Εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα για την Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία (vid, ph)

Εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 19 Ιουνίου στην Στεμνίτσα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε τέλεση Δοξολογίας στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής,  από τον ιερέα της Στεμνίτσας πατέρα Νικόλαο, εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον καθηγητή κ.Ροϊλό και στην συνέχεια ομιλίες και χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα “Πολιτιστική Κληρονομιά” στην πλατεία της Στεμνίτσας.



Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, οι Δήμαρχοι Ιλίου κ. Ζενέτος και Αγίας Βαρβάρας κ.Καπλάνης, που είναι Αρκάδες,  η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κα.Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γορτυνίας και η Πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη.

Η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας και η Στεμνίτσα που ορίσθηκε προσωρινή έδρα της

Πελοποννησιακή Γερουσία ονομάστηκε ο οργανισμός διοίκησης που συγκροτήθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες της Πελοποννήσου τον Μάιο του 1821, αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 και λειτούργησε μέχρι την κατάργησή της από την Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823. Πρόεδρος της Γερουσίας ήταν ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος και αντιπρόεδρος ο Ασημάκης Φωτήλας ο οποίος μετά τον Φεβρουάριο 1822 εκτελούσε καθήκοντα προέδρου.

Η Γερουσία αυτή καθιερώθηκε με την έννοια νομοθετικού σώματος και όχι με την έννοια του δεύτερου νομοθετικού σώματος όπως εξελίχθηκε αργότερα.

Στις 25 Μαρτίου του 1821 συγκροτήθηκε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα η πρώτη τοπική συνέλευση – Γερουσία η οποία και ήταν εκείνη που πρώτη διακήρυξε την ανεξαρτησία της Ελλάδος και η οποία ψήφισε τη σύσταση της “Μεσσηνιακής Γερουσίας” από τοπικούς προκρίτους υπό τον Πέτρο Μαυρομιχάλη. Το γεγονός αυτό τόσο ενθουσίασε τους Έλληνες που τον ίδιο χρόνο πολιτικοί, εκκλησιαστικοί και στρατιωτικοί πρόκριτοι απ΄ όλη την Πελοπόννησο ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Π. Μαυρομιχάλη συνήλθαν στη Μονή των Καλτεζών, στα σύνορα των σημερινών Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, στα τέλη Μαΐου του 1821 όπου και ψήφισαν τη σύσταση της πρώτης μεγάλης γερουσίας πέραν του τοπικού χαρακτήρα που είχε η προηγούμενη και κλήθηκε «Γερουσία όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου» ή γνωστότερα ως «Γερουσία των Καλτετζών», ή ακριβέστερα «Πελοποννησιακή Γερουσία» (από το περίγραμμο όνομα της σφραγίδας της) με πρόεδρο τον Π. Μαυρομιχάλη και γραμματέα τον Ρήγα Παλαμήδη. Αυτή η πράξη εκδόθηκε στις 26 Μαΐου του 1821.

Η Πελοποννησιακή Γερουσία που έμελλε ν΄ ασκήσει τα καθήκοντά της μέχρι την πτώση της Τριπολιτσάς (το Σεπτέμβριο του 1821), την επόμενη ημέρα στις 27 Μαΐου του 1821 μετακινήθηκε στη Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα. Πράγματι η προσφορά των υπηρεσιών της προς το αγωνιζόμενο τότε ελληνικό έθνος υπήρξε μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή απετέλεσε και την πρώτη Πολιτειακή διοίκηση στη δύσκολη περίοδο του ξεσηκωμού και την οργάνωση της Επανάστασης έστω και αν αντέδρασαν τα μέλη της, τότε, στα σχέδια του Δημήτριου Υψηλάντη στις αρχές του Ιουνίου, όταν έφθασε στην Πελοπόννησο και που οδήγησαν σε ρήξη που απείλησε την ενότητα των οπλαρχηγών.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα.

 

Προηγούμενο άρθροΥπό μερικό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο (vid)
Επόμενο άρθροΗ ετήσια μαθητική συναυλία του Αττικού Ωδείου Τρίπολης (vids)