Δωρεάν είσοδος σήμερα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

φωτο αρχείου

Ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο θα είναι σήμερα Τρίτη όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.



Στόχος της επετείου η οποία καθιερώθηκε το 1983 είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου.

Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται και την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, το Ελληνικό ICOMOS διοργανώνει ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, στις 18.00.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2017 από το Ελληνικό ICOMOS είναι “Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”.

“Για τη χώρα μας, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων αλλά και που αποτελεί μια υπολογίσιμη τουριστική δύναμη με πλέον των 25 εκατομμυρίων ετήσιες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, το εν λόγω θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πέραν της στενής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στα μνημεία και τον τουρισμό, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί πιο ειδικά το κατά πόσον προβάλλεται ή με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προστατευτεί, μέσω του τουρισμού, η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επίσης, εάν τα μνημεία μας κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα πώς μπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του μαζικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και την πιο ισορροπημένη διάχυση του τουρισμού σε όλη τη χώρα”, σημειώνει το ICOMOS.

Προηγούμενο άρθροOrangeland: Επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σπάρτη για την τοπική ανάπτυξη μέσω του πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΗ γιορτή του Ναού Αγίου Ραφαήλ στην πλατεία Μπασιάκου (vid,ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5