Εκδήλωση στον Πύργο του Πλαπούτα στου Παλούμπα για την Επανάσταση στην Ηραία (vid, ph)

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 20:43

Δείτε φωτογραφίες του αναστηλωμένου Πύργου και την υπέροχη δύση του ηλίου από το χωριό Παλούμπα στα νερά του Ιονίου Πελάγους

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΔΗΚΕΓ) στου Παλούμπα Ηραίας για την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου εκδήλωση στον αναστηλωθέντα Πύργο του Πλαπούτα, στο χωριό Παλούμπα.Μία εκδήλωση σε συνεργασία με την Εταιρεία ιστορικής και πολιτισμικής δράσης “Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και Αγωνιστές” και της Αδελφότητας Παλουμπαίων, με ομιλίες και αναφορές τόσο στην προσφορά της Οικογένειας των Πλαπουταίων στον Αγώνα του 1821, καθώς και σε άλλα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, όπως η “Η Μάχη στου Λάλα” και ο Σημαιοφόρος των Αγωνιστών από του Βλόγγου Ιωάννης Πισιμίσης. Επίσης αναλύθηκαν και θέματα, όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.

Το ενδιαφέρον του κοινού μεγάλο και η αίθουσα εκδηλώσεων του Πύργου του Πλαπούτα κατάμεστη, ενώ είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και κάτοικοι του χωριού Λάλα της Ηλείας.

Η εκδήλωση “άνοιξε για το κοινό” τον Πύργο του Πλαπούτα που αποκαταστάθηκε πρόσφατα μέσω ΕΣΠΑ και στόχος είναι να λειτουργήσει ως Μουσείο του Αγώνα του 1821 και να εκτεθούν σε αυτό κειμήλια της Οικογένειας των Πλαπουταίων και άλλων Αγωνιστών της Γορτυνίας.

Για να γίνει αυτό απομένουν αρκετές παρεμβάσεις ακόμα αλλά η αρχή έχει γίνει και ο Πύργος, στην πρώτη αυτή εκδήλωση, απέδειξε ότι μπορεί να φιλοξενήσει και εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου και συνέδρια αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

Άλλωστε μία επίσκεψη εκτός από την περιήγηση στον χώρο του Πύργου θα σας ανταμείψει αφού θα απολαύσετε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στα νερά του Ιονίου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Υπεύθυνος Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Γιαννακόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Γορτυνίας, πρόεδροι χωριών και η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ Μαρίνα Διαμαντοπούλου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με αποσπάσματα ομιλιών και τους χαιρετισμούς που έγιναν στην εκδήλωση.

Εκδήλωση στον Πύργο του Πλαπούτα στου Παλούμπα

Χαιρετισμός Γ. Παπαηλιού, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας