“Ελληνική Λύση”| Αποζημιώσεις για ζημιές λόγω παγετού σε Μαντινεία και Τεγέα Αρκαδίας

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 14:41

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την “Ελληνική Λύση” του Κ.Βελόπουλου, σχετικά με το θέμα «Αποζημιώσεις για ζημιές λόγω παγετού σε Μαντινεία και Τεγέα Αρκαδίας».

Η “Ελληνική Λύση” δημοσιεύει την σχετική ερώτηση αλλά και και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.ΕΡΩΤΗΣΗ Αντώνιου Μυλωνάκη, Βουλευτή Ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών της Αρκαδίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, ζημιές προκλήθηκαν στην παραγωγή των δενδρωδών, κυρίως, καλλιεργειών από τον πρωτοφανή παγετό που έπληξε το οροπέδιο της Μαντινείας και της Τεγέας, το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021. Εξ’ αυτού του γεγονότος, ο Αγροτικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» συνέταξε και σας απέστειλε επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Κατά την αναφερόμενη ημερομηνία, ενώ το φαινόμενο απαντούσε σε πολλά μέρη της Επικράτειας, στο οροπέδιο της Μαντινείας παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες με ενδεικτικές τιμές τους -7°C στις Ρίζες Τεγέας και τους -5,5°C στο Ζευγολατειό Μαντινείας. Ο παγετός προκάλεσε ολοκληρωτική ζημιά σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, όπως οι αχλαδιές, οι κερασιές, οι βυσσινιές, τα αμπέλια και οι μηλιές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένου ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών της Αρκαδίας, προτίθεσθε να παρέμβετε, άμεσα, ώστε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις των ζημιών και με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να καλυφθούν οι ως άνω παραγωγοί για τις απώλειες του εισοδήματός τους:

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Οι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ απο το ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

1732 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Αποζημιώσεις για ζημιές λόγω παγετού σε Μαντινεία και Τεγέα Αρκαδίας

1732 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 Αποζημιώσεις για ζημιές λόγω παγετού σε Μαντινεία και Τεγέα Αρκαδίας