Έγκριση ΜΠΕ για την επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Λεωνιδίου (vid)

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013 21:22

Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου που θα εξυπηρετήσει 6500 κατοίκους. Ερώτημα η διάθεση της λυματολάσπηςΈνα σημαντικό έργο για την περιοχή του Λεωνιδίου και των γύρω οικισμών πήρε το “πράσινο φως” από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Παρών στην συζήτηση που έγινε και ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης που ευχαρίστησε τους Συμβούλους και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη συνεργασία που υπήρξε ενώ τόνισε τη σημασία του έργου για την περιοχή της Νότιας Κυνουρίας, που είναι μία τουριστική αλλά και αγροτική συνάμα περιοχή.

Τη μελέτη του έργου συνέταξη η αναπτυξιακή Πάρνωνα και όπως ειπώθηκε έγινε πολύ σωστή δουλειά ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που υπήρξαν και να λάβουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.

 Το έργο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα αφορά σε εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και συμπεριλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και τον αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων υγρών του δήμου Νότιας Κυνουρίας. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο δήμος και η μονάδα θα εξυπηρετήσει 4617 κατοίκους μέσω του νέου αποχευτικού δικτύου και 1845 κατοίκους μέσω της μεταφοράς βοθρολυμάτων, ενώ εντός 40ετίας οι αντίστοιχοι πληθυσμοί αναμένεται να είναι 5309 και1854 αντίστοιχα. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση “Άνω Τσουμιάς” . Σημαντικό στοιχείο του έργου είναι το γεγονός ότι από το ανακτημένο νερό θα μπορούν να αρδεύονται 600 στρέμματα ελαιοδέντρων. Η περίσσεια του ανακτημένου νερού θα οδηγείται στο χείμαρρο Δαφνώνα.

 Να σημειώσουμε βέβαια πως με αφορμή το εν λόγω έργο τέθηκε το θέμα της διάθεσης της λυματολάσπης και τονίστηκε από πλευράς Περιφερειάρχη πως βρίσκονται σε συνεννόηση και με το ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή κάποιων σημαντικών έργων για τα οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα, αφού γενικότερα το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης αποτελεί μείζον πρόβλημα με οικονομική αλλά και περιβαλλοντική πτυχή.

Δείτε στο βίντεο αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Ε.Τ