Έφυγε από την ζωή ο «ευρωκόουτς» Κώστας Πολίτης

Φωτο: newsbomb.gr

Μεγάλη απώλεια μετράει το ελληνικό μπάσκετ και ο ελληνικός αθλητισμός.

Απεβίωσε τα ξημερώματα σε ηλικία 76 ετών ο Κώστας Πολίτης. Ο δημιουργός του ιστορικού θριάμβου στο Ευρωμπάσκετ του 1987 τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.



Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή και αγωνίστηκε επί σειρά ετών στον Παναθηναϊκό (ξεκινώντας από τις ακαδημίες του), κατακτώντας μαζί του και το πρωτάθλημα το 1967. Μέλος της εθνικής ομάδας στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964, και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

Η έντονη πολιτική δράση  που είχεκαι οι τοποθετήσεις του κατά της δικτατορίας είχαν συνέπειες στην αθλητική και επαγγελματική του καριέρα. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας επέστρεψε. Το 1982 ανέλαβε την αναδόμηση της Εθνικής ως προπονητής. Την  οδήγησε στο Ευρωμπάσκετ του 1983 και τη δέκατη θέση στο Μουντομπάσκετ του 1986. Το 1987 οδήγησε την Εθνική στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ  και συνέχισε την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο.

Ως προπονητής του Παναθηναϊκού κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας (1979-80, 1980-81, 1981-82) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1978-79, 1981-82), ενώ όταν επέστρεψε οδήγησε τους «πράσινους» στο Final Four του 1994 στο Τελ Αβίβ.

Ως προπονητής του ΠΑΟΚ, έφτασε με τον «Δικέφαλο» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1988-89 και το 1989-90, αλλά έχασε και τις δυο φορές από τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη. Τέλος, την σεζόν 1998-99 έφθασε με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εμπνευστής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή. Υπήρξε αθλητής του μπάσκετ στα παιδικά χρόνια σε ακαδημίες και εν συνεχεία αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Ως παίκτης των «πρασίνων» κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας τη σεζόν 1966-67. Στον Παναθηναϊκό «κρέμασε τα παπούτσια του» ως αθλητής. Κλήθηκε στην εθνική ανδρών, με την οποία συμμετείχε στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964, και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.

Το 1967, επί χούντας… υποχρεώθηκε να σταματήσει την καριέρα του στην Εθνική Ελλάδας και στον Παναθηναϊκό, ενώ τον απέλυσαν και από την δουλειά του στον ΟΤΕ, λόγω των Αριστερών πολιτικών του φρονημάτων και της εμπλοκής του σε δράσεις κατά της δικτατορίας.  
Ανέλαβε ως Ομοσπονδιακός προπονητής την Εθνική Ελλάδας το 1982 και την καθοδήγησε στο Ευρωμπάσκετ του 1983. Στη συνέχεια κατέκτησε την 10η θέση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας το 1986, που ήταν και η πρώτη αξιόλογη παρουσία της Εθνικής σε διεθνές επίπεδο. Έκλεισε την καριέρα του στην Εθνική με τη θριαμβευτική κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1987.

Σε επίπεδο συλλόγων, ο Κώστας Πολίτης έχει αναλάβει τις ομάδες Παναθηναϊκό (δύο φορές), ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Νήαρ Ηστ. Ως προπονητής του Παναθηναϊκού κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας (1979-80, 1980-81, 1981-82) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1978-79, 1981-82).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ την σεζόν 1993-94, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση (ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη). Ως προπονητής του ΠΑΟΚ, οδήγησε τον «Δικέφαλο» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1988-89 και το 1989-90, αλλά ηττήθηκε και τις δυο φορές από τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη.

Τέλος, την σεζόν 1998-99 έφθασε με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.

Στην δεύτερη θητεία του ως προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Πολίτης είχε μια κόντρα με τον Νίκο Γκάλη, και η διαμάχη τους ήταν η αιτία που το 1994 ο Γκάλης εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Ο Κώστας Πολίτης εργάστηκε εν συνεχεία για πολλά χρόνια ως επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 24 ΧΡΟΝΩΝ (2011) ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’87 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ο Ευρωκόουτς», όπως αναφέρεται συχνά ο Ομοσπονδιακός προπονητής που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα, Κώστας Πολίτης θυμήθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Η επιτυχία αυτή ήταν τεράστια. Δεν την περίμεναμε. Ούτε εμείς οι ίδιοι, πόσο μάλλον οι Έλληνες φίλαθλοι. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ο κόσμος δεν το ξεχνάει, είτε το έζησε μέσα στο γήπεδο, είτε μέσα από τις τηλεοράσεις. Ήταν σημαντικό κατόρθωμα. Ήταν το πρώτο και το απρόβλεπτο. Δεν είχαμε τη δυναμική με βάση την προϊστορία και καταφέραμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο των μεγάλων δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Την ΕΣΣΔ και τη Γιουγκοσλαβία”.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; “Σε κάθε ομαδικό άθλημα χρειάζεται να υπάρχει ιεράρχηση, κοινός στόχος και οι παίκτες να βγάζουν μια εικόνα ομαδικότητας στον αγωνιστικό χώρο. Τα παιδιά ήταν συνεργάσιμα, ο καθένας είχε κάποιο ρόλο στην ομάδα και τον γνώριζε. Τα παιδιά διψούσαν για διάκριση και τα κατάφεραν». Ο Κώστας Πολίτης θυμάται: «Δεν ήμασταν ομάδα που μπορούσαμε να διαλύσουμε την ΕΣΣΔ ή τη Γιουγκοσλαβία. Είχαμε πλάνο, όμως δηλαδή να παρακολουθούμε το παιχνίδι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, να είμαστε δηλαδή κοντά στο σκορ και στο τέλος, με την παρότρυνση του κόσμου, να κάνουμε την επίθεσή μας”.

Μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στον Διαμαντίδη με τα «ιερά τέρατα» του ’87; Τον Γκάλη και τον Γιαννάκη; “Το μπάσκετ είναι μπάσκετ… δεν αλλάζει. Γεγονός είναι ότι ο καθένας έχει το μερίδιό του. Ο Διαμαντίδης, αν δεν κοιτάζουμε τα στατιστικά έχει συν. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο σκορ. Πρέπει και να σκοράρεις και να αμύνεσαι και να βοηθάς τους συμπαίκτες σου και να παίρνεις ριμπάουντ. Εν συγκρίσει, λοιπόν ο Διαμαντίδης είναι πιο πλήρης. Και απ΄ τον Γκάλη και απ’ τον Γιαννάκη.

Όμως, το επιθετικό χάρισμα του Γκάλη δεν είναι εύκολο να το αναπληρώσει. Ή τα ηγετικά προσόντα του Γιαννάκη… δεν αναπληρώνονται. Ο Διαμαντίδης έχει μεγάλες επιτυχίες και επί εθνικού και επί συλλογικού και επί προσωπικού επιπέδου”. Ο Κώστας Πολίτης ήταν τυχερός να έχει στην ομάδα του, τεράστια ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ της εποχής, τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Χριστοδούλου. Ποιους παίκτες ξεχώριζε όμως στο Ευρωμπάσκετ του ’87 από τις αντιπάλους; “ Υπήρχαν πολλοί μεγάλοι παίκτες σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ΕΣΣΔ, η Ισπανία του Σαν Επιφάνιο ή η ενωμένη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς.

Φανταστείτε πως ο Τόνι Κούκοτς καθόταν στον πάγκο στο Ευρωμπάσκετ του ’87. Αλλά και η Ιταλία. Θυμάμαι πως μας είχε δυσκολέψει η Ισπανία. Και ο τελικός με τη Σοβιετική Ένωση! Η ΕΣΣΔ ήταν ομάδα ικανή ν’ αγωνιστεί με πολλά διαφορετικά σχήματα. Είχε πολλούς κοντούς παίκτες. Εμείς δεν είχαμε αυτά τα όπλα που έχει σήμερα το ελληνικό μπάσκετ». Στο τέλος, ο Κώστα Πολίτης που σήμερα είναι επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ αναφέρεται στις εκδηλώσεις αγάπης που δεν έχουν σταματήσει από τον κόσμο έκτοτε.“ Με συγκινεί η αγάπη και ο σεβασμός που μου δείχνουν μέχρι σήμερα. Υπάρχει κόσμος που θέλει να μου σφίξει το χέρι. Να μου πει συγχαρητήρια. Κι αυτό είναι πολύ συγκινητικό!”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας: «Ο Κώστας Πολίτης ήταν ο αρχιτέκτονας της κοσμογονίας του ’87»

Κ. Μητσοτάκης για Κ. Πολίτη: «Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό»

Συλλυπητήρια υφ. Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για τον θάνατο του Κώστα Πολίτη

O Γιώργος Μαυρωτάς για τον Κώστα Πολίτη: Αξέχαστος στις μνήμες μας

Συναδινός: «Συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού αθλητισμού ο Πολίτης»

ΕΟΚ:«Ο Κώστας Πολίτης συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την εδραίωση του αθλήματος στην Ελλάδα»

Ο Αργύρης Καμπούρης για τον Κώστα Πολίτη: «Χάσαμε τον πατέρα μας»

Βασιλακόπουλος για Κ. Πολίτη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον φίλο μου»

Προηγούμενο άρθροΣτ. Κοντονής: “Να πει η ΝΔ με παρρησία αν είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας”
Επόμενο άρθροΜειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση της λεπτής πλαστικής σακούλας το A’ τρίμηνο του 2018
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5