Δράσεις για τα αδέσποτα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019 22:17

Μία μεγάλη συζήτηση για τα αδέσποτα έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης. Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός για δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και για το ενδιαίτημα που θα προχωρήσει και για μία προγραμματική σύμβαση με τη φιλοζωική.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Γιώργος Λαγός αρχικά πήρε το λόγο και είπε ότι «ήδη έχει συγκροτηθεί 5μελής επιτροπή και στην πρώτη συνεδρίαση έχει λάβει κάποιες αποφάσεις για υιοθεσία ζώων.Επίσης, ήρθα σε επαφή με την φιλοζωική εταιρεία της Ερ. Λάτση που θα αναλάβει δράση για 160 στειρώσεις αδέσποτων ζώων. Θα φύγουν όλα τα ζώα για να πάνε για στείρωση. Μετά πρέπει ή να επανέλθουν στην πόλη ή να πάνε σε ειδικές ζώνες που έχουμε βρει γύρω στις 20 και θα τα πάμε σε ομάδες έξω από την πόλη. Αυτή τη στιγμή, στην πόλη μέσα είναι γύρω στα 70 σκυλιά.

Παράλληλα, προχωράμε το ενδιαίτημα.

Ευχαριστώ τη Φιλοζωική διότι ότι θα κάνουμε και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, θα το κάνουν εντελώς δωρεάν.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της συγκεκριμένης δράσης. Εγώ προτείνω να  διαμορφωθεί η σύμβαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου να είναι δωρεάν και το επόμενο θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης είπε ΄τι έχει έρθει σε συζήτηση ο Δήμος με τη φιλοζωική της κυρίας Λάτση. Θα κατέβει ένα συνεργείο για 2-3 ημέρες, να τσιπάρουν, εμβολιάσουν και στειρώσουν μέχρι 160 ζώα. Θέλουν μόνο ένα χώρο για να δουλέψουν κι ο χώρος είναι το ενδιαίτημα.

Ο Νίκος Τσιαμούλος ζήτησε να μάθει πως θα ελεγχθεί αν έρχονται αδέσποτα από άλλες περιοχές και ο Δήμαρχος απάντησε ότι αυτή είναι δουλειά της 5μελούς επιτροπής.

Ο Δημήτρης Παυλής τοποθετήθηκε και είπε ότι «τη νομιμότητα της φιλοζωικής την έχετε εξετάσει; Γνωρίζετε ότι πρέπει να διαθέτει αδειοδοτημενους χώρους; Αν δεν το γνωρίσετε, η προγραμματική σύμβαση που μας φέρατε είναι άκυρη.

Δεν θα αναφερθώ ότι έχει παρακαμφθεί η υπηρεσία για την εισήγηση.

Εγώ ρωτάω αν διαθέτουν αυτά που ορίζει ο νόμος για τη διαχείριση των αδέσποτων. Εγώ ξέρω ότι δεν έχει καμία νομιμότητα το φιλοζωικό σωματείο. Όταν του ζητήθηκε ο έλεγχος από τη Διεύθυνσης κτηνιατρικής στο κατάλυμα του Παραλίου Άστρους, η δικογραφία είναι στην Εισαγγελία Ναυπλίου.

Το καταψηφίζω στο σύνολό του από την παράταξή μας κι αν κάποιοι θέλουν εθελοντικά, να το συζητήσουμε με άλλον τρόπο. Μόνο για τους εθελοντές συμφωνούμε.»

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης είπε ότι «υπάρχουν εθελοντές κτηνίατροι που θα έρθουν σε χώρο που θα παραχωρήσουμε για λίγες ημέρες. Που διαφωνούμε; Δεν θέλουμε να κάνουμε χώρο ενδιαίτημα, θέλουμε χώρο παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αυτά τα έχουμε. Δεν έχουμε άδεια λειτουργίας ενδιαιτήματος, δεν ζητάμε τέτοια άδεια.

Το φιλοζωικό σωματείο εσείς λέτε ότι είναι παράνομο, εμείς λέμε ότι υπάρχει από το νόμο υποχρέωση να συμμετέχει το φιλοζωικό σωματείο που είναι το μοναδικό στην πόλη. Αν εσείς δεν θέλατε να συνεργαστείτε, είναι άλλο θέμα.

Εμείς λέμε ότι το σωματείο είναι νόμιμο.

Θα έρθουν εθελοντές να στειρώσουν 160 ζώα και μας κάνουν ουσιαστικά δώρο 80.000 ευρώ. Ας βγουν οι κτηνίατροι να πουν ότι διαφωνούν.

Αν δεν θέλετε κύριε Παυλή να μην γίνει δράση, να προσφύγετε όπου θέλετε.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι πρόκειται για ένα κυρίαρχο πρόβλημα του δήμου Τρίπολης και ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια. Θα αποδεχθώ την πρόταση από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια καλύτερη.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «ενώ ο δήμος αναλαμβάνει μια σειρά από υποχρεώσεις, ο φιλοζωικός δεν δεσμεύεται σε τίποτα. Εγώ θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται καν να γίνει σύμβαση. Αλλά, επειδή πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά προβλήματα., θα συμφωνήσω και με τη σύμβαση, με την αίρεση να δούμε διορθωτικές κινήσεις στην πορεία.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η εισήγηση αυτή δεν ήρθε ποτέ στο εμαιλ. «Δικαιούστε μία τρίμηνη περίοδο χάριτος, κύριε Δήμαρχε. Αλλά εγώ θα ήθελα μια διασφάλιση, διότι με προβληματίζει πολύ το «160» διότι συμπωτικά τόσα είναι τα ζώα στη Βόρεια Κυνουρία.»

Ο Ιμπραχήμ Φαχούρι είπε ότι «επειδή είναι τόσο έντονο το πρόβλημα και πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι θα θρηνήσουμε θύματα. Κάθε μέρα στους δρόμους έχουμε πρόβλημα., Εγώ προσωπικά βοήθησα ένα γέροντα που έπεσα από κάτι σκυλιά και πήγε στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε.»

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Με τη διαμορφωμένη πρόταση και τις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Σμυρνιώτης, ψήφισε όχι μόνο η παράταξη του Δημήτρη Παυλή (με εξαίρεση τους εθελοντές που συμφωνεί). Εν τέλει, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.