Εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Μάχης των Βερβένων

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Μαΐου στα Άνω Βέρβενα Κυνουρίας για την 195η Επέτειο της Μάχης των Βερβένων, που δόθηκε στο χωριό την 18η Μαΐου του 1821.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και έχει ως εξής:



Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου
Επιμνημόσυνη Δέηση
Κατάθεση στεφάνων
Εκφώνηση ομιλίας
Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βερβένων
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βερβένων και από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Κνακεάτις Άρτεμις»
Παράθεση Δεξίωσης σε όλους τους παρευρισκόμενους στο Δημοτικό Σχολείο Βερβένων

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τους παρακάτω φορείς:

Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Βερβένων
Μορφωτικός και φυσιολατρικός Σύλλογος Βερβένων «Η Κνακεάτις Άρτεμις»
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βερβένων
ΣΦΕΑ «Ηρακλής Βερβένων»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Ομόνοια»
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βερβένων και Νηπιαγωγείου Βερβένων
Διατίθεται λεωφορείο για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις από το χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βερβένων στις 8:30 πμ της Κυριακής.
Τηλέφωνα: 2755023000 και 6974004005

Η μάχη των Βερβένων και η σημασία της

Η ιστορική μάχη των Βερβένων που δόθηκε μαζί με τη μάχη των Δολιανών, αποτελεί σημαντική στιγμή στην αρχή της Επανάστασης του 1821, και κατάφερε μία από τις πρώτες ήττες στους Τούρκους, ανυψώνοντας με τον τρόπο αυτό το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων, αφού μετά τη μάχη αυτή, όπως λέει και ο Φωτάκος «…έλαβαν οι Έλληνες τόλμην μεγάλην να μην φοβούνται πλέον τους Τούρκους και άρχισαν να ερωτούν πού είναι οι Τούρκοι, όχι σαν πρώτα ότε έλεγαν, έρχονται οι Τούρκοι και έφευγαν».

Στα Βέρβενα, επίσης, οργανώθηκε ήδη από τις 25 Μαρτίου το πρώτο στρατόπεδο αφού το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1160 μέτρων και είχε στα πόδια του την πεδιάδα της Τριπολιτσάς, χωρίς να είναι το ίδιο ορατό από αυτήν, και διέθετε εξαιρετική οπτική επαφή με τα άλλα τρία στρατόπεδα. Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο του Αγώνα, το οποίο έμελλε να είναι και νικηφόρο.

Ενώ στο χωριό, που αποτελούσε μεσαιωνικό κεφαλοχώρι, λειτούργησε και το λεγόμενο «Φροντιστήριο Τροφίμων του Αγώνα» ή «κελάρι» , δηλαδή ήταν κέντρο επισιτισμού για τους συγκεντρωμένους ή διερχόμενους πολεμιστές.

Παράλληλα στα Βέρβενα στις 21 Ιουνίου 1821 έφθασε και ο Δημήτριος Υψηλάντης, από την Οδησσό της Ρωσίας. Η κυβέρνηση είχε εγκατασταθεί προσωρινά στη Βέρβενα μιας και εκεί θα γινόταν η επίσημη υποδοχή του Υψηλάντη και η ανάληψη της εξουσίας από αυτόν. Σε ανάμνηση μάλιστα του ιστορικού αυτού γεγονότος υπάρχει πλάκα στην πλατεία του χωριού.

Λόγω της σημασίας της μάχης που δόθηκε στα Βέρβενα έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας, από το Μάιο του 2013, και υπάρχει αντίστοιχο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για ανακήρυξη της μάχης ως Εθνικής Εορτής, ώστε να εορτάζεται επίσημα και στα Βέρβενα η επέτειος της δίδυμης μάχης Βερβένων και Δολιανών, της 18ης Μαΐου 1821.

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν εκμάθηση μουσικών οργάνων στο Δ. Νότιας Κυνουρίας
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις και από το Επιμελητήριο Λακωνίας για το κόστος των διοδίων στο Λεύκτρο-Σπάρτη