Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΚΑΝ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών υλοποιεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΚΑΝ. Οι δράσεις απευθύνονται σε προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές και γιατρούς αθλητικών σωματείων και περιλαμβάνουν τριήμερα σεμινάρια, που θα διεξαχθούν στους κατά τόπους σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ, με τα εξής αντικείμενα: καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τραυματιολογία, επείγουσες καταστάσεις, επείγουσες καταστάσεις σε παιδιά και περιεχόμενα φαρμακείων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο της ΕΕ ΕΟΚΑΝ, χειρουργό ορθοπεδικό Γιώργο Στεφανουδάκη, και την συνεργάτιδά του στο πρόγραμμα, αναισθησιολόγο και διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, Μαρίνα Καλογριδάκη. Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει σχετικά:



«Συνεργαζόμαστε στενά με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και την Επιστημονική Επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό πανελλαδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, σε θέματα «ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ», για όλους όσοι βρίσκονται συνεχώς με τους αθλητές μας σε προπονήσεις και αγώνες: Προπονητές, Γυμναστές, Φυσιοθεραπευτές, αλλά και Γιατρούς αθλητικών σωματείων χωρίς πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ και ΑΕΑ (Χρήση Αυτομάτων Εξωτερικών ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ).

Με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο της ΕΕ ΕΟΚΑΝ, Χειρουργό Ορθοπεδικό Γιώργο Στεφανουδάκη και την συνεργάτιδά του στο πρόγραμμα, Αναισθησιολόγο και Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, Μαρίνα Καλογριδάκη, συμφωνήθηκαν οι δράσεις και ο τρόπος πραγματοποίησης των σεμιναρίων με χορήγηση πιστοποίησης SIS στους εκπαιδευόμενους.

Τα σεμινάρια θα είναι 3ήμερα και θα διεξαχθούν στους περίπου 150 σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ. Xωρίς την πολύτιμη συμβολή και την εξαιρετική συνεργασία με τον πρόεδρό του, Νίκο Παπαευσταθίου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί το πρόγραμμα.

Στόχος είναι να υπάρξουν σύντομα περίπου 1.000 πιστοποιημένοι «εκπαιδευτές-διασώστες», μέσω των σεμιναρίων που θα διεξάγονται στους χώρους των ΕΚΑΒ σε γκρουπ των 8 ατόμων, με τη συμμετοχή 1-2 προπονητών, 2-3 γυμναστών, 2-3 φυσιοθεραπευτών και 1-2 ιατρών.

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο: Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, Τραυματιολογία, Επείγουσες Καταστάσεις, Επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά, Περιεχόμενα Φαρμακείων.

Άμεσα, μάλιστα, θα οργανωθεί και ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης και ανάρτησης της εκπαιδευτικής ύλης, η οποία θα χορηγείται και σε έντυπη μορφή.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης του προγράμματος «ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» αποτελείται από τους:

Στεφανουδάκη Γεώργιο, Χειρουργό Ορθοπεδικό, πρόεδρος της Ε.Ε. ΕΟΚΑΝ και υπεύθυνος προγράμματος (ιατρός ΟΦΗ 1991-2019)

Καλογριδάκη Μαρίνα, Αναισθησιολόγο – Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ

Λιάτσικο Ευάγγελο, Καθηγητή Ουρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών – Ε.Ε. ΕΟΚΑΝ

Λυκουρέση Δημήτριο, Φαρμακοποιός – Ε.Ε. ΕΟΚΑΝ

Οικονομίδη Γεώργιο, Ορθοπεδικό (πρώην ιατρό ΠΑΟΚ, Εθνικής Ελλάδος και Εθνικής Κύπρου)

Εκπρόσωπο του ΕΚΑΒ

Σκορδή Δημήτριο, Φυσιοθεραπευτή

Ρίζο Βαλάντη, Φυσιοθεραπευτή

Φασομυτάκη Χάρη, Γυμναστή

Βεζονιεράκη Βασίλη, Γυμναστή

Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση της αθλητικής οικογένειας είναι πρωταρχικό μέλημά μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προηγούμενο άρθροΌλα αρνητικά τα σημερινά rapid tests στην Κοινότητα Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας
Επόμενο άρθροΑλ. Τσίπρας με φορείς Τουρισμού: Επανεκκίνηση υγειονομικά ασφαλής με όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις