Δήμος Β. Κυνουρίας | Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γιώργος Καμπύλης

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 19:56

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2021, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης.

Η Αυτοδιοίκηση της χώρας συναντήθηκε και πάλι μετά από ενάμιση χρόνο από κοντά και τρία χρόνια μετά το προηγούμενο συνέδριο, τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του covid-19.Κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου ήταν: «Ο κόσμος αλλάζει, η αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά» με στόχο τη διαμόρφωση νέων ρόλων και ευθυνών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες.

 

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Το παρών έδωσαν και μίλησαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης – Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας – αναπληρωτής Υπουργός ΕσωτερικώνΣταύρος Καλαφάτης – Υφυπουργός Εσωτερικών, Κυριάκος Πιερρακάκης – Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Σκυλακάκης – αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης – Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μιχάλης Σταυριανουδάκης – Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης, Δημήτρης Σταμάτης – Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Δημήτρης Μαραβέλιας – Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Γιώργος Ζερβός – Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παράλληλα τοποθετήσεις έγιναν από Προέδρους των Π.Ε.Δ., Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων, Πολιτικών Αρχηγών & Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη, 14/10/2021, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 4.0, όπου έγινε και η παρουσίαση του χρηματοδοτικού προγράμματος για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι σύνεδροι ήταν οι προκλήσεις που καλείται  να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η ανακατανομή των ΚΑΠ, τα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων-smart cities,  ο εσωτερικός έλεγχος, η διοικητική μεταρρύθμιση, η οικονομική διαχείριση των Δήμων και οι βέλτιστες πρακτικές επίδοσης, τα προβλήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τα αναπτυξιακά εργαλεία για την τουριστική αναβάθμιση και αειφορία των ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας δήλωσε: «Μετά από δύο χρόνια βρεθήκαμε στο πρώτο δια ζώσης Ετήσιο Συνέδριο της θητείας μας. Ένα σημαντικό συνέδριο όπου συζητήσαμε πολλά από τα θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των Δήμων. Την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, την υποστελέχωση των Ο.Τ.Α, την ανακατανομή των ΚΑΠ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α, ως βασικό πυλώνα της σύγχρονης κοινωνίας. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι Δήμοι είναι μεγάλες και πολλές. Προκλήσεις που εντάθηκαν με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε τους προηγούμενους μήνες και ανέδειξαν την σπουδαιότητα της συμμετοχής των Δήμων στην υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Η οργανωτική ικανότητα και η αυτοτέλεια μας, αποτελεί πλέον κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών και την ανάπτυξη της χώρας. Αγωνιζόμαστε για ισχυρότερους Δήμους και για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά και διεκδικεί ρόλους για να είναι ακόμη πιο χρήσιμη στους πολίτες».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ