Δήμος Τρίπολης | Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες από τον παγετό – Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους αγρότες

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 23:05

Το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες της περιοχής μας από τον παγετό, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, με τον Δήμαρχο κ.Τζιούμη, να ενημερώνει το σώμα για τις επαφές, που είχε τόσο με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ όσο και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  όπου τέθηκε το ζήτημα με στόχο την ανεύρεση μιας λύσης στο κομμάτι των αποζημιώσεων για τους αγρότες, που είναι στο “κόκκινο”.

“Η ζημιά είναι σχεδόν ολοκληρωτική σε κεράσια, αχλάδια, μήλα, αλλά και σε αμπέλια – όπου η ζημιά θα εκτιμηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να υπάρξει πλήρης καταγραφή και αποζημίωση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημαρχος, ενώ συμπλήρωσε “Υπάρχει μια διαφωνία για τα μήλα με τον ΕΛΓΑ  σχετικά με την ανθοφορία σε συγκεκριμένο ποσοστό άνω του 10%
Η διαβεβαίωση του υπουργείου και του ΕΛΓΑ είναι πως θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Σας καλώ να πάρουμε απόφαση σαν συμβούλιο, που να ζητάμε να δοθεί πλήρης αποζημίωση, μιας που η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική και είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε καταστροφές στην περιοχή μας. Οι αγρότες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση”.Ο κ.Σμυρνιώτης τόνισε πως ο ΕΛΓΑ δεν θα πρέπει να επιμένει σε τυπικά θέματα (του αν ήταν 10% η ανθοφορία ή λιγότερο ή περισσότερο) αλλά να επικεντρωθεί στην ουσία, την πλήρη καταστροφή δηλαδή των καλλιεργειών.

Στην τοποθέτηση του ο κ.Τσιαμούλος ζήτησε να μην μείνει το σώμα μόνο σε ένα ψήφισμα, αλλά να επιδιώξουν μια εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ τόνισε, πως ο ΕΛΓΑ γνωρίζει τόσα χρόνια ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες και πως θα πρέπει μέσω του ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητά και επιμερισμό των Νομών.

Ο κ.Τζιούμης ανέφερε στην συνέχεια, πως η ζημιές από τον παγετό ανέρχονται σε όλη την χώρα σε 400.000.000 ευρώ και ο ΕΛΓΑ έχει στην διάθεση του 155.000.000 ευρώ.

Ο κ.Κατσαφάνας τόνισε, πως πρέπει να βρεθεί τρόπος, να ικανοποιηθούν όλοι, γιατί έχουν χάσει πάρα πολλά και λόγω της πανδημίας.

Ο κ.Γούργαρης ανέφερε πως οι καλλιέργειες έχουν πληγεί  τα τελευταία χρόνια, μίλησε για την χαριστική βολή που έδωσε στους αγρότες αυτή η νέα καταστροφή με τον παγετό, ενώ ζήτησε να στηριχτούν οι αγρότες που είναι σε απόγνωση, για να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους. “Πρέπει να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές και να μην μπούμε στην γελοία συζήτηση αν ήταν ανοιχτό ή όχι το άνθος. Να ζητήσουμε να αποζημιωθούν έγκαιρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γεωργανόπουλος δήλωσε, πως είναι άμεση ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Ο κ.Σταμάτης δήλωσε, πως για για ακόμα μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Τέλος ο κ.Τρίκολας μίλησε για μια μεγάλη καταστροφή – που δεν έχει φανεί ακόμα σε όλο της το εύρος – ζητώντας να ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για τις αποζημιώσεις.