Εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης των Βερβένων – Η…σπόντα του Προέδρου (vid/ph)

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 21:40

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου, στα Βέρβενα Κυνουρίας για την επέτειο της μάχης που δόθηκε στις 18 Μαΐου του 1821.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι: Παναγιώτης Μαντας, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Νίκος Καρκούλης, πρόεδρος του χωριού, Κατσίρης Γιάννης, περιφερειακός σύμβουλος και Μαρίνος Ρουσιάς, υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Καρκούλης έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώντας και τις φωτογραφίες που βλέπετε:

“Τιμήσαμε την γιορτή της μάχης των Βερβένων της 18η Μάη 1821.Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε διπλά γιατί όσοι ήρθατε εφέτος ήρθατε από αγάπη γιατί του χρόνου που θα είναι επίσημη κάποιοι θα έρθουν από υποχρέωση”.

Κατά την Επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ίδρυσε στα Βέρβενα στρατόπεδο και είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του στον Πύργο του Αυγουστή, ο οποίος ακόμη σώζεται. Στις 18 Μαΐου 1821, οι Τούρκοι από την Τρίπολη Αρκαδίας επιτίθενται εναντίον του στρατοπέδου χωριού, αλλά αποκρούονται στη μάχη Βερβένων και Δολιανών. Στις 21 Ιουνίου 1821 έφθασε στη Βέρβενα ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Οδησσό της Ρωσίας και εκεί είχε εγκατασταθεί η Πελοποννησιακή Γερουσία και έγινε η επίσημη υποδοχή του, την οποία διαιωνίζει μαρμάρινη πλάκα με τη μορφή ανοιχτού ειληταρίου, που αναρτήθηκε το 1920 στο σημείο της υποδοχής.

Τον Ιούλιο του 1825, στο χωριό επιτέθηκαν τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις, ενώ το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.

Gepostet von Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 am Sonntag, 16. Juni 2019