ΕΓΕΣΥΝΑ: «Από τις σημαντικότερες απεργιακές “μάχες” στις 26/11 των τελευταίων ετών στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας» (+ήχος)

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην οποία μεταξύ άλλων αρκετοί Φορείς σκοπεύουν να απεργήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας η οποία έχει διογκωθεί επικίνδυνα εν’ μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, τα πολλά προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και το κάλεσμα τους για συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26/11, μίλησε στο μικρόφωνο της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης, η Γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας, κα Γεωργία Δουμάνη.



Αναλυτικότερα στην αρχική της τοποθέτηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη απεργία στις 26/11 είναι για τους γιατρούς ΕΣΥ από τις σημαντικότερες απεργιακές «μάχες» των τελευταίων ετών κι αυτό γιατί είναι και ιστορικό το πλήγμα που επιδιώκει να φέρει και η κυβέρνηση σε όσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, κιαυτό δεν αφορά μόνο τον κλάδο της Υγείας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον κλάδο της Υγείας στον οποίο έχουν στραφεί τα φώτα λόγω της πανδημίας, αλλά αφορά συνολικά τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση του 10ώρου έναν αιώνα μετά και την κοινωνική κατοχύρωση του 8ώρου στην Ελλάδα, είναι από τα πιο αντιδραστικά νομοθετήματα που έχει επιδιώξει ποτέ να φέρει Κυβέρνηση.

Η Νομιμοποίηση των πρόσθετων ωρών εργασίας χωρίς αμοιβή όπως οι υπερωρίες. Η γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές αλλά και τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και στο Δημόσιο που θέτει όρους για συμμετοχή έως το 40% του προσωπικού. Κι όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τις εξελίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της Υγείας ακριβώς γιατί είναι προέκταση της ίδιας πολιτικής».

Σχετικά με το αν η έξαρση της πανδημίας με τον κορωνοϊό διογκώνει ακόμη περισσότερα τα προβλήματα στον κλάδο της Δημόσιας Υγείας, η κα Δουμάνη σχολίασε ότι η πανδημία θεωρείται ότι πολλές φορείς μπορεί να αξιοποιείται και ως αφορμή προκειμένου να περάσουν και οι γενικότεροι σχεδιασμοί που είναι διαχρονικοί όπως η επέκταση του 8άρου στο 10ώρο και σε σχέσεις εργασίας όπως το παράδειγμα της τηλεργασίας που προωθήθηκε ακόμη παραπάνω με την αφορμή της πανδημίας προσθέτοντας: «νομίζουμε ότι ακόμη περισσότερο σήμερα φωτίζεται το γεγονός ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και πιο ειδικά με το αποκαλυπτικό παράδειγμα του προϋπολογισμού που για την Υγεία σε σχέση με το 2020 είναι μειωμένος κατά 572.000.000 τη στιγμή που βρισκόμαστε σε Υγειονομική Κρίση και το 2ο κύμα της πανδημίας να κορυφώνεται. Προβλέπεται μείωση και των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία από 20.000.000 ευρώ περίπου που ήταν το 2020 σε 130.000.000.ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται παράλληλα και με την υλοποίηση των αποφάσεων για τις αλλαγές συνολικά στο ασφαλιστικό αλλά και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στην προώθηση δηλαδή ενός συστήματος Υγείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.».

«Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στον Τομέα Δημόσιας Υγείας στην Αρκαδία…»

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αρκαδία η κα Δουμάνη τόνισε ότι δεν είναι καλύτερη. Αν και ο Νόμος έχει την τύχη να μην έχει τη δεδομένη στιγμή τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην είναι όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο λόγω των πολύ μεγάλων αναγκών είναι επιτακτικό σύμφωνα με το μέλος του ΕΓΕΣΥΝΟ να αναδεικνύεται.

Ήδη τόσο το Παναρκαδικό Νοσοκομείο όσο και τα Κέντρα Υγείας της Αρκαδίας πριν ακόμη την πανδημία σύμφωνα με την κα Δουμάνη, λειτουργούσαν κάτω από το μισό των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό. Τονίστηκε επίσης ότι μπορεί προσλήψεις να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας αλλά αφορούν κατά βάση σε επικουρικό προσωπικό, κάτι που σημαίνει συμβάσεις με ημερομηνία λήξης που δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσληψη 300 γιατρών ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα που στην ουσία αποτελεί μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία προκειμένου να στελεχωθούν οι ΜΕΘ και όπως το πρόσφατο παράδειγμα Καρδιολόγου που είναι επικουρικός στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και ο οποίος προσελήφθη στη διάρκεια της πανδημίας και κατέλαβε θέση μόνιμού γιατρού στην Πτολεμαΐδα και προφανώς θα παραιτηθεί και θα αναλάβει σε άλλο νοσοκομείο ως μόνιμος γιατρός. Με λίγα λόγια σύμφωνα με την κα Δουμάνη μιλάμε για φαινόμενο ανακύκλωσης προσωπικού.

Με έλλειψη προσωπικού η ΜΕΘ του Παναρκαδικού Νοσοκομείου…

Σύμφωνα με την κα Δουμάνη, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης είναι στελεχωμένη με εφτά κρεβάτια. Ωστόσο η υποστήριξή τους πραγματοποιείται σήμερα με τέσσερις ειδικούς και έναν Πνευμονολόγο που έχει τρίμηνη απόσπαση για την ΜΕΘ. Έτσι πολλές φορές με βάση αυτή τη στελέχωση μπορεί να καθίσταται δύσκολη ακόμη και μια ημέρα εφημερίας στην ΜΕΘ.

Επίσης έγινε αναφορά σε ότι αφορά το Παναρκαδικό Νοσκομείο για τη μη πλήρη στελέχωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων με την ανάληψη ενός Λοιμωξιολόγος καλύπτοντας τις ανάγκες για όλη την περιοχή.

Στο αν μπορεί η συνέχιση της έξαρσης της πανδημίας με τον κορωνοϊό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στο Νομό Αρκαδίας και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, η απάντηση της κας Δουμάνη ήταν ξεκάθαρα θετική, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία εφεδρεία προσωπικού. Σε ενδεχόμενο μάλιστα θετικού κρούσματος κορωνοϊού δεν θα υπάρχει περιθώριο να μπουν σε καραντίνα στελέχη του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Σε πολύ πρόσφατο παράδειγμα σύμφωνα με την κα Δουμάνη: «Πριν από ένα 24ωρο μετά από ενημέρωση περί έλλειψης κρεβατιού ΜΕΘ στο Νομό Αττικής, υπήρξε διαθεσιμότητα κρεββατιού στον Πύργο. Κατά συνέπεια ενδέχεται να επιβαρυνθεί ο Νομός ότι μόνο από τον επιδημιολογικό φόρτο της περιοχής, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί και στους γειτονικούς Νομούς, μπορεί συνολικά η κατάσταση να πάρει άλλες διαστάσεις.». Παράλληλα ειπώθηκε ότι σε ότι αφορά τη στελέχωση προσωπικού, τα Κέντρα Υγείας του Νομού λειτουργούν στο όριο ασφαλείας, δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα διενεργούνται απρόσκοπτα τα μοριακά τεστ, λόγω ελλείψεων υλικών και εξοπλισμού.

Κλείνοντας, η κα Γεωργία Δουμάνη είπε ότι για τα στελέχη του ΕΣΥ σημασία έχει η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού, να καταργηθούν οι διαχωρισμοί στις συμβάσεις, να γίνουν προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και να διοριστούν όσοι γιατροί βρίσκονται υποψήφιοι για μόνιμες θέσεις με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να επιταχθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στο κρατικό σχέδιο για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μαζί με την ανάγκη για μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους απολύτως δωρέαν και με το αίτημα να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο που έχει φέρει στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Βόσνος: Θα είμαστε δίπλα στους μαθητές μας, πάνω από όλα η δημόσια υγεία (video)
Επόμενο άρθροΒ. Γούργαρης: «Εξασφάλιση των μέσων για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση από το Δήμο σε μαθητές που τα έχουν ανάγκη»