«Έφυγε» ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας Μαρίνος Βόμβας

Στις 26 Απριλίου έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο ιστορικός ερευνητής – συγγραφέας Μαρίνος Γιάννη Βόμβας, πολύτιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Νέα της Μεγαλοπόλεως», γνωστός για τις δημοσιεύσεις των Σημειωμάτων του, κυρίως σε θέματα της αρχαίας ιστορίας των Αρκάδων παρ’ ότι δεν ήταν Αρκάς (γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα Λέσβου). Σημαντικός σταθμός αυτής της συνεργασίας υπήρξε η έκδοση του βιβλίου «ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ – Η Προϊστορική Αρκαδία μέσα από τις παραδόσεις, τους μύθους και τις ιστορικές πηγές», το 2010.

Η ενασχόλησή του Μαρίνου Βόμβα με την ιστορία της Αρκαδίας άρχισε από τα πρώτα γυμνασιακά του μαθήματα, όταν πληροφορήθηκε πως και το αρχικό όνομα του νησιού του προήλθε από τους «εξ Αρκαδίας» πρώτους οικιστές του.



Η έρευνά του, που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, γίνεται παράλληλα με τις επαγγελματικές του ασχολίες, της αγοραπωλησίας παλαιών και σπάνιων βιβλίων, τα οποία προμηθευόταν από τις αγορές του εξωτερικού. Από αυτά συνέλεξε τις πληροφορίες σχετικά με την ιστορία των αρχαιότατων κατοίκων της αρκαδικής γης που αφού τις επεξεργάστηκε, ξεκίνησε τις δημοσιεύσεις τόσο στα «Ν.τ.Μ.» όσο και σε άλλα αρκαδικά έντυπα.

Εκτός από το Αρκαδία Χαίρε, άλλα έργα του συγγραφέα είναι: Ο ζωγραφιστής Θεόφιλος στην Αγία Μαρίνα Λέσβου, 2004, εκδ. Φοίνικας, Τα Σκόπια και οι ιδρυτές τους, 2012, εκδ. Επιλογή και Φοινίκη, μια ελληνική πόλη στην Ασία, 2018, εκδ. Prima Materia. Ένα μνημειώδες έργο του, σχεδόν ολοκληρωμένο, αναφέρεται στην Καταγωγή των Ελλήνων το οποίο δεν πρόλαβε να το εκδώσει.

Ο Μαρίνος Βόμβας, μετά τη συνταξιοδότησή του, επέλεξε να ζήσει στο χωριό της αείμνηστης συζύγου του Ελένης (+ 5.5.2017) το Σκορτσινού και αποτέλεσαν επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Το φιλόξενο σπίτι τους ήταν μια κιβωτός γνώσεων.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στον γιό του Γιάννη που τον φρόντιζε μαζί με την σύζυγό του. Εκεί και κηδεύτηκε, σε στενό κύκλο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη!

Κώστας Φίλανδρος

Εκδότης εφ. «Νέα της Μεγαλοπόλεως»

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς στη Β. Κυνουρία
Επόμενο άρθροΚλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμβολίασε ασθενείς και προσωπικό του “ΚΑΑ Παλλάδιον”