Έκθεση έργων του Τροπαιάτη Άγγ. Αντωνόπουλου στην Καλαμάτα

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013 15:57

Το  Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) ξεκινά μια σειρά ατομικών εκθέσεων με την παρουσίαση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της τελευταίας δουλειάς του εικαστικού καλλιτέχνη, Άγγελου Αντωνόπουλου.Ενός καλλιτέχνη ιδιαίτερα δραστήριου αλλά και με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση, σαν συνεργάτης  του Δημήτρη Μυταρά και τώρα σαν διευθυντής του Α’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της  Αθήνας. 

Η έκθεση έχει τον γενικό τίτλο «Διαδρομές» και την  καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Παναγιώτης  Λαμπρινίδης.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1957. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική με τους Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη.  Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής στην Αθήνα (1986, γκαλερί F) και το 1990 δημιούργησε ένα μεγάλο ζωγραφικό διάκοσμο για τον αθηναϊκό κινηματογράφο Ιντεάλ, ενώ αργότερα διακόσμησε με ανάλογο τρόπο τον κινηματογράφο Σινεάκ στον Πειραιά.

Κατά την επόμενη περίοδο της δουλειάς του, στράφηκε προς τις εγκαταστάσεις με γλυπτά και κατασκευές. Διατήρησε πάντως ορισμένα χαρακτηριστικά της παλιότερης ζωγραφικής του, κυρίως τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου. Ο περιορισμός του χρώματος, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων του, τα οποία φανερώνουν μια διάθεση έρευνας με ανθρωπολογικό περιεχόμενο, όπου τα σχόλια για την ανθρώπινη φύση συνυπάρχουν με αυτοβιογραφικές αναφορές. Μια χαρακτηριστική πλευρά της θεματολογίας του έχει ως κέντρο το ανθρώπινο σώμα, κυρίως τη συμβολική προσέγγιση των κάτω άκρων, που εκφράζεται με επεμβάσεις στη μορφή τους.
Τα γλυπτά του, μικρού ή μεγάλου μεγέθους, είναι συνήθως κατασκευασμένα από μεταλλικό πλέγμα και γυψόγαζα. Παράλληλα όμως χρησιμοποιεί διάφορα τεχνικά και εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία, αντικείμενα, κ.ά.) σε επίτοιχες ή τρισδιάστατες συνθέσεις, με έμφαση στις  τρισδιάστατες συνθέσεις, με έμφαση στη σχέση τους με το χώρο. Η εικαστική επεξεργασία των έργων του αναδεικνύει την αρτιότητα των μορφών, χωρίς να τονίζει τη στατικότατα τους.

Ατομικές εκθέσεις

1986 Γκαλερί F, Αθήνα

1990 Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα (κατάλογος)

Ζωγραφική στον κινηματογράφο IDEAL, Αθήνα

1991 Γκαλερί ΑΔΥΤΟ, Χαλάνδρι

Ζωγραφική στον κινηματογράφο Cineac, Πειραιάς

1992 Γκαλερί GLORIA, Λευκωσία

Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας

1995 Art Athina 95, Γκαλερί titanium (κατάλογος)

1997 Γκαλερί Τζάμια και κρύσταλλα, Χανιά

2000 Art Athina 2000, Art Forum

2001 Γκαλερί Όπους, Λευκωσία

Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (κατάλογος)

2002 Art Forum, Θεσσαλονίκη

2007 Γκαλερί Αποκάλυψη, Λευκωσία

2008 Γκαλερί CITRONNE, Πόρος

Art-act, Αθήνα

2009 Γκαλερί Αποκάλυψη, Λευκωσία

2010 taf – The Art Foundation, Αθήνα

 

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Το  Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ), Ναυαρίνου 8  Καλαμάτα, 24 100   τηλ. 27210 28.864

Εγκαίνια: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα  21.00

Διάρκεια: 11/10 έως 8/11

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00 έως 20.30  και

Σάββατο 10.30 έως 17.00

Είσοδος ελεύθερη