Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρίπολης | Όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 22:03

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης με μοναδικό θέμα συζήτησης:«Ψήφιση – Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 και του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης έτους 2022».

Αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Τσαγκαρέλης έκανε την εισήγηση για το θέμα του προϋπολογισμού.O κ.Σμυρνιώτης μίλησε για τα ποσά που αφορούν στην ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας, ενώ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Τρέχετε στο 10% αυτών που είχαμε εμείς. Δυστυχώς το ΕΣΠΑ τέλος του 2023 κλείνει. Προχωρήστε με την πλατεία, γιατί θα πάθουμε καμία πλάκα σαν την πλατεία Άρεως”, ενώ συμπλήρωσε: “Βλέπω, πως θα έχουμε τα ακριβότερα Χριστούγεννα όλων των εποχών”.

Ο κ.Τζιούμης στην απάντηση του ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συνεχίζετε κ.Σμυρνιώτη στο ίδιο μοτίβο. Η πλατεία Αγίου Βασιλείου εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2021 και τον Δεκέμβριο του 2021 έχουμε σύμβαση. Αυτό είναι απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας για το ΕΣΠΑ και κατηγορούμαστε, πως καθυστερούμε το έργο;”, ενώ πρόσθεσε:” Μιλάτε συνέχεια για απορροφήσεις. Σημασία έχει να γίνουν τα έργα και θα γίνουν και οι απορροφήσεις”.

Ο κ.Τσιαμούλος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ποτέ δεν άκουσαν οι πολίτες ένα συγνώμη από εσάς για το υπέρογκο ποσό των περσινών δέντρων”, ενώ πρόσθεσε: “Έχει γίνει μια δουλειά αλλά στα μέτρα και τα σταθμά μιας διοίκησης, που μπορώ να την χαρακτηρίσω ως καθεστώς τύπου Ερντογάν. Εσείς εχετε το μέλλον στα χέρια σας και εσείς κλείνετε μια χρονιά με τα αδέσποτα ακόμα έξω να δαγκώνουν τους πολίτες και τον Αντιδήμαρχο να λέει προσέξτε, αντί να παραιτηθεί. Δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα, όπως τα παρουσιάζετε. Ο κόσμος έξω υποφέρει. Αναγνωρίζω μια προσπάθεια, αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω, πως όλα όσα κάνετε είναι τέλεια. Στον προϋπολογισμό εμείς ως παράταξη θα ψηφίσουμε παρών.

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος τόνισε: “Δεν άκουσα τίποτα ουσιαστικό επί του προϋπολογισμού. Ο κ.Τσαγκαρέλης έθεσε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην ΔΕΗ και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Έγινε μια προσπάθεια από την ΚΕΔΕ και από την Πολιτεία για να στηριχτούν οι Δήμοι. Ελπίζω πως δεν θα κρατήσει πολύ αυτή η ενεργειακή κρίση. Για το 2022 ο Δήμος Τρίπολης θα επιβαρυνθεί και με ένα μεγάλο κόστος που αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων, ένα κόστος που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Το κόστος δεν έχει να κάνει με τη νυν Δημοτική Αρχή, καθώς καθορίστηκε προηγούμενα χρόνια.  Έχουμε φέτος έναν προϋπολογισμό που θα επιβαρυνθεί δηλαδή από την ΔΕΗ και την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά καταθέτουμε προϋπολογισμό ισοσκελισμένο που δεν επιβάλλει αύξηση δημοτικών τελών, όπως σε άλλους δήμου. Γίνεται νοικοκυρεμένη δουλειά”.

“Κοιτάξτε να εκμεταλλευτείτε και την φωνή της αντιπολίτευσης”, δήλωσε στην συνέχεια ο κ.Τσιαμούλος, ενώ συμπλήρωσε: “Ο Δήμαρχος είτε δεν κατάλαβε τι του είπα είτε δεν ήθελε να ακούσει και απάντησε άλλα πράγματα.

Ο κ.Κατσαφάνας αναφέρθηκε στο κομμάτι της πανδημίας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό είναι να μην αυξάνονται τα δημοτικά τέλη και να μην μετακυλίονται τα όποια έξτρα κόστη στους πολίτες. “Ο στόχος μας είναι η παραγωγή της ενέργειας από τον ίδιο τον Δήμο. Στόχος είναι να έχουμε έξι μεγαβάτ στον Δήμο που θα μας αποφέρει 1.600.000 στον Δήμο. Αυτό σημαίνει πως θα ικανοποιήσουμε μια σειρά αναγκών”, ανέφερε μεταξύ άλλων. “Ο προϋπολογισμός δεν μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Βόσνος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ότι παρατηρήσεις είχα να πω για το όραμα του Δήμου, τα είπα στο τεχνικό πρόγραμμα. Πάντα σε όλες μου τις θητείες ψήφιζα τους προϋπολογισμούς. Με αφορμή σχόλια που ακούστηκαν για την πλατεία Αγίου Βασιλείου, θα υπενθυμίσω πως θα πρέπει να ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατίθενται προτάσεις”, ενώ πρόσθεσε, πως θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός για το πόσα χρήματα – και που – ξοδεύτηκαν για τον covid.

Ο κ.Γούργαρης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Ήδη ήρθε βαρύς ο λογαριασμός της ενεργειακής μετάβασης, που όλη την λιβανίζατε. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα άγριο φαγοπότι για 5-6 επιχειρηματικούς ομίλους και το μάρμαρο θα πληρωθεί από τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε και στην ΤΕΡΝΑ και το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα ανέφερε: “Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε είναι μακριά από τις ανάγκες των πολιτών. Η Δημοτική Αρχή με την στήριξη και των άλλων παρατάξεων υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης. Καταψηφίζω”.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ.Λαγός, έκανε κάποιες παρατηρήσεις επί των όσων ακούστηκαν, καθώς όπως ανέφερε, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Απαντώντας στον κ.Τσιαμούλο περι παραίτησης δήλωσε: “Κάποιος παραιτείτα μόνο οταν τον αμφισβητήσει ο αρχηγός του (Δήμαρχος). Όταν σε αμφισβητεί η αντίπαλη παράταξη σημαίνει, πως κάτι κάνεις σωστά. Με τιμά που ζητάτε την παραίτηση μου”.

Ο κ.Παπαδημητρίου τόνισε: “Καλό θα είναι να δέχεστε κ.Δήμαρχε την καλοπροαίρετη κριτική, που σας γίνεται. Θεωρώ λοιπόν, οτι εκτός από την καθημερινότητα – που πραγματικά γίνεται μια προσπάθεια – δυστυχώς στους άλλους τομείς δεν έχετε να παρουσιάσετε κάτι” ενώ πρόσθεσε: “Είστε άτολμοι ως διοίκηση. Η εντύπωση που υπάρχει σε πολύ κόσμο πλέον δεν συνάδει με αυτό που λέτε εσείς. Απ΄οτι βρήκατε δεν έχετε αλλάξει τίποτα. Από τον πολιτισμό αφαιρέσατε πράγματα. Στον απολογισμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 θα πονέσουμε πολύ, γιατί χάσατε το τρένο”.

Στην απάντηση του ο κ.Τζιούμης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Σε δυο χρόνια έχουμε φτιάξει τρεις καινούργιες δομές στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής”, ενώ πρόσθεσε, πως δεν δέχεται τον μηδενισμό του κ.Παπαδημητρίου για τα όσα έγιναν για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Στην συνέχεια μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Τρίκολας και κ.Κοσκινάς. “Οι πολίτες κρίνουν και κατά την διάρκεια της τετραετίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Κοσκινάς.

Ακολούθησαν στιγμές έντασης ανάμεσα στο Νίκο Τσιαμούλο και τον Δήμαρχο κ.Κώστα Τζιούμη (με επίκεντρο το πρόσωπο του κ.Κατσαφάνα), αλλά και ανάμεσα στην πρόεδρο κα.Παναγοπούλου και τον κ.Βόσνο, για διαδικαστικά θέματα.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.