Δημοτικό Συμβούλιο | Η απόφαση για τις αλλαγές στα τέλη κοινόχρηστων χώρων

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 17:12

Η τροποποίηση στην επιβολή τελών κοινόχρηστων χώρων απασχόλησε για αρκετή ώρα το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

Με βάση την πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, τα τέλη αυξάνονται από 37 σε 55 ευρώ, αλλά επί της ουσίας μειώνονται διότι προβλέπεται μια γενναία έκπτωση για τους συνεπείς καταστηματάρχες.Ουσιαστικά, όποιος ιδιοκτήτης καταστήματος έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του προς το δήμο, τότε θα έχει έκπτωση κατά 50%, δηλαδή θα πληρώνει 27,5 ευρώ.

Στη συζήτηση υπήρξαν διαφωνίες, από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για την αύξηση των τελών, ενώ άπαντες ήταν υπέρ του κινήτρου της έκπτωσης. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τα καταστήματα της πλατείας Άρεως, με τον υποβιβασμό στη ζώνη «Β», διότι δεν μπορούν να δουλέψουν όλο το χρόνο, σε αντίθεση με την πλατεία Πετρινού.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης ζήτησε να μην αυξηθούν τα τέλη και παράλληλα να μειωθεί η έκπτωση.

«Γιατί να αυξήσουμε το τέλος; Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας. Γιατί δεν αφήνουμε τα ίδια τέλη; Να τα αφήσουμε στα 35 ευρώ και να κάνουμε μικρότερη μείωση.» είπε ο Νίκος Τσιαμούλος.

«Να υπάρξει επιβράβευση στη συνέπεια και να περιορίσουμε την αύξηση» είπε ο Σωτήρης Παπαδημητρίου και ζήτησε κίνητρα για την πλατεία Άρεως.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε “σωστά κατεβαίνει στο 27,5. Η αύξηση να απαλειφθεί.

Υπάρχει πρόβλημα και με τις δημοτικές ενότητες. Προτείνω να μπει συμβολικά ένα ευρώ για τα χωριά. Ίσως να γίνει εξαίρεση μόνο για το Λεβίδι.”

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι δεν έχει νόημα καμία αύξηση στα τέλη. Δεν πρέπει να ακουστεί καμία αύξηση και θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσουμε μείωση τελών σε διάφορα επίπεδα.

Με βάση τη νομοθεσία, η Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Νεκταρία Αλεξοπούλου είπε ότι όσες παρατάξεις ήθελαν, θα έπρεπε να υποβάλλουν εναλλακτικές προτάσεις στις οικονομικές υπηρεσίες και να υπάρξει σχετική εισήγηση. Από τη στιγμή που δεν έγινε έγγραφη εναλλακτική πρόταση, τότε σε ψηφοφορία μπορεί να τεθεί μόνο η απόφαση της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο της συναίνεσης, ο Νίκος Τσιαμούλος πρότεινε την απόσυρση του θέματος και να συνεδριάσει ξανά η Οικονομική Επιτροπή για να διαμορφώσει μια νέα απόφαση.

Αυτό δεν μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον Δήμαρχο και ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία επί της εισήγησης με βάση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Όχι ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Παυλή, Τσιαμούλου (πλην Σταμάτη) και Γούργαρη.

Ναι ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Κατσαφάνα και ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Σταμάτης.

Παρών ψήφισε ο Δημήτρης Βόσνος.

Το θέμα εγκρίθηκε από τη στιγμή που δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση.