Έκθεση για την τελευταία Κρητική Επανάσταση (1897) στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (ph)

Η εντυπωσιακή έκθεση που παρουσιάζεται μέχρι την 1-4-2022 είναι από την συλλογή της κας Ισμήνης Κριάρη, καθηγήτριας και τ. πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου

 



Στην έκθεση «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-1897», με ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα μοναδικής αξίας, παρουσιάζεται η κάλυψη της τελευταίας Κρητικής Επανάστασης από πλευράς γαλλικών, γερμανικών, αγγλικών και ιταλικών εβδομαδιαίων εφημερίδων, οι οποίες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, λόγω της παρουσίας στόλου και στρατού των Προστάτιδων Δυνάμεων στην Κρήτη.

Επίσης, μέσα από 9 θεματικές ενότητες, παρουσιάζονται τεκμήρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην περίοδο της αυτονομίας (περίοδος της Κρητικής Πολιτείας), για την επανάσταση του Θερίσσου και για την ανάδειξη του Ελευθερίου Βενιζέλου ως νέου πολιτικού αστέρα. Η ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και μια μικρή παράθεση της Κρητικής λαϊκής τέχνης, κλείνουν την έκθεση.

 

Η παρουσίαση της έκθεσης στους δημοσιογράφους έγινε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 από την συλλέκτρια κα. Ισμήνη Κριάρη, τ. Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», κ. Αντώνιο Γ. Βογιατζή. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία της η Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ κα Τέσσα Δουλκέρη.

Αν και η κα Κριάρη δεν είναι ιστορικός, όπως ομολογεί στην εισαγωγή του εξαιρετικού καταλόγου για την έκθεση που η ίδια επιμελήθηκε, αισθάνεται πως όποιος έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους της Κρήτης αντιλαμβάνεται ότι το ενδιαφέρον μας για την ιστορία του τόπου μας είναι ανεξάρτητο από τυπικές περγαμηνές. Η κα Ισμήνη Κριάρη κατάγεται από την Κρήτη και την συλλογή της την αφιερώνει στη μνήμη των γονιών της, που έζησαν – όπως γράφει – με το Κρητικό πέλαγος στα μάτια τους.

Η ξεχωριστή και πολύτιμη αυτή συλλογή της Καθηγήτριας κας Ισμήνης Κριάρη, που παρουσιάζεται στην εξαιρετική αυτή έκθεση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, θα παραμείνει μέχρι και την 1η Απριλίου 2022. Πραγματικά είναι μια πρό(σ)κληση στον καθένα που θα βρεθεί στην Αθήνα να την επισκεφθεί.

Φωτογραφίες: Κ. Μαργαρίτης

Προηγούμενο άρθροΣημαντικό ματς με Ερμιονίδα ο Παναρκαδικός, εκτός έδρας ματς με Φοίνικα ο Ερμής
Επόμενο άρθρο“Πάρε θέση” | Την Κυριακή (30/1) ο Δήμαρχος Τρίπολης επικοινωνεί live με τους δημότες