Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα ΑμΕΑ στην Τρίπολη (vid, ph)

Κυριακή, 4 Μαΐου 2014 13:49

Την Κυριακή 4 Μαϊου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Άρεως, ενημερωτική εκδήλωση για τον ρόλο και την συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για θέματα αναπηρίας, που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Τρίπολης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ελλάδος.Ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι:

«Είναι μεγάλη μέρα να είμαι σήμερα εδώ, γιατί αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, σήμερα καρποφορεί. Η συνεργασία μας μαζί σας, ειδικά με τους φορείς της Τρίπολης ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να προκαλέσουμε δράσεις ευαισθητοποίησης, προκειμένου να βάλουμε μπροστά μια ιστορία που η Γενική Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης είχε ξεκινήσει το 2005, κάνοντας τότε το πρώτο συνέδριο ‘’άτομα με αναπηρία και μέσα ενημέρωσης’’.

Επειδή ξέρω βαθιά μέσα μου ότι το κράτος μας πρέπει να έχει και συνέχεια και συνέπεια και ακόμα κι αν περνάμε δύσκολα κι έχουμε κρίση, πρέπει να έχουμε συνέχεια, γι’ αυτό κάναμε το 5ο συνέδριο για άτομα με αναπηρία και μέσα ενημέρωσης, όπου ξαναβάλαμε μπροστά την προσπάθεια, ξαναβάλαμε μπροστά αυτό τον κοινό αγώνα να περπατήσουμε όλοι μαζί, να δείξουμε ότι η χώρα μας έχει πολιτισμό, ότι το παρελθόν με τις κλειστές πόρτες έχει τελειώσει για πάντα, υπάρχουν ανοικτές πόρτες, είμαστε μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς με την δύναμη και την προσπάθεια να συνεχίσουμε.

Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολλά τα βήματα που έχουμε να κάνουμε, έχουμε κάνει λίγα, μικρά, πολύ μικρά, σήμερα είναι ακόμα ένα μικρό βήμα που το οφείλουμε σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά σε ανθρώπους που θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο και την προσωπική τους αν θέλετε προσπάθεια και κάνουν κάτι μεγαλύτερο και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και να βάλουμε όχι από τον χρόνο που μας περισσεύει, αλλά από τον χρόνο που δεν μας περισσεύει και να συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε. Κι αυτό το μικρό βήμα να μεγαλώσει να κάνουμε πολλά περισσότερα βήματα, να περπατήσουμε να δώσουμε δυνατότητες και στο κυριότερο σημείο να φτάσουμε στο επίπεδο να δώσουμε την ισοδυναμία της συμμετοχής γιατί αυτό το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό, το πιο ουσιαστικό είναι το ότι οφείλουμε ως άνθρωποι να σεβόμαστε την ουσία της ανθρωπότητας, το είναι.

Κάθε άνθρωπος όσο κι αν μπορεί όσο κι αν καταλαβαίνει, όσο κι αν το επιτρέπουν οι εσωτερικές ή εξωτερικές συνθήκες είναι μια προσωπικότητα με απόλυτο σεβασμό, με απόλυτα συναισθήματα, με απόλυτες ανάγκες τις οποίες οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε κι οφείλουμε ως κοινωνία να δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο. Αυτό που έχουμε διαφορά ως κοινωνία εμείς, αυτό που έχουμε τεράστια διαφορά ως πολιτισμό το δείχνουμε στο χορό μας. Στο χορό μας δίνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο.

Έχουμε κυκλοτερής χορούς, αυτό λοιπόν τον κύκλο, αυτή λοιπόν τη συνέχεια και συνέπεια πρέπει να την συνεχίσουμε κι αν σήμερα ξεκίνησε κάτι μικρό ελπίζω στο επόμενο διάστημα να κάνουμε κάτι ακόμα πιο μεγάλο και η Ελληνική πολιτεία είναι εδώ στο μέτρο των δυνατοτήτων της, μικρές δυνατότητες αυτό τον καιρό, πιστεύω πολύ σύντομα ακόμα μεγαλύτερες, αυτές οι μικρές δυνατότητες να συμβάλλουμε και να δώσουμε την αισιοδοξία την δύναμη, την ελπίδα, την συνεργασία για να είμαστε όλοι μαζί να προχωράμε όλοι μαζί και να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή την ελπίδα νομίζω ότι μπορούμε να την έχουμε ως βεβαιότητα κι ευχαριστώ όλους εσάς που είσαστε σήμερα εδώ έτσι ώστε να αναδείξουμε κάτι πολύ σημαντικό, να το συνεχίσουμε και να είναι αυτή η σημερινή πετυχημένη εκδήλωση αφετηρία πολλών πραγμάτων, η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας και συνεχών θετικών αποτελεσμάτων».

Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ανακοίνωσε ότι «ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, έχει εξασφαλίσει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα για τη νέα πενταετία, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πρόγραμμα θα ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές, όπως της εκκλησίας που επιτελεί με συνέπεια πολύ σημαντικό έργο, και θα δημιουργηθούν και νέες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες μέσα σε αυτή την κρίση έχουν πληγεί περισσότερο απ’ τον καθένα».

Η κ. Νικολάκου πρόσθεσε ότι: «είναι βέβαιο ότι είσαστε διαφορετικοί, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι είσαστε ίσοι και μέσα από εσάς εμείς παίρνουμε δύναμη, για να γίνουμε πιο δυνατοί και να μπορέσουμε, παρά τα προβλήματα να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε». 

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής σημείωσε στην ομιλία του ότι τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ίση μεταχείριση και πρόσθεσε πως στην Πελοπόννησο οι συλλογικές οργανώσεις ΑΜΕΑ και οι φορείς, επιτελούν σημαντικό έργο κι έχουν σύμμαχό τους τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια που κάνουν προβάλλοντας το έργο τους, ώστε να αποφύγουμε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι σύλλογοι ΑΜΕΑ από όλη την Πελοπόννησο και περιλάμβαναν τη φύτευση λουλουδιών στις πλατείες Αγίου Βασιλείου και Πετρινού, ποδοσφαιρικό αγώνα στην πλατεία Άρεως με τη συμμετοχή του Παναρκαδικού Αθλητικού Σωματείου Κωφών «Ο Μοριάς» και ομιλίες και συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων φορέων, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα αναπηρίας.  

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΣΑμεΑ και συνδιοργανώνεται από την Π.ΟΜ.ΑμεΑ.ΠΕΛ, τη Γ.Γ.Μ.Μ.Ε, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το δήμο Τρίπολης.

Δείτε βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του Γ.Γ.ΜΜΕ, κ. Παναγιωτόπουλου και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση: