Εκδηλώσεις στου Πάπαρι για τη σύσταση του 1ου Στρατοπέδου των Ελλήνων το 1821 (vid, ph)

Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 16:28

Εκδηλώσεις σε ανάμνηση της 6ης Απριλίου 1821, ημέρα κατά την οποία συγκεντρώθηκαν στο χωριό Πάπαρι αρχηγοί, οπλαρχηγοί, αρχιερείς και πρόκριτοι καθώς και λοιποί αγωνιστές της Πελοποννήσου υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για να συγκροτήσουν το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο στη θέση «Βρύση», πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, Κυριακή 10 Απριλίου, στο χωριό Πάπαρι στη Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης.

Το ιστορικό αυτό γεγονός του 1821 θεωρείται μεγάλης εθνικής σημασίας, αφού συνετέλεσε στην εμψύχωση και ανασυγκρότηση των αγωνιστών για τη συνέχιση του Αγώνα και των μαχών που δόθηκαν  στο Βαλτέτσι, στα Τρίκορφα και στην συνέχεια στην Τριπολιτσά.Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν αρχικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και κατόπιν εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Στη συνέχεια παιδιά είπαν ποιήματα και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τον Εθνικό ύμνο και χορούς από το χορευτικό σύλλογο του χωριού.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Ρουμελιώτης, Γ. Κατσίρης και Γ. Μπακούρης.

Επίσης παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης Δ. Τυροβολάς, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ Δώρα Μπρακουμάτσου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Δήμου Σωτήρης Παπαδημητρίου.

Ακολούθησε προσφορά γλυκισμάτων και παράθεση γεύματος προς τιμήν των παρευρισκομένων.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις εκδηλώσεις: