“Ελληνική Λύση”: «Αδιάβατα πεζοδρόμια στην πόλη της Τρίπολης Αρκαδίας»

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021 11:24

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές της “Ελληνικής Λύσης”, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, προς τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπόψη του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών με θέμα «Αδιάβατα πεζοδρόμια στην πόλη της Τρίπολης της Αρκαδίας».

H “Ελληνική Λύση” με δελτίο τύπου δημοσιεύει την ερώτηση αλλά και την απάντηση που έλαβε από το αρμόδιο Υπουργείο.ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Αρκαδίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οι πεζοί στην πόλη της Τρίπολης δυσκολεύονται να περπατήσουν με ασφάλεια κατά μήκος αρκετών δρόμων της πόλης, επειδή τα πεζοδρόμια είναι ακατάλληλα και οι πολίτες αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σε αυτά, περπατώντας κατά μήκος του δρόμου επί του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου, με κίνδυνο να τους χτυπήσει διερχόμενο όχημα.

Ενώ το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης υφίσταται ανάπλαση και η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με λύπη διαπιστώνει ο επισκέπτης ότι, οι υπόλοιποι δρόμοι και τα υπόλοιπα πεζοδρόμια της πόλης έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Για ανθρώπους, δε, με κινητικά προβλήματα η πόλη της Τρίπολης καθίσταται «απαγορευτική», αφού στην ουσία, δεν υπάρχουν χώροι διέλευσης για να κινηθούν, ενώ ακόμα και τα πεζοδρόμια καλύπτονται συχνά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εμποδίζουν την κυκλοφορία των αναπηρικών αμαξιδίων.

Στην οδό Καλαβρύτων (απέναντι από το «ΔΑΚ»), για παράδειγμα, ο επισκέπτης θα αντικρίσει πεζοδρόμια με ανασηκωμένες πλακοστρώσεις λόγω της πίεσης από τις ρίζες των δέντρων, με αποσπώμενα κομμάτια τσιμέντου να εξέχουν, εμποδίζοντας την διέλευση των πεζών με καρότσι ή αμαξίδιο.

Στην οδό Ναυπλίου (στο ύψος της Π.Ε. Αρκαδίας) παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, με την ύπαρξη κιόλας, πεζοδρομίου μόνον στη μια πλευρά του δρόμου. Όλα αυτά, αποτελούν μερικά παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το γεγονός ότι, στην πόλη της Τρίπολης υπάρχουν σημεία αδιάβατα για τους πεζούς.

Είναι λοιπόν ευκαιρία μοναδική, επ’ ευκαιρία του ότι στο κέντρο της πόλης γίνεται αυτή την στιγμή ανάπλαση, να γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλα επιλεγμένα σημεία της πόλης, αποκαθιστώντας, έτσι, δυσλειτουργίες και κακοτεχνίες ετών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν από τις επί τούτου αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες οι κακοτεχνίες και τα προβλήματα διέλευσης από περιπατητές, που υφίστανται στα πεζοδρόμια της Τρίπολης, της Αρκαδίας;

2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις και στην λήψη των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να προστατέψετε την ασφάλεια των πεζών και των ΑμεΑ που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια και κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια της Τρίπολης, της Αρκαδίας;

3. Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκταμιευθούν, όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση και στην ανάπλαση των πεζοδρομίων της Τρίπολης, της Αρκαδίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 373/18-10-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, κοινοποιούμε το υπ’ αρ. πρωτ. 28293/25-10-2021 έγγραφο του Δ. Τρίπολης, δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό αναπλάσεων με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των υφιστάμενων πεζοδρομίων στην επικράτειά τους, καθώς και για την υλοποίηση των σχετικών έργων. Επίσης, στις αρμοδιότητές τους ανήκει η ρύθμιση της στάθμευσης.

Συμπληρωματικά, για πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, επισυνάπτουμε το υπ΄ αρ. πρωτ. 98083/1330/8-11-2021 έγγραφο της Δ/νσης Εφαρμογής Σχεδιασμού & Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ, το οποίο αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο από το οποίο διέπεται η αναγκαιότητα της εξασφάλισης λειτουργικών πεζοδρομίων στις πόλεις.

Ο Υφυπουργός

Νικόλαος Ταγαράς

2532 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 Αδιάβατα πεζοδρόμια στην πόλη της Τρίπολης_ΠΕΡΙΒ.&.ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2532 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 Αδιάβατα πεζοδρόμια στην πόλη της Τρίπολης_ΠΕΡΙΒ.&.ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ