Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Η συζήτηση για τα αδέσποτα έφερε ένταση και διαπληκτισμούς

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 01:23

Μια πολύωρη συζήτηση με πολλές εντάσεις έγινε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης με θέμα τα αδέσποτα και την παρουσίαση στοιχείων για την δράση τόσο της νυν Δημοτικής Αρχής όσο και των προηγούμενων.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ.Λαγός, ο οποίος σχολίασε την αποχώρηση του κ.Σμυρνιώτη κατά την συζήτηση του προηγούμενου θέματος λόγω κάποιας υποχρέωσης που είχε – όπως ανέφερε στο σώμα, αλλά και την αποχώρηση του κ.Τσιαμούλου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το θέμα των ανεμογεννητριών (θέμα 2ο)Αναλυτικότερα τα όσα ειπώθηκαν:

Γιώργος Λαγός – Αντιδήμαρχος

Ο κ.Σμυρνιώτης και ο κ.Τσιαμούλος υποβαθμίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα θέματα κρίνονται πολιτικά και κρίθηκαν στις εκλογές γιατί ήταν το πρώτο θεμα των πολιτών.

Λυπάμαι που φέρνω αυτά τα στοιχεία γιατί το παρελθόν δεν πρέπει να συζητείται αλλά, όταν λέγονται ανακρίβειες και πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Πρωτεργάτης της αποτυχίας της περισυλλογής και στείρωσης των αδέσποτων ήταν ο κ.Σμυρνιώτης. Στην εποχή Παυλή ξέφυγε το θέμα. Για πρώτη φορά έμειναν αδέσποτα στον δρόμο.

Λυπάμαι για το αγενές ύφος του κ.Τσιαμούλου. Η αποχώρηση του δείχνει πως η παράταξη μας πάει πολύ καλά στο θέμα αυτό και έχει μειωθεί το πρόβλημα.

Κώστας Τζιούμης – Δήμαρχος:

Η αποχώρηση του Σμυρνιώτη και του Τσιαμούλου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Είχαν ζητήσει πολλές φορές να συζητηθεί το θέμα με στοιχεία. Όταν παρουσιάζουμε στοιχεία ή θα φύγουν ή θα λένε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Για το θέμα των αδέσποτων μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Θεωρώ πως ήταν εσκεμμένη η αποχώρηση. Να ενημερώσω πως μου ζητήθηκε από τον κ.Τσιαμούλο να προτάξω τις ανεμογεννήτριες και τα αδέσποτα και το έκανα. Δεν καθυστερήσαμε καθόλου στην συζήτηση αυτών των θεμάτων. Αντι να κάτσουν για να γίνει ένας διάλογος με στοιχεία, έφυγαν. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος εξήγησε στην συνέχεια το πώς λειτουργεί ο κάθε Δήμος βάσει της νομοθεσίας, ενώ ανέφερε πως μέσα από τα στοιχεία θα φανεί τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και τι γίνεται τώρα.

Ακολούθησε εκτενής τοποθέτηση του κ.Λαγού με αναφορές τόσο στην εποχή Σμυρνιώτη όσο και στην εποχή Παυλή για τις περισυλλογές αδέσποτων, τις στειρώσεις, τις μισθώσεις χώρων κτλ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο κ.Σμυρνιωτης δεν τα μάζεψε τα αδέσποτα και τα άφησε να πολλαπλασιαστουν , ενώ επανέλαβε πως επι του αειμνηστου Παυλή τα αδέσποτα έμειναν για πρώτη φορά στον δρόμο.

Ακολούθησαν οι παρακάτω τοποθετήσεις (αποσπάσματα) – Να αναφέρουμε πως ο κ.Σμυρνιώτης επέστρεψε στην συνεδρίαση κατά την διάρκεια της συζήτησης για τα αδέσποτα

Γιάννης Σμυρνιώτης:

Ότι εκανα εγώ τα είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η παράταξη σας κ.Λαγε,που τότε δεν ήσασταν μέλος της. Επίσης τα χρήματα πήγαιναν σε κτηνιατρους της περιοχής μας,

Γιώργος Λαγός:

Το ενδιαίτημα είχε αδεια ίδρυσης κ.Παπαδημητρίου και όχι αδεια λειτουργίας. Έχετε κάνει πολλές αλχημείες.

Κώστας Τζιούμης:

Τα πράγματα είναι απλά. Μάζεψε σε όλη την θητεία του 282 ζώα ο Σμυρνιώτης και πλήρωσε 60.000.000 ευρώ. Ο Δ.Παυλής σε όλη την θητεία του μάζεψε 448 ζώα και πλήρωσε 175.000 ευρώ. Εμείς έχουμε μαζέψει και στειρώσει 371 ζώα και συνολικά έχουμε πληρώσει 72.000 ευρώ. Από 115 που πληρώνατε για στείρωση, πληρώνουμε 40 ευρώ. Διπλάσιο το κόστος ανα ζώο για την παράταξη Παυλή και παραπάνω από εμάς του Σμυρνιώτη.

Γιάννης Σμυρνιώτης: 

Τα είπε όλα ο Τζιούμης. Εγώ έδινα 20.000 ευρώ το χρόνο στα όρια της ανάθεσης και τα χρήματα έμεναν εδώ. Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Με 20.000 ευρώ τον χρόνο η κατάσταση ήταν άψογη και δεν είχα βγει και ποτέ να κατηγορήσω το νόμο. Να μαζέψετε τους συνεργάτες των συνεργατών σας να μαζέψουν λίγο το στόμα τους.

Κώστας Τζιούμης:

Ο Σμυρνιώτης παραδέχτηκε τα όσα είπα. Η κατάσταση τότε ήταν σαφώς χειρότερη. Τα φορτώσατε στους επόμενους. Είναι ξεκάθαρο πόσα πλήρωνε ο καθένας για το κάθε ζώο.

Σωτήρης Παπαδημητρίου:

Σήμερα εδώ θα ειπωθούν αλήθειες και θα πονέσουν. Σήμερα θα δούμε το τι έχει παιχτεί. Θα δούμε τι σκευωρία έχει παιχτεί για να χτίσετε καριέρα.

Ειχαμε πολλα προβλήματα με καταγγέλλοντες που ξαφνικά με το που εκλεχθήκατε βρέθηκαν στο πλευρό σας και πήραν και συμβάσεις.

Υπάρχουν κ.Λαγε δηλαδη 371 βιβλιάρια από τα ζώα που λέτε;

Σήμερα κ.Λαγέ δεν πρέπει να μιλάτε για παρνομίες, γιατί όλοι έχουμε σιωπήσει για κάτι που γίνεται και το κάνουμε προς όφελος της κοινωνίας.

Κώστας Τζιούμης:
Αν νομίζετε πως χάσατε τις εκλογές γιατί κάναμε καριέρα με τα ζώα τι να σας πω; Πορευτείτε έτσι.

Για δυο χρόνια πληρώναμε ενοίκιο για ένα ενδιαίτημα στο οποίο δεν είχατε βάλει ούτε μια πρόκα.

Γιατί πληρώνατε 390 ευρώ το κάθε ζώο και εμείς 190; Γιατί πληρώνατε 80 την περισυλλογή και την πληρώνουμε 60;

Σωτήρης Παπαδημητρίου:

Δεν σας παίρνει κ.Δήμαρχε. Μην εκτίθεστε. 113.οοο ευρώ έχετε δώσει από την αρχή της θητείας σας για 370 ζώα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 130 από την δωρεάν δράση στείρωσης.

Γιώργος Λαγός:

Η ανάθεση έγινε με προκήρυξη που βγήκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και είχε μέσα σύμφωνα με το νόμο κάποιες προδιαγραφές. Πείτε μου έναν που έκανε τα χαρτια του και είχε καλύτερη προσφορα. Δεν συμμετείχε κανένας άλλος που να έχει τα όσα ζητούσε ο νόμος.
Ο καινούργιος νόμος πάει με αυτό που κάνει ο Λαγός και όχι με αυτό που έκανε ο Σταματόπουλος.Ριξτε τους τόνους να συζητήσουμε όλοι μαζι τι μπορεί να γίνει. Τα στοιχεία εσείς τα ζητήσατε.

Ακολούθησε ένας έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον Σωτήρη Παπαδημητρίου. “Αν έχετε πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσετε”, δήλωσε ο κ.Παπαδημητρίου,

Για “σουπερ σκυλοκαβγά” έκανε λόγο ο κ.Γούργαρης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μετά από όλα όσα προηγήθηκαν και με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση δεν έχει λόγο να τοποθετηθεί.

Κλείνοντας τον λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Κούρος, ο οποίος δήλωσε: “Κάνω μια έκκληση γενικότερα να είναι υπηρεσιακοί παράγοντες στα συμβούλια για να λένε τα στοιχεία και να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει και να απαντούν στα σχετικά ερωτήματα”.