες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας και οι Β-ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ και (δ) τη Δευτέρα ο καιρός στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα παρουσιάσει επιδείνωση με τους ανέμους να ενισχύονται ακόμα περισσότερο και τη θερμοκρασία να σημειώνει περαιτέρω πτώση. Με αυτές τις συνθήκες, τη Δευτέρα είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμη για να πούμε περισσότερα για το θέμα αυτό. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Την Παρασκευή στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών στο Ιόνιο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Το Σάββατο στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά Β-ΒΑ 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Την Κυριακή στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τη βόρεια Κρήτη και πιθανώς στα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στη Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά Β-ΒΑ 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Τη Δευτέρα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι ΒΑ άνεμοι είναι πιθανό να φθάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com