Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τρίπολης για το 2022

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021 23:14

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αλέκος Κανελλόπουλος είπε τα συνεχιζόμενα έργα είναι στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ που αποτελεί ρεκόρ για μια δημοτική αρχή. Όσο για τα νέα έργα και μελέτες, είναι στα 18 εκατομμύρια.Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «δεν αποτελεί τιμή για καμία δημοτική αρχή να έχει ρεκόρ συνεχιζόμενων έργων διότι αυτό σημαίνει ότι δεν προχωρούν τα έργα. Ελάχιστα έργα έχουν απορρόφηση. Το μόνο έργο που έχει ολοκληρωθεί στο ΕΣΠΑ είναι η Πιάνα (ο αγωγός). Είναι προσβλητικό για τον Δήμο Τρίπολης να κλείνει έτος με τέτοια απορρόφηση κοντά στο ένα εκατομμύριο. Τα έργα κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Το 2015 απορρόφησε ο Παυλής 2.289.000 ευρώ. Ο Δήμος Τρίπολης χρειάζεται έργα υποδομής, υπάρχουν προγράμματα. Δεν είναι μόνο τα γκρέιντερ και τα παρτέρια. Θεωρώ ότι έχετε ακόμα ένα μικρό περιθώριο για να δρομολογήσετε κάποια πράγματα.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό, η απορρόφηση είναι ελαχίστη, μόνο οι φωτογραφίες και οι αφίσες σας έμειναν. Φτάσαμε στην 3η χρονιά και ακόμα υλοποιείται έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Περιμένουμε το δικό σας όραμα. Πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα. Η πόλη μας όλο και ερημώνει. Πρέπει να πιέσουμε, να φέρουμε κόσμο να εργαστεί, να κινηθεί η οικονομία του τόπου μας. Εμείς ψηφίζουμε παρών».

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης είπε ότι «τα νέα έργα είναι τα έργα που προγραμματίζουμε να κάνουμε με τα χρήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Ό,τι επιπλέον προκύψει θα ενταχθούν στην πορεία στο πρόγραμμα. Ο κ. Σμυρνιώτης θεωρεί ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο, πιθανόν δεν ζει εδώ, πιθανόν δεν βλέπει τι γίνεται στην πόλη και στα χωριά.Είναι σαφές ότι το τεχνικό πρόγραμμα δείχνει κάποιες δράσεις που σκέφτεσαι η διοίκηση να κάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το 2021 συνεισφέραμε σε μια τεράστιες επιτυχία, που ήταν η είσοδος ο Δήμος στη μεταλιγνιτική εποχή, αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές. Δεν λέω ότι τι κάναμε εμείς, αλλά με πολλές προτάσεις μας ενταχθήκαμε. Θα ευνοήσει κυρίως τους επιχειρηματίες και δευτερευόντως τον Δήμο.
Όταν αναλάβαμε τι δήμο υπήρχαν αρκετά έργα που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Να μου πουν αν όλα αυτά τα έργα είχε ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης, έστω να γίνει η δημοπρασία. Σε κανένα από τα έργα αυτά δεν είχε γίνει διαδικασία δημοπράτησης.
Είχε μεν ο Δήμος μια μεγάλη προίκα, αλλά είχε μπροστά του να τρέξει, να δημοπρατήσει, να κάνει συμβάσεις και να ξεκινήσει τα έργα. Τα κάναμε όλα, τα προχωρήσαμε όλα, δεν παρατήσαμε κανένα έργο. Χρειάστηκε τεράστια δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία και η υπηρεσία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.
Το Open Mall που τελειώνει πριν το χρονοδιάγραμμα είναι αφίσα; Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία σε Λεβίδι και Τεγέα είναι αφίσα; Η πλατεία Συνοικισμού είναι αφίσα;
Προσπαθήσαμε παράλληλα και κυνηγήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά πρόγραμμα και είχαμε τεράστια επιτυχία. Σε δύο χρόνια τρέξαμε όλα τα έργα του αειμνήστου Παυλή και να εντάξουμε νέα έργα. Στα δύο χρόνια θητείας, έχουμε εντάξει έργα προϋπολογισμού 13 εκ ευρώ και 5 εκ στη ΔΕΥΑΤ, 18 εκατομμύρια ευρώ. Είναι το απόλυτο ρεκόρ ever. Υπάρχουν προτάσεις στο «Τρίτσης» 35 εκ ευρώ και περιμένουμε και στο Πράσινο Ταμείο υποβάλλουμε προτάσεις.
Είναι αφίσα η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Βασιλείου, η πλατεία Μπασιάκου, το καταφύγιο για τα αδέσποτα, η πρόσβαση του δρόμο στην Επάνω Χρέπα, οι ράμπες ΑΜΕΑ στα σχολεία, οι μελέτες πυροπροστασίας, η βελτίωση των παιδικών σταθμών, η εξαγορά της ιδιοκτησίας Μπεντεβή, το παλαιό Δημαρχείο και οι αναπλάσεις – ποδηλατοδρόμοι; Είναι αφίσες όλα αυτά; Εμείς μιλάμε με στοιχεία.
Το 2014 ο κ. Σμυρνιώτης είχε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες 12 εκ ευρώ. Νέα έργα 749.000 ευρώ. Να μου φέρει ο κ. Σμυρνιώτης πόσα έργα είχε εντάξει στη θητεία του.
Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Θα εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως σωστά τα εκμεταλλεύτηκε και ο αείμνηστος Παυλής. Αυτοί που πάντα κρίνουν στο τέλος είναι οι πολίτες».

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι «αυτά τα έργα δεν οραματισθήκατε εσείς, δεν τα εντάξατε εσείς. Σας φωνάζω από την πρώτη χρονιά ότι πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα. Δεν είμαστε πάνω από το μέσο όρο και μιλάω με πολλούς Δημάρχους ανά την Ελλάδα. Δεν βλέπω κανένα μεγάλο οραματικό πλάνο στο δήμο. Κανένα μεγάλο έργο δεν υπάρχει σε κανένα πρόγραμμα. Ερχόμαστε να εγκρίνουμε την φτώχεια της κρατικής επιχορήγησης. Τι είναι αυτά κύριε Δήμαρχε που θα αφήσετε στον επόμενο και ποια είναι η προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο;»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «δεν είναι οριζόντια προγράμματα, έχουμε μπει σε πολλά ανταγωνιστικά προγράμματα. Το νομαδικό Open mall που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα είναι στον Δήμο Τρίπολης. Το ίδιο και το ενδιαίτημα για τα αδέσποτα. Αυτό δείχνει μια αποτελεσματικότητα. Δεν συμφωνώ ότι είμαστε κάτω από το μέσο όρο.”

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «το πρόγραμμα κινείται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και των προηγουμένων κυβερνήσεων. Διαπνέεται από μια λογιστική λογική, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάλυψης των ζωτικών αναγκών των δημοτών μας. Είναι στην ίδια λογική με τα προηγούμενα προγράμματα. Το καταψηφίζουμε.»

«Στα συνεχιζόμενα έργα υπάρχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το έργο για Φιλικούς, ΟΗΕ» απάντησε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Τσαγκαρέλης μίλησε για το ζήτημα με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών και είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα επόμενα έργα και αποφύγουμε τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις διότι κινδυνεύουμε να μην μπορεί ο ανάδοχος να ολοκληρώσει το έργο ή να γίνουν κακοτεχνίες.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι είναι σοβαρό το θέμα με τις τιμές υλικών και για τις εκπτώσεις τόνισε ότι είναι συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει μια επιτροπή.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου ρώτησε ο Σταύρος Κουκάκης και απάντησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την στατική επάρκεια. «Η μελέτη παρουσιάστηκε στο υπουργείο. Πρέπει να λυθεί το θέμα της στατικότητας για να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Γιάννης Σαμπράκος είπε ότι θα ήθελα να δω μια μελέτη για τη στατικότητα των δημόσιων κτιρίων και θα παρακαλούσα στα μεγάλα αναπτυξιακά εργαλεία να σχεδιάσουμε κάτι που θα προκαλέσει σοκ στην περιοχή μας. Θα περιμένω στους επόμενους μήνες να έχουμε κάτι μεγαλύτερο. Χρειαζόμαστε μεγάλα έργα, θα χρειαστούμε διεύρυνση Βιομηχανικής Περιοχής που δεν είναι εύκολο να γίνει. Να δούμε ένα τεχνικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες για να αποτελέσει αφετηρία για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η τριετία που είμαστε εμείς δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά το Υπουργείο μας ζητούσε πίσω ό,τι λεφτά περίσσευαν. Μην το συγκρίνουμε.»

«Στατικότητα σχολείων τα έχουμε βάλει στο Τρίτσης και θα βγει πρόγραμμα για τη στατικότητα όλων των δημοσίων κτιρίων. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σαμπράκο, σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Για το Μαίναλο έχουμε πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι βασικό αναπτυξιακό θέμα για τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «είχαμε κάνει μεγάλη δουλειά και το τρίτο τεχνικό σας πρόγραμμα είναι με τα έργα Παυλή. Προσπαθείτε να αξιοποιήσετε τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε δύο χρόνια 20 εκατομμύρια. Είστε προκλητικός κύριε Δήμαρχε και για δύο χρόνια κάνετε τουρισμό εσείς και η παράταξή σας. Διακατέχεστε εκτός από απραξία, έχετε και κούραση. Δεν γυαλίζει το μάτι σας να κάνετε κάτι. Σας προκαλώ σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να είναι η υπηρεσία σας εδώ να συζητήσουμε για τα 150.000.000 ευρώ που φέραμε και διαχειρίζεστε και δεν θα προλάβετε να τα τελειώσετε. Εσείς με το καλημέρα ξεκινήσατε με έτοιμες χρηματοδοτήσεις και μια σταθερότητα στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Κατεβείτε λίγο από το καλάμι να δείτε τι κάνετε. Μακάρι να πετύχετε πολλά περισσότερα. Αν θα είσαστε υποψήφιος και ανέβετε στο μπαλκόνι, θέλω να πείτε ότι αφήνουμε ένα χαρτοφυλάκιο στην επόμενη διοίκηση. Ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον την απραξία σας. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων συμμετείχαν στο πρόγραμμα; Η δική μου ψήφος θα είναι θετική διότι πρόκειται για το 8ο πρόγραμμα του Δημήτρη Παυλή.»

Ο Δήμαρχος απάντησε: «Μην μιλάτε για τα χωριά διότι επί πέντε χρόνια δεν είχατε περάσει απέξω. Αυτά τα 150 εκ ευρώ μην το λέτε γιατί εκτίθεστε. Για να μην λέτε αστειότητες. Σας προκαλώ να έρθετε στην υπηρεσία και να πάρετε με ακριβή ημερομηνία την ένταξη κάθε έργου και μετά θα κάνετε μια πρόθεση για να μην λέτε πράγματα που γελάει ο κόσμος. Εσείς συγκρίνετε ένα προεκλογικό φυλλάδιο με την πραγματικότητα. Είπατε 30 εκ για τον περιφερειακό και 25 εκ για την Τάκα. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Είναι αστειότητες. Να μου πείτε εσείς κύριε Παπαδημητρίου ποια έργα βρήκατε και υλοποιήσατε».

Για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεβιδίου ρώτησε ο Μπάμπης Σταμάτης και ο μελετητής κ. Σαμπράκος είπε ότι «παίρνουμε έγκριση για την οριοθέτηση του ρέματος και πρέπει να οριοθετηθούν και τα κλεισμένα ρέματα στον κεντρικό σας δρόμο. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι, θα μπούμε στην πολεοδομική πρόταση. Στο τέλος του 2022 θα έχουμε φτάσει στο τέλος των αναρτήσεων.»

Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος συνεχάρη την Τεχνική Υπηρεσία και τους Αντιδημάρχους Λαγό και Κανελλόπουλου διότι όποτε έχει χρειαστεί, έχουν ανταποκριθεί άμεσα σε θέματα δημοτών. Αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν.

«Θα ήταν ντροπή μου να πω ότι δεν ψηφίζω αυτό το τεχνικό πρόγραμμα διότι μου θυμίζει τα δικά μας προγράμματα, αν και παρατηρώ πολλές καθυστερήσεις. Δεν έχει γίνει κανένα έργο σε περιφερειακούς δήμους» είπε ο Νίκος Γεωργανόπουλος και ο Αντιδήμαρχος είπε ότι θα προχωρήσουν οι παιδικές χαρές ενώ έδωσε απαντήσεις για αντιπλημμυρικά έργα που θα συνεχιστούν όταν το επιτρέψει ο καιρός.

«Από το Σεπτέμβριο του 2016 ως το 2019 που είχαν έρθει 2 εκ ευρώ για τα αντιπλημμυρικά τι κάνατε κύριε Γεωργανόπουλε;» είπε ο Δήμαρχος.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι η δημοτική μας δημοτική αρχή έκανε τρία σχολεία από το μηδέν. Κανένα νηπιαγωγείο δεν ήταν σε δημόσιο κτίριο όταν αναλάβαμε. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί απέκτησαν νέα δίκτυα ύδρευσης, δημοπρατήσαμε το έργο στην Πιάνα.

«Αναγνωρίζω ότι είσαστε σε μια περίοδο που δεν είχατε χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε ο Δήμαρχος προς τον κ. Σμυρνιώτη.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Κατσαφάνα, Βόσνου και οι σύμβουλοι Παπαδημητρίου, Καρώνης, Γεωργανόπουλος (της παράταξης του αείμνηστου Παυλή) και Νικήτας (της παράταξης Σμυρνιώτη).
Παρών ψήφισε η παράταξη Σμυρνιώτη, Τσιαμούλου,
Κατά ψήφισε ο Βαγγέλης Γούργαρης.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.