Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Όσα συζητήθηκαν για τις εξελίξεις με τη διαχείριση απορριμμάτων – Όλες οι τοποθετήσεις

Οι εξελίξεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

 



Η συζήτηση έγινε με την παρουσία δημοτών από την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, λόγω της απόφασης για τη διαχείριση απορριμμάτων στο «Μεγαβούνι».

Η ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ένταση επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της παρουσίασης αστυνομικών.

Η αστυνομία είχε κληθεί από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Παναγοπούλου, διότι η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μέσα στην αίθουσα ήταν δημότες (που ήθελαν να συμμετέχουν στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Μεγαβούνι).

Στην εμφάνιση της αστυνομίας, η παράταξη του Γιάννη Σμυρνιώτη θέλησε να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη, ενώ ο Νίκος Τσιαμούλος ζήτησε να αποχωρήσει η αστυνομία και να συζητηθεί κανονικά το θέμα.

«Εγώ δεν θέλω αστυνομία, να κάτσουν οι κάτοικοι μέσα. Να αποφασίσει το συμβούλιο.

Η πρόθεση η δική μας είναι να συζητηθεί το θέμα, σας ζητώ κύριε Σμυρνιώτη να μείνετε στη συζήτηση» είπε ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης.

 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «δεν μπορεί να περνάνε πίσω από την πλάτη μας αστυνομικοί. Η κυρία Πρόεδρος ξεκίνησε η διαδικασία, καλώντας τους αστυνομικούς. Νιώθω προσβεβλημένος. Έπρεπε να έρθετε στο συμβούλιο και να πείτε να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Δεν μπορώ να συμμετέχω στο δημοτικό συμβούλιο και να περνά από πίσω μου οπλισμένος αστυνομικός. Να διώξετε την αστυνομίας.»

 

Η Γεωργία Παναγοπούλου είπε ότι «ήταν πέρα και πάνω από τις δικές μου δυνάμεις. Δεν είναι δική μου η πρωτοβουλία μόνο, ήταν ανάγκη για να περιφρουρηθεί μια κατάσταση. Ο κ Μπινιάρης έκανε αίτημα να μιλήσει και του επιτρέψαμε ως εκπρόσωπος των ανθρώπων».

 

Η αστυνομία αποχώρησε και στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στην πρωτολογία του, ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης, είπε: “Η πρώτη προτεραιότητά για μας ήταν να κλείσει η επικίνδυνη χωματερή του Αγίου Βλάση. Η μια επιλογή ήταν να την κλείσουμε αμέσως όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλη λύση υπήρχε κίνδυνος να μείνουν σκουπίδια στο δρόμο. Εμείς αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν θα μείνουν τα σκουπίδια ούτε για μια μέρα στους δρόμους.

Υπήρχε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το Μεγαβούνι, έχουμε συνέχεια στο Δήμο. Η προηγουμένη δημοτική αρχή είχε βγάλει μια ΑΕΠΟ, είχε γίνει μια δουλειά για μια συγκεκριμένη περιοχή για την οποία εμείς είχαμε διαφωνήσει όταν έγινε επιλογή του χώρου. Η μία λύση ήταν να ξεκινήσεις από εκεί που είχε γίνει μια δουλειά ή ξεκινάς να βρεις νέο χώρο, να κάνει χωροθέτηση κλπ.

Παράλληλα, υπάρχει μια προσπάθεια της ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας. Εμείς σκεφτήκαμε ότι επειδή ακούαμε καμιά δεκαριά χρόνια πότε θα ανοίξει η ΤΕΡΝΑ, οφείλει η δημοτική αρχή που είναι σοβαρή να λάβει προληπτικά μέτρα.

 

Φέραμε το θέμα της αλλαγής της μελέτης για το Μεγαβούνι, στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν αιφνιδιάστηκε κανείς.

Από τον Οκτώβριο μήνα, είπαμε να δούμε που είναι αυτό το έργο που είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2018 και από τον Ιούνιο 2018 είχε σταματήσει, όχι μόνο επειδή έφταιγε πάντα η δημοτική αρχή.

Εμείς είπαμε ότι πρέπει να έχουμε μια εναλλακτική. Ξεκινήσαμε περίπου το Γενάρη να ξεκινήσουμε το τεχνικό έργο, ακολούθησε ο κορωνοιός και το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα όσο δεν προχωρούσε η ΤΕΡΝΑ και υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα για τον Άγιο Βλάση, ο Δήμος Τρίπολης προετοιμάστηκε και πήρε αποφάσεις στο συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή. Έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για τον Μεγαβούνι.

Πολλοί λένε ότι άλλα έλεγε η ΑΕΠΟ και άλλα κάνουμε εμείς. Η ΑΕΠΟ έλεγε ΚΔΑΥ για προδιαλογή σε επιλεγμένα ανακυκλώσιμα. Δεύτερον πάω σύμμικτά απορρίμματα για προσωρινή αποθήκευση. Και τρίτον κάνω κομποστοποίηση προδιαλεγμένων βιοποδομήσιμων, ο κάφε κάδος.

Εμείς τι λέμε; Πάμε να κάνουμε μια δεματοποίηση, αποθήκευση συμμείκτων απορριμμάτων.

Προέκυψε η απόφασης του δικαστηρίου, που έκλεισε τον Άγιο Βλάση, ποιες είναι οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος; Να τα αφήσουμε στο δρόμο; Να τα μεταφέρουμε κάπου αλλού; Με τι κόστος;

Η μοναδική λύση είναι η νοικοκυρεμένη δεματοποίηση χωρίς να δημιουργείς νέα χωματερή και το πολύ σε ένα χρόνο να τα μεταφέρεις.

Ζητήσαμε να κηρυχθεί η πόλη σε έκταση ανάγκη μετά τη δικαστική απόφαση. Είπατε ότι δεν το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο, ίσως ήταν σφάλμα, αλλά τι θα έλεγε το δημοτικό συμβούλιο, θα έλεγε όχι;

Έχουμε γίνει όλες οι διαδικασίες, υπάρχει νομιμότητα σε όλα.

Εγώ καταλαβαίνω την αγωνία των πολιτών αν μείνουν εκεί τα σκουπίδια, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση αν δεν γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση, κάτι που δεν είναι θέμα του Δήμου. Το έχω συζητήσει και με τον κ. Μπινιάρη και με τους Προέδρους.

Πάμε να κάνουμε μια νοικοκυρεμένη κατάσταση με την ελπίδα να φύγουμε το πολύ σε ένα χρόνο.

Ο μόνος στόχος είναι να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση. Υπάρχουν λύσεις με 200 ευρώ τον τόνο. Τώρα είμαστε με 29 ευρώ τον τόνο.

Το δεύτερο θέμα είναι πως θα πιέσουμε να γίνει το έργο ΣΔΙΤ.

Προχωράμε στην εντατικοποίηση της ανακύκλωσης. Είμαστε σε πρόγραμμα με το πράσινο Ταμείο για καφέ κάδους.

Εμείς ξεκινάμε μελέτες για να αποκαταστήσουμε τις χωματερές της Αγίας Τριάδας και τον Άγιο Βλάση. Υπάρχουν αγωγές και πρόστιμα. Να διεκδικήσουμε και να λύσουμε το θέμα αυτό.

Δεν είπα ποτέ κανένα ψέμα για το τι κάνουμε στο Μεγαβούνι.”

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΟΥΚΑΣ, ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ

 

Ο Δημήτρης Μπινιάρης ως Πρόεδρος των Απανταχού Βαλτετσιωτών «Ο Κολοκοτρώνης» τόνισε ότι είναι απλός πολίτης που διαθέτει την κοινή λογική και σέβεται τους νόμους. «Εμείς οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το έργο έχει σχεδιαστεί λάθος και η θέση είναι ακατάλληλη, αλλά δεν πήραμε τα τουφέκια. Κατάθεσαμε αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ και περιμένουμε την απόφαση. Ο Δήμος απλά εκτέλεσε μέχρι σήμερα χωματουργικές εργασίες σε 12 από τα 62 στρέμματα, ούτε ασφαλτόστρωση δεν έχει γίνει. Επίσης, εγκατάστησε μια κινητή μονάδα και άρχισε να μεταφέρει σκουπίδια, χωρίς να πάρει άδεια λειτουργίας. Έγραψε στα παλιά του παπούτσια τους όρους αδειοδότησης και επικαλούμενος τα αδιέξοδα, παρανόμησε. Σας ζητάμε να τηρήσετε το νόμο. Πάτε να δημιουργήσετε έναν ακόμα ΧΑΔΑ. Είναι ένας ακόμα σκουπιδότοπος. Δηλώστε ρητά ότι έχετε πάρει άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης. Αντί να κάνουμε κάτι παράνομο, γιατί δεν εξαντλούμε την ευφυία μας για να γίνει κάτι νόμιμο. Προτείνω να οριστεί η έκταση των 50 στρεμμάτων το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη ως ο χώρος μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης για να πάνε εκεί τα σκουπίδια χωρίς να δημιουργηθεί νέος ΧΑΔΑ. Εκεί μετά βεβαιότητας θα τα πάρει η ΤΕΡΝΑ και θα τα επεξεργαστεί. Προτείνω μια νόμιμη λύση.

Από αύριο οποιαδήποτε απορριμματοφόρο πάει σκουπίδια στο Μεγαβούνι, οποιοσδήποτε έρθει να λειτουργήσει το δεματοποιητή, θα προβούμε στα νόμιμα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν σε ένα σημείο με ανέμους 8-9 μποφόρ και με ένα ρέμα δίπλα.

 

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι αδειάζονται σε μπετό και όχι σε χώμα. Μπορείτε να κάνετε όλες τις νόμιμες ενέργειες, απλά σας ενημερώνω ότι έχουμε άδεια λειτουργίας. Θα ήταν ωραία να το λέγατε αν ήταν απέναντι οι κάτοικοι της Παλαιόχουνης. Εμείς το είχαμε συζητήσει με την ΤΕΡΝΑ και ίσως σε 2-3 μήνες να μπορεί να γίνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αυτούς τους τρεις μήνες να μείνουν τα σκουπίδια στην πόλη;

 

Ο Πρόεδρος της Δόριζας κ. Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος είπε ότι αυτό το ρέμα στο Μεγαβούνι έρχεται μέσα στη μέση της Δόριζας. Στα 850 μέτρα είναι σπίτια της Δόριζας. Ξεκινήσατε χθες και πήγατε σκουπίδια. Γιατί πήγατε νύχτα; Φοβόσαστε; Η περίφραξη που κάνατε εκεί είναι 150 μέτρα, όλος ο χώρος είναι 60 στρέμματα. Γιατί τόση βιασύνη; Ξέρετε ότι τα δέματα θα σκάνε όπως στα Δίδυμα;”

 

Ο Πρόεδρος του Βαλτετσίου κ. Τσούκας είπε ότι «στα αιματοχυμένα βουνά του Βαλτετσίου, εκεί που έγινε η μεγάλη Μάχη. Εγώ θα τους πάω στο Μεγαβούνι να γίνει η γιορτή. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε από την πρώην δημοτική αρχή και το συνεχίζετε».

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

 

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «αυτά που λέμε, θα τα λουστούμε. Σπεύσατε ένα συνταχθείτε με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων για τον Άγιο Βλάση, τον οποίο αφού πρώτα ψηφίσατε, μετά απορρίψατε μετά βδελυγμίας, όπως έχετε καταψηφίσει την απόφαση και για το Μεγαβούνι. Έπρεπε να ξέρετε ότι κάποια στιγμή θα έσκαζε το θέμα. Στην Αγία Τριάδα, εμείς κατορθώσαμε και διώξαμε απάνω από 20.000 τόνους στη θητεία μας και κατορθώσαμε να βγάλουμε κάποιες αποφάσεις και διώξαμε σκουπίδια και τα πήγαμε σε νόμιμο και ίσως σε ημινόμιμο χώρο, αυτό έχει κριθεί από τα δικαστήρια. Βρήκατε μια περιβαλλοντική του αείμνηστου Παυλή, ζητήσατε έκτακτη ανάγκη, χώρο ορίσατε;

Με μαθηματική ακρίβεια, καταδικάζετε μια περιοχή που είχαμε μαζί ότι είναι ακατάλληλη, να δω πως θα πηγαίνετε επάνω το χειμώνα. Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία. Σε λίγο φοβάμαι ότι θα έχουμε ιπτάμενα σκουπίδια που θα φτάσουν μέχρι τον αυτοκινητόδρομο.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην μείνουν τα σκουπίδια κάτω, κανένα νομικό εργαλείο δεν χρησιμοποιήσατε. Το χειμώνα φοβάμαι ότι θα μείνουν κάτω, επειδή δεν θα μπορούν να φτάνουν τα απορριμματοφόρα στο Μεγαβούνι».

 

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν άκουσε καμία πρόταση. «Αν θέλετε να αποφασίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητά μας και να τα αφήσουμε στην πόλη. Πείτε το. Εσύ ήρθες στο δημοτικό συμβούλιο και εισηγήθηκε ανακοπή για το Πλάτωμα. Εγώ δεν το έχω πει ποτέ. Όταν άρχισε να φωνάζει ο κόσμος, το έκανες τούμπα. Αυτές οι περίεργες μεταφορές είναι στα δικαστήρια. Προσπάθησες να κάνεις μεταφορές και σου έμειναν 30.000 σκουπίδια στην Αγία Τριάδα. Εγώ έκανα ενέργειες. Ζητήσαμε μεταφορά σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής και μας απαντήσαν ΄τοι εν μπορούν να τα δεχτούν λόγω έλλειψης χωρητικότητας. Η τιμή είναι 100 ευρώ τον τόνο με τις μεταφορές. Δεύτερον ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, έμαθα ότι είσαστε εσείς υπεύθυνοι, ο ΦΟΔΣΑ. Ψηφίσατε εσείς ότι δεν μπορούμε να τα πάμε στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. Δεν μπορώ να τα πάω, τι να τα κάνω; Στο ΦΟΔΣΑ ψηφίσατε υπέρ της δεματοποίησης στο Μεγαβούνι. Μίλησα με εταιρεία στο Σχηματάρι, 120 τον τόνο, εξάντλησα όλες τις δυνατότητες που είχα. Δεν υπάρχει καμιά άλλη δυνατότητα.»

 

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «Απέναντί μου βλέπω τον Κώστα Τζιούμη λες και δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που ήταν στη διοίκηση Κοτσιάνη και στην αντιπολίτευση. Ο Κοτσιάνης έλεγε ότι όταν κατουρας στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι. Το βρήκε στο αλάτι πλέον.

Ίσως έπεσαν οι μάσκες για τον κ. Τζιούμη. Η συνέχεια που λέτε δεν είναι κατά το δοκούν. Συνεχεία έχουν και τα έργα που φωτογραφίζεστε, συνέχεια έχει και το Μεγαβούνι. Το Μεγαβούνι είναι μια προσωπική σας επιλογή.

Για τον Άγιο Βλάση, εσείς ψηφίσατε να πάει, όπως και το Πλάτωμα. Λάτρης των χωματερών. Την ΤΕΕΡΝΑ που λυσσαλέα πολεμήσατε, τώρα έχετε πάρει και λιβανίζετε.

Αλλάζετε δέρμα και τώρα κουνάτε δάχτυλο.

Εσείς μας έχετε πρήξει ΄τι όλοι κριθήκαμε. Για πείτε στον κόσμο τι έλεγε το πρόγραμμα σας για τη διαχείριση αποκριμάτων.; έλεγε για Μεγαβούνι; Όχι, άρα λέγατε ψέματα;

ήταν σας ρώτησα ποιο είναι το όραμά σας, απαντήσατε να δύομε τι θα κάνατε η ΤΕΡΝΑ. Δεν υπάρχει όραμα.

Σήμερα, λέτε έχω άδεια λειτουργίας και πηγαίνετε κύριε Μπινιάρη και θα δείξω την άδεια και θα φύγει η αστυνομία. Έτσι οραματίζεστε την ποιότητα ζωής; Να τους ταλαιπωρείτε; Γιατί αυτό το έγγραφο είναι κρυφό;

Υφαρπάξατε την ψήφο του κόσμου. Αφήσατε τον Άγιο Βλάση να πέσει ως ώριμο φρούτο πήγατε μόνος σας στον κ. Νίκα και κηρύξατε για 4η φορά την πόλη σε έκτακτη ανάγκη. Να το βάλετε και στην πλατφόρμα του Ελλάδα 2021.

Κανείς δεν θέλει να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο. Εσείς λες ότι είσαι Δήμαρχος. Να ξέρεις ότι κανείς δεν τρώει κουτόχορτο.

Αυτό που κάνατε είναι ότι πιο χυδαίο. Να ταλαιπωριέται τους πολίτες να κουνάτε το δάχτυλο, όχι σε εμένα διότι δεν μπορείτε.

Κουνηθήκατε το Σεπτέμβριο να βρείτε άλλη λύση;

Δεν υπάρχει κόστος και όριο για την υγεία των πολιτών. Δεν ξέρω αν λέγεται μεταφορά, εσείς είστε ο Δήμαρχος, εσείς θα το λουστείτε.

Λύσεις έχουν οι ικανοί.

Πότε μια πόλη κηρύσσεται σε έκτακτη ανάγκη; Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις. Τι ακραίο είναι αυτό που συμβαίνει; Πιστεύω λοιπόν ότι το ακραίο που συμβαίνει ότι έχουμε μια επικίνδυνη και εντελώς ακατάλληλη δημοτική αρχή να διαχειριστεί στοιχειώδη θέματα.»

Στη δευτερολογία του είπε ότι «ο κ. Λαγός δεν ήταν το 2010 και το 2014, ίσως να μην το έχει χωνέψει ακόμα. Εγώ, κύριε Δήμαρχε το 2003 που ασχολήθηκα με την περιοχή μου, που γεννήθηκα και μεγάλωσα που έχουμε κάνει έργα 150.000 ευρώ, δεν έκανα καριέρα με τα σκουπίδια. Εγώ δεν έχω κάνει μήνυση στη ζώη μου, ποτέ. Για τις δηλώσεις μετάνοιας, εννοείται τον κ. Κοτσιάνη. Αν θεωρείτε μετάνοια, όταν με ρωτάει ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, αν θέλω να δικαστεί ενώ δεν ήταν Δήμαρχος, είπα δεν επιθυμώ. Όταν δεν ήταν Δήμαρχος ο κ. Κοτσιάνης, δεν υπήρχε λόγος να πω ότι επιθυμώ να δικαστεί. Για το δεύτερο θέμα, αν επιθυμεί ο κ. Κούρος να με πάρει τηλέφωνο να βγουν στην επιφάνεια όλοι οι διάλογοι. Εσείς, κύριε Δήμαρχε κάνετε καριέρα. Περιμένω την άδεια λειτουργίας στο εμαιλ μου μέχρι το πρωί».

 

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν θα κάνεις καριέρα για τα σκουπίδια. Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Οι πολίτες βλέπουν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια και θα γίνε τώρα. Λύση δεν περιμένα να προτείνατε. Όταν σας ενημέρωσα ότι σκέφτομαι αυτό, δεν μου φέρατε αντίρρηση. Ξέρετε ότι αντέχετε μηνύσεις, ξέρετε να κάνετε και δηλώσεις μετάνοιας.».

 

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε ότι ήταν λάθος από χρόνια πριν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδεχθεί στη μέση η Περιφέρεια για τη διαχείριση απορριμμάτων. Ο χώρος περιφράζεται. Εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα, να δούμε επίσημα από την ΤΕΡΝΑ, διότι στο βαθμό που δεν προχωρήσει τους επόμενους 6-8 μήνες, θεωρώ ότι έχει τελειώσει η ιστορία με την ΤΕΡΝΑ. Εμείς πρέπει να το προβλέψουμε.»

 

Ο Δημήτρης Βόσνος τόνισε ότι «θα είμαι μαζί με τον κ. Μπινιάρη για την περιφρούρηση της νομιμότητας. Κάνει λάθος ο Δήμαρχος, δεν υπάρχει ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα, αλλά για τα σύμμικτά. Να δούμε τα όρια της νομιμότητας. Υλοποιούνται; Η θέση μου είναι υπέρ της κοινής λογικής.

Για την ΤΕΡΝΑ, είναι ακριβό το κίστος, αλλά είναι μονόδρομος.

Θα υπερασπιστώ τη νομιμότητα, σίγουρα δεν συζητήσαμε για την ουσία του θέματος.»

 

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «ήταν λάθος το κάλεσμα της αστυνομίας. Για τη χωματερή στον Άγιο Βλάση, συναινέσατε όλοι. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε. Το ίδιο κάνατε και στο Μεγαβούνι. Η ουσία είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, το Μεγαβούνι είναι η συνέπεια. Πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης του εγκλήματος της παράδοσης της διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ. Οδηγούν στον πενταπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών. Θα γίνει μια τέταρτη χωματερή στο Μεγαβούνι και θα γίνει εκβιασμός αν δεχθούμε την ΤΕΡΝΑ. Ήδη οι περισσότεροι δηλώσατε υπέρ της διαδικασίας με την ΤΕΡΝΑ.

Προτείνω να ψηφίσουμε να αναλάβει αποκλειστικά δημόσιος φορέας τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι μια απόφαση που παλαιότερα είχαμε ψηφίσει ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο.

Θέλω να επισημάνω την προσοχή σε όλους το ζήτημα της καύσης, μπορεί να είναι και στο δικό μας δήμο, όχι απαραίτητα στη Μεγαλόπολη.»

 

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΑΓΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ

 

Ο Γιώργος Λαγός είπε ότι «όραμα είχατε όλοι, αλλά για να το εξελίξεις, αφορά στο ότι οι δήμοι είναι δεσμευμένοι από μια σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΦΟΔΣΑ και εκπροσωπούσε τον Δήμο Τρίπολης ο κ. Σμυρνιώτης. Εσείς πρέπει να απολογηθείτε. Η σύμβαση απαγορεύει στον οποιοδήποτε Δήμαρχο να εξελίξει το όραμά του όσο υπάρχει η ΤΕΡΝΑ. Επομένως, η κατηγορία που δέχθηκε η δημοτική αρχή είναι τουλάχιστον άστοχή. Άρα, μιλάμε για προσωρινή διαχείριση.

Ο κ. Τσιαμούλος δικαιολογείται επειδή δεν είναι στο ΦΟΔΣΑ. Εσείς κύριε Σμυρνιώτη δεν δικαιολογείστε. Σας ψηφίσαμε ως Αντιπρόεδρο. Στις 9 Ιουλίου πήγα στον ΦΟΔΣΑ και ο κ. Σμυρνιώτης δεν πήρε καμία θέση να πιέσει τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου όταν είπε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα σκουπίδια της Τρίπολης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη να πάμε στο Μεγαβούνι. Ο καθένας λέει τον πόνο του γιατί δεν έχει γίνει Δήμαρχος. Δεν κάνετε αντιπολίτευση για την ουσία».

 

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «κανένας ΦΟΔΣΑ δεν απαγόρευσε από κανέναν για να διαχειριστεί. Κάποιοι κύριοι το 2010 εκχωρήσανε την αρμοδιότητα επί κ. Πάγκαλου στην Περιφέρεια.»

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

 

Ο Δημήτρης Κοσκινάς είπε ότι «στη λειτουργία του δήμου, εκτός από την καθημερινότητα, τα πιο βασικά θέματα που πρέπει να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις, είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και τα απορρίμματα. Έχω τη συνεδρίαση 15/12/2016 όπου έγινε ψηφοφορία με την παράταξη του κ. Παυλή να ψηφίζει υπέρ, ενώ όλη η αντιπολίτευση ψηφήσαμε κατά όπως και ο κ. Τζιούμης. Εγώ είμαι δυσαρεστημένος με τη διαδικασία. Βλέπω και πέφτω από τα σύννεφα που είμαστε παλιοί, που είχανε ψηφίσει ύπερ και τώρα είναι κατά. Αν περάσει αυτός ο χρόνος που λέμε, θα γίνει όπως έγινε στο Κρανίδι, τι κάνουμε; Η μεταφορά στην Τρίπολη προς αυτή τη μεριά, το χειμώνα, ξέρουμε ότι κλείνει το Βαλτέτσι από πάγους και χιόνια. Τι θα κάνουμε; Μήπως θα μας στοιχίσει περισσότερο από μία άλλη λύση; Το αδιέξοδο θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει με συνεννόηση και συνεργασία.»

 

Ο Γιάννης Σαμπράκος είπε ότι «συνεχίζοντας τη σκέψη του κ. κοσκινά, θα πρότεινα κύριε Δήμαρχε μια διαδημοτική επιτροπή για να δει αν τηρούνται οι όροι και να δώσουμε όσα χρήματα χρειάζεται για να φτιάξουμε όσα προβλέπονται στο Μεγαβούνι.»

 

Ο Σωήτηρς Παπαδημητρίου τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι φοβίες μου. Όπως ήρθε το θέμα, χωρίς μια εισήγηση, αποδεικνύει ότι δεν είχατε κανένα σχεδιασμό, παρά μόνο περιμένατε τη λύση του ώριμου φρούτου. Το Μεγαβούνι το βρήκατε, αλλά το κόψατε και το ράψατε όπως θέλατε.

Η παραπληροφόρηση που διοχετεύατε στην κοινωνία είναι τεράστια. Μιλάτε για ένα Μεγαβούνι, που κάνατε καριέρα στην αντιπολίτευση.

Η διοίκηση του Δημήτρη Παυλή ήταν η μοναδική αξιόπιστη δημοτική αρχή. Φυγαμε από την Αγία Τριάδα διότι υπήρχε θέμα με μολυσμένα νερά. Τότε μας εγκαλούσατε για διάλογο, τώρα  η συζήτηση από μεριά σας είναι ανύπαρκτη.

Ο Δημήτρης Παυλής δεν διαπραγματευόταν να υλοποιηθεί τμήμα της ΑΕΠΟ. Δεν μπορώ να πω παραπάνω πράγματα.

Βγείτε ξεκάθαρα και πείτε τι θέλετε να κάνατε. Ποιο είναι το Plan b?

Το συμπέρασμα είναι ότι η διοίκηση του Δημήτρη Παυλή ήταν η μόνη που είχε σθένος να ξεκινήσει πράγματα.

Θέλετε να στήσετε μια νέα χωματερή στο Μεγαβούνι.»

 

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «μην λέτε πράγματα που σας εκθέτουν τα χαρτιά σας. έχετε κάνει ΑΕΠΟ ότι το μαύρο κάδο θα κάνω προσωρινή αποθήκευση για 12 μήνες και μετά θα το πάω στην ΤΕΡΝΑ. Το λέτε το 2017.”

 

Ο κ. Καμπυλαυκάς τόνισε ότι «η προηγουμένη δημοτική αρχή είχε να διαχειριστεί το χθες της Αγίας Τριάδας, το σήμερα που ήταν ο Άγιος Βλάσης και το άυριο που ήταν ο Μεγαβούνι. Η ιστορία θα δείξει. Το 2016 είχατε καταψηφίσει και έρχεστε τώρα, βάζατε ένα δίλημμα. Γιατί αυτή η συζήτηση δεν ξεκινήσατε τον Οκτώβριο, αναρωτιέμαι; Εγώ δεν θέλω να πω ΄τοι κινηθήκατε εκ του πονηρού και να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Εγώ πιστεύω ότι στο Μεγαβούνι, πάτε να φτιάξατε μια νέα χωματερή. Στην προεκλογική σας περίοδο που λέγατε πολύ διακριτικά  είναι ότι θα φύγετε από τον Άγιο Βλάση, θα φεύγατε ούτως ή άλλως διότι υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα. Όπως διαχειρίζεστε τώρα την κατάσταση ,κάνετε καλό στη δική μας παράταξη. Έχετε με τον τρόπο αυτό, δώσει στον κόσμο ότι η δική μας πρόταση δεν ήταν μια χωματερή, αλλά μια πρόταση που θα μπορούσε να κάνει το επόμενο βήμα. Ο κ. Τσιαμούλος μάλλον βιάστηκε όταν έλεγε για Βατερλό του Δημήτρη Παυλή στο Μεγαβούνι. Υπάρχει κι άλλος υποψήφιος Ναπολέων.

Αφήσαμε έναν δεματοποιητη πικ νικ και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουμε τα σκουπίδια που θα αιωρούνται.

Με τα παραθυράκια του Υπουργείου Εσωτερικών κάνετε τα μαγικά σας. φανταστείτε αυτό να το είχαμε πριν από πέντε χρόνια, όταν κάνατε αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς. Φανταστείτε να μην είχαμε σήμερα Μεγαβούνι. Τι θα συζητήσουμε;

Είσαστε Δήμαρχος που έχετε εκλεγεί με απλή αναλογική και καλό είναι να λειτουργείτε έτσι εδώ.»

 

H ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

«Δεν ακούσαμε καμία εναλλακτική λύση. Εμείς προχωράμε στη μοναδική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας ότι δεν είναι η τέλεια λύση, από το να τα αφήσουμε στο δρόμο ή να κάνουμε μια νέα χωματερή. Να κάνουμε μια προσπάθεια για το λιγότερο κακό. Εγώ αυτό που δεσμεύομαι είναι ότι πάμε να κάνουμε μια νοικοκυρεμένη λύση. Ελπίζω να είναι ελάχιστοι μήνες, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς και να παραδώσουμε τα χώρο χωρίς μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Κύριε Τσιαμούλο, φανταζόμουν ότι ξέρατε τη νομοθεσία, αλλά δεν τη ξέρετε. Αν θες την άδεια, μπορείς να έρθεις από το γραφείο μου να την πάρεις.»

Προηγούμενο άρθροΤο Παράλιο Άστρος «σκοτείνιασε» από τον καπνό της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία (+ph)
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη κλιμακίου Ρόταρυ στην Τρίπολη | Τι είπαν για δωρεές και τις επόμενες δράσεις τους (vid)