Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταλαγάνης «χτυπημένος» από τον κορωνοϊό

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 08:53

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 76 χρόνια του, ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε MEΘ νοσοκομείου των Αθηνών, «χτυπημένος» από τον κορωνοϊό.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια· μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας. Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Δ. Ταλαγάνης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και το Δημήτρη Μανιατάκο, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μνημείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τους συμβολισμούς που αυτό εκπέμπει

Επίσης, ο Δημήτρης Ταλαγάνης είχε φιλοτεχνήσει και την προτομή του πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική το 1760, Αρκά, Ιωάννη Γιαννόπουλου, σε ειδική τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του, τον Ιανουάριο του 2020, στην Τρίπολη.

Η Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Δημήτρη Ταλαγάνη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αρκαδικής γης που θα σε σκεπάσει, φίλε Δημήτρη…Αιωνία σου η μνήμη…

Δείτε επίσης:

Έκθεση – τετραλογία του Δ. Ταλαγάνη με τίτλο «Πρόσωπον – Βλέμμα – Έρως – Μύθος» στην αίθουσα τέχνης «ΚΟΥΡΟΣ»

Έκθεση – αφιέρωμα Ταλαγάνη στο ολοκαύτωμα της Αττικής και στη μνήμη των θυμάτων της μεγάλης φωτιάς, στην αίθουσα Τέχνης «ΚΟΥΡΟΣ» στην Τρίπολη

Έκθεση – αφιέρωμα Ταλαγάνη «Ιερόν Μανδήλιον» στην Τρίπολη για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Νεομάρτυρα Παύλου

Αφιέρωμα Ελλάδα-Ρωσία-Ορθοδοξία: Συλλογή του Δ. Ταλαγάνη στην Τρίπολη

«Εξ ερειπίων άρξασθαι»: Εικαστική παρέμβαση- αφιέρωμα Ταλαγάνη στους Λαγκαδινούς μαστόρους

Έκθεση Δ.Ταλαγάνη «Ιωνίας Γη, Χαίρε»