Εκδήλωση στην Τρίπολη για τον νέο Νόμο για το δομημένο περιβάλλον (vid,ph)

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 21:44

Τι προβλέπει ο Νέος Νόμος και τι θα γίνει με τα αυθαίρετα

Ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου σχετικά με το Νόμο 4495 που αφορά την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. Η εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη, αργά το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου είναι η δεύτερη εκδήλωση του ΤΕΕ Πελοποννήσου. Η πρώτη έγινε στην Καλαμάτα την περασμένη Παρασκευή.Στην εκδήλωση μίλησε η σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος κα. Αγρίου, η οποία ενημέρωσε για το περιεχόμενο του Νόμου ενώ την έναρξη έκανε η Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου κα.Τσιώλη.

Να αναφέρουμε πως ο Νόμος αντιμετωπίστηκε θετικά από τον τεχνικό κόσμο, αφού λύνει κάποια θέματα που έχουν θέσει οι μηχανικοί και διευκολύνει διαδικασίες ενώ πολλά πράγματα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι να υλοποιηθεί το νέο νομοθέτημα αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει γενική χωροταξική πολιτική.

Η κα. Αγρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στο Νόμο και τόνισε πως πλέον οι πολεοδομίες παραμένουν στους δήμους, ως έχει, αλλά πλέον θα υπάρξουν αρμοδιότητες και στις αιρετές Περιφέρειες, αφού δημιουργούνται παρατηρητήρια στις έδρες και τμήματα ανά περιφερειακή ενότητα.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα είχε τεθεί σε διαβούλευση για δύο χρόνια και έτυχε της αποδοχής πολλών κομμάτων στη Βουλή.

Να σημειώσουμε πως πλέον δημιουργείται μία νέα δομή που θα ασχολείται με την προστασία της δόμησης και μόνο με αυτό και αυτή η υπηρεσία θα είναι στην ευθύνη της Αιρετής Περιφέρειας.

Επιπλέον υπάρχουν ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα τα οποία θα μπορούν να τα νομιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με το πότε έχουν γίνει αυτά. Για τα πριν το 2011 θα ισχύει άλλη ρύθμιση και για τα αυθαίρετα μετά το 2011 άλλη. Πάντως ,όπως είπε η κα. Αγρίου οι ρυθμίσεις είναι ευνοϊκές.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και στο βίντεο τις δηλώσεις που έκαναν η κα. Τσιώλη και η κα. Αγρίου

Εκδήλωση στην Τρίπολη για το Νόμο για το δομημένο περιβάλλον