Δωρεάν Ψηφιακή Μαστογραφία και Τεστ “Παπ” στον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018 13:34

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που υλοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ξεκινούν δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου) σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου.

Αντίστοιχα προγράμματα πραγματοποιούνται από το εθνικό ίδρυμα ογκολογίας και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας καθώς και σε δήμους της Αττικής.Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω με Τεστ Παπανικολάου και των γυναικών ηλικία από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με Ψηφιακή Μαστογραφία.

Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται, στην κινητή  μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, που θα βρίσκεται στο Αστρος, στην πλατεία Καρυτσιώτη.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9:30 έως 14:00) στο τηλ. 2755023821 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

«Στόχος των δωρεάν εξετάσεων που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας είναι αφενός η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γυναικών για τη σημασία και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση των κακοήθων νόσων. Τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου απευθύνονται σε όλο το γυναικείο πληθυσμό, με κύριο στόχο την εύρεση νόσου πριν παρουσιαστεί το οποιοδήποτε σύμπτωμα.» υπογραμμίζει πάντα ο κ. Μανώλης Αμπατζόγλου, χειρουργός και επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας.

Στην κινητή μονάδα θα βρίσκεται μια τεχνολόγος, η οποία είναι θα υπεύθυνη για τη διενέργεια των μαστογραφιών ψηφιακής απεικόνισης (CR), και μια νοσηλεύτρια – μαία, η οποία θα λαμβάνει τα απαιτούμενα κολποτραχηλικά επιχρίσματα για την εξέταση κατά Παπανικολάου. Στη συνέχεια όλες οι εξετάσεις θα προωθούνται στην κεντρική υπηρεσία του ιδρύματος στην Αθήνα, οπού θα γίνονται οι διαγνώσεις από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους. Στις μαστογραφίες θα γίνεται διάγνωση από δύο ακτινολόγους (χωρίς ο ένας να γνωρίζει τη διάγνωση του άλλου) και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων θα ακολουθεί Τρίτη διάγνωση, από ομάδα ακτινολόγων, στην οποία θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι δυο διαφωνήσαντες. Οι γυναίκες με φυσιολογικά ευρήματα θα ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή ή προσωπικό email.

Σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων (στην συντριπτική πλειοψηφία καλοήθη ευρήματα), οι γυναίκες θα καλούνται για περεταίρω διερεύνηση. Οι εξετάσεις αυτές προσφέρονται επίσης δωρεάν και παρέχεται η δυνατότητα για την πραγματοποίηση τους στη σταθερή μονάδα του Ελληνικού Ογκολογικού Ιδρύματος στην Αθήνα.

Νοσοκομείο αναφοράς του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου είναι στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας».

Την κάλυψη των δαπανών για την πραγματοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου στο Δήμο βόρειας Κυνουρίας, έχει αναλάβει με χορηγία του το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ»

«Η μονάδα θα παραμείνει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, όπως και σε όλους τους Δήμους που επισκέπτεται το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τονίζει ο κ. Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρόσκληση αυτή αφορά όλο τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Πιστεύοντας ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε σύγκριση με άλλα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου που έχουν πραγματοποιηθεί σε πλείστους Νομούς και άλλους Δήμους της χώρας, και προκειμένου να προγραμματίσουμε μία όσο το δυνατόν άρτια από κάθε άποψη, προσφερόμενη υπηρεσία, σας παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

Ευελπιστώντας στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Ελληνικού  Ιδρύματος Ογκολογίας

 

 

 

 

Για τον Δήμο Βόρειας  Κυνουρίας

 

Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος Παναγιώτης Μαντάς,  Δήμαρχος