Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Προστατέψτε την υγεία σας από τις καταχρήσεις των γιορτών

Η ποικιλία των γευμάτων και η γιορτινή διάθεση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρασύρουν τους περισσότερους από εμάς σε κατανάλωση πολλών και λιπαρών γευμάτων, αυξημένη χρήση αλατιού και καρυκευμάτων.

Σε ομάδες ασθενών όπως οι καρδιοπαθείς -και ιδιαίτερα σε εκείνους με έμφραγμα ή με καρδιακή ανεπάρκεια- καθώς και υπερτασικούς ή άτομα με υψηλή χοληστερίνη -την περίοδο των γιορτών- πληθαίνουν τα περιστατικά επιδείνωσης της υγείας τους και μάλιστα αναγκάζονται πολλές φορές να αναζητήσουν εσπευσμένα ιατρική φροντίδα.



Ειδικά για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι αποφασιστικής σημασίας ο έλεγχος του βάρους και ο περιορισμός του αλατιού, καθώς η κατανάλωση άλατος ευνοεί την κατακράτηση υγρών, που επιβαρύνει ανυπολόγιστα την καρδιά, προκαλεί δύσπνοια και οίδημα.

Επομένως η αποφυγή τροφίμων με εμπλουτισμένο αλάτι, αλλά και τροφών με κρυφές πηγές αλατιού, όπως είναι τα τυριά, οι ξηροί καρποί και το ψωμί πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ αυτονόητο είναι ότι απαγορεύεται διά ροπάλου η πρόσθεση επιπλέον αλατιού.

Ταυτόχρονα θα βοηθήσει ιδιαίτερα, αν επιλέξουμε προσεκτικά ένα πιο άπαχο κρέας (π.χ., πουλερικά), σε συνδυασμό με την κατανάλωση λαχανικών και τον περιορισμό των γλυκών. Τέλος και το ποτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ιδιαίτερα εκείνα τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να ελέγξουμε την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων μας κατά την εορταστική περίοδο, ώστε να μην επιβαρύνουμε ανυπολόγιστα την υγεία μας.

Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας MD, FESC, FACC

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η συλλογή φαρμάκων για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας
Επόμενο άρθροΜία ζεστή Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ΚΑΠΗ Τρίπολης με σημαντικές ανακοινώσεις (vid,ph)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5