Δημόσιος διάλογος Βόσνου στο «Μεγάλο Καφενείο» για τα αδέσποτα

Την Κυριακή το βράδυ ο Υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Βόσνος προσκάλεσε τους δημότες σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο με το θέμα που απασχολεί περισσότερο, το θέμα των αδέσποτων, στο Μεγάλο Καφενείο.

Εκεί βρέθηκαν υποψήφιοι της παράταξης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι για την τοπική κοινότητα Τρίπολης αλλά και πολλοί φίλοι όπως και δημότες που προβληματίζονται για όλη αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες μετά από επίθεση αδέσποτου σε παιδί αλλά και με τις φόλες που έριξαν ασυνείδητοι, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ζώων.



Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Βόσνος ανέφερε ότι :

«Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της κοινωνίας. Είμαι εδώ να κουβεντιάσουμε το θέμα αυτό ώστε από τη μια οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια και από την άλλη τα ζώα να μεταφερθούν σε ένα χώρο και όχι να τα έχουμε στην Πλατεία Πετρινού, την οποία έχουμε βαφτίσει φυσικό χώρο». Όσον αφορά τις πρόσφατες φόλες κατήγγειλε δημόσια το γεγονός, κάτι που δεν έπραξαν άλλοι υποψήφιοι.

Ο επικεφαλής της παράταξης «για την Τρίπολη» τόνισε ιδιαίτερα υλοποιήσιμες προτάσεις που είναι οι παρακάτω :

1. Πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων αδεσπότων, τσιπαρίσματος και αιματολογικός έλεγχος

2. Παροχή δωρεάν στειρώσεων από το Δήμο ή παροχή άλλων κινήτρων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. τριετία) των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων. Να δοθούν κίνητρα σε περίπτωση υιοθεσίας π.χ. bonus παροχή δωρεάν τροφής ή μείωση δημοτικών τελών.

3. Απόκτηση δωρεάν επαρκούς δημοτικού χώρου (π.χ. με παραχώρηση από το Δασαρχείο αρχικά μέχρι 50 στρεμμάτων) για τη δημιουργία Δημοτικού (ή διαδημοτικού) καταφυγίου προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

4. Δημιουργία σύγχρονου δημοτικού κτηνιατρείου που θα προσφέρονται δωρεάν ή πολύ φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες στα δεσποζόμενα ζώα ή και στα αδέσποτα.

5. Καμπάνιες ενημέρωσης σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό με αφίσες , ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά happenings, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου με προγράμματα στα σχολεία.

6. Επανίδρυση και ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας.

7. Ίδρυση γραφείου κτηνιατρικής υπηρεσίας που θα στελεχώνεται με κτηνίατρο και θα έχει τον έλεγχο, την καταγραφή και ψηφιακή παρακολούθηση των αδέσποτων, καθώς και την ευθύνη λειτουργίας οχήματος περισυλλογής τους.

Στόχος μας είναι: Καταγραφή/τσιπάρισμα –Στείρωση – Αιματολογικός έλεγχος –Προώθηση υιοθεσίας.

Ο κ. Ζαρακοβίτης Δημήτριος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δήλωσε:

«Ενώ υπάρχουν τόσα περιστατικά με φόλες και επιθέσεις στην πόλη μας, ενώ περιμέναμε απόψε η συμμετοχή να είναι μεγάλη, δυστυχώς είναι πολύ μικρή.

Γκρινιάζουμε όλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, αλλά κανείς δεν είναι εδώ για να ακούσει απόψεις και λύσεις. Περίμενα περισσότερο κόσμο να μας θέσει προτάσεις, να διαφωνήσει με τις δικές μας και να προβάλει αντίλογο. Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά και εγώ διαφώνησα σε πολλά πράγματα με τον επικεφαλής της παράταξης, αλλά μετά από πολύωρες συναντήσεις και αφού ενημερωθήκαμε πλήρως από τους αρμόδιους καταλήξαμε σε 7 κατευθυντήριες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος. Είμαστε η μόνη παράταξη, και αν κάνω λάθος διορθώστε με, που ήρθαμε εδώ με λύσεις και προτάσεις, με πρόγραμμα υλοποιήσιμο και χρονοδιάγραμμα ενός έτους. Πρέπει να γίνουν τα πρώτα βήματα χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων δήμων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα άλλων προτάσεων και προχωράμε μπροστά. Το επίπεδο συμπεριφοράς στα ζώα αντικατοπτρίζει το επίπεδο συμπεριφοράς στους ανθρώπους.¨
Κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον κ. Βόσνο ήταν σχετικά με πρότυπα θεματικά πάρκα για ζώα, για το αν θα ακολουθήσει παραδείγματα άλλων πόλεων που έχουν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα με τα αδέσποτα, για το τι συμβαίνει με τους κτηνιάτρους και αν υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι, τι γίνεται με τις στειρώσεις κλπ

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση ενός δημότη:

«έχω πάει άπειρες φορές στο Δήμο παραπονούμενος για τα θηλυκά αδέσποτα τα οποία έχουν γεννήσει και επιτίθονται στον κόσμο. Κρίμα που δεν ήρθαν αυτοί που είχατε καλέσει (Φιλοζωική) , πήγα στη συνάντηση τους και ήμουν μάρτυρας ενός πινγκ πονγκ ευθυνών για το ποιος πήρε χρήματα μεταξύ Δήμου- δημοτικής κοινότητας και της Φιλοζωικής».

Εν κατακλείδι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά διαλόγου, κάποιες από τις απορίες λύθηκαν, κάποιες όχι γιατί έλειπαν εκπρόσωποι της Φιλοζωικής αλλά οι παρευρισκόμενοι έφυγαν ομολογουμένως ικανοποιημένοι γιατί όπως κάποιοι είπαν:

«πρώτη φορά ακούσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τεκμηριωμένο, με προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για αυτό το σοβαρό πρόβλημα της καθημερινότητάς μας . Μακάρι να ακολουθούσαν κι άλλοι το παράδειγμά του».

Προηγούμενο άρθροΠέρασε και από την Πύλο ο ΑΣΠΕΤ Τρίπολης
Επόμενο άρθροΣήμερα η εκδήλωση βράβευσης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5