Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Θα υποβληθεί ένσταση για την μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 22:29

Σε υποβολή – από κοινού με την επιτροπή των κατοίκων – ένστασης κατά την απόφασης της Αποκεντρωμένης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την λειτουργία μονάδας ζωοτροφών στο Αθήναιο, αποφάσισε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης…

Ανάμεσα στους λόγους , οι οποίοι οδήγησαν στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής με την οποία προτείνεται η υποβολή έντασης από την πλευρά του Δήμου είναι μεταξύ άλλων οι υψηλοί δείκτες δυσοσμίας σε ανάλογα έργα και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε κατοίκους των περιοχών που λειτουργούσαν ανάλογες μονάδες, καθώς και το ότι η εγκατάσταση που προτείνεται, να γίνει, είναι σε μικρή απόσταση από το Αθήναιο και το Κεραστάρι.Ο κ.Τσιαμούλος παίρνοντας τον λόγο δήλωσε: “Για το Μεγαβούνι δεν τον έπιασε ευαισθησία τον Δήμαρχο; Αυτό το θέμα δεν αφορά στον Δήμο, αλλά στην Περιφέρεια, η οποία και πρέπει να κοιτάξει τι δεν έκανε καλά και αδειοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη. Εμείς έχουμε απαντήσει  για το θέμα και έχουμε πει να μην γίνει η μονάδα. Να μην συζητηθεί σήμερα. Ζητώ ονομαστική ψηφοφορία”.

Ο κ.Βόσνος με την σειρά του ανέφερε: “Σήμερα καλούμαστε σαν πολίτες και σαν φορέας να κάνουμε προσφυγή για την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Συμφωνώ να κάνει προσφυγή ο Δήμος και να είναι τεκμηριώμένη”.

Ο κ.Σμυρνιώτης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Μιλάμε για ένα θέμα το οποίο όπως έχει κατάλήξει η διαδικασία, δεν πάσχει από τυπικής πλευράς. Καλούμαστε τώρα να κάνουμε μια προσφυγή κατά της απόφασης. Μιλάμε για την ουσία του θέματος. Μιλάμε για μια έγκριση περιβαλλοντικών όρων που δεν φαίνεται αν πάσχει κάπου. Άλλο να λέμε, πως η εταιρεία μπορεί να μην τηρήσει αύριο τους όρους. Είναι ένα λεπτό θέμα. Πρέπει να τεκμηριωθεί η προσφυγή και να μην την κάνουμε έτσι απλά για να πούμε ότι την κάναμε”.

Η πρόεδρος του συμβουλίου κα.Παναγοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως και η Περιφέρεια θα ασκήσει ένδικα μέσα και το ίδιο προτείνεται να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ.Τσιαμούλος αμέσως μετά απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία λέγοντας, πως απέχει από την συζήτηση γιατί «βαρέθηκε τα κροκοδείλια δάκρυα».

Ο κ.Γούργαρης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δεν μπορούμε να λέμε, πως δεν θα το κουβεντιάσουμε επειδή δεν έχουμε γνωμοδοτικό δικαίωμα. Θα το συζητήσουμε, θα αποφασίσουμε και θα αγωνιστούμε”.

Ο κ.Κανελλόπολυλος ανέφερε, πως εάν και εφόσον συμφωνήσει το σώμα και γίνει ένσταση ο δικηγόρος του Δήμου θα έρθει σε συνεννόηση με τον δικηγόρο της Περιφέρειας για το εάν πρέπει ενδεχομένως να γίνει από κοινού η προσφυγή.

Ο κ.Κατσαφάνας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να δίνουμε τεκμηριωμένα απαντήσεις. Συζητάμε με ειδικούς για να δούμε που χωλαίνει αυτή η μελέτη και να χτυπήσουμε τα τρωτά σημεία. Χωρίς τεκμηρίωση δεν έχει νόημα και η προσφυγή θα απορριφθεί.

Ο κ.Παπαδημητρίου δήλωσε: “Αυτός που ενόχλησε τον Δήμαρχο για το θέμα αυτό ένα πρωινό, που το είδα, ήμουν εγώ. Καλώς έγινε τότε εκτάκτως συνεδρίαση και πήραμε απόφαση, που πήγε στο ΠεΣυ, το οποίο αποδείχθηκε, πως λειτουργεί με πολλές σκιές. Αν ήταν μια καλή επένδυση για τον τόπο, δεν θα είχε κινηθεί με υπόγειες διαδρομές η Περιφερειακή Αρχή. Να κάνουμε ότι προβλέπεται, για να ακυρωθεί αυτή η διαδικασία. Δεν ξέρω, αν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί με την Περιφέρεια, που υποβάθμισε το γεγονός και έκανε μια κίνηση για το θεαθήναι”.

Ο κ.Τρίκολας ανέφερε, πως η περιοχή όπου προορίζεται να γίνει η μονάδα είναι μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή λόγω του εργοστασίου απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί. “Πρέπει ο Δήμος να μπει μπροστά αυτόνομα και να ορίσει δικηγόρο ή δικηγορικό γραφείο και κάποιο περιβανολόγο για να υπάρχει πλήρης εικόνα για την περιοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ.Λαγός δήλωσε: “Ο Δήμαρχος έχει τοποθετηθεί σαφώς. Δεν είμαστε ενάντια σε επενδύσεις που είναι νόμιμες, αλλά για να φέρει τέτοια εισήγηση ο Δήμαρχος σημαίνει, πως έχουν βρεθεί σημεία της περιβαλλοντικής μελέτης, που πάσχουν. Δεν πήγε ξαφνικά ο Δήμαρχος και είπε να το αμφισβητήσουμε”.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα (απήχε η παράταξη του Νίκου Τσιαμούλου)