ΕΛΤΑ | Εκδήλωση παρουσίασης ειδικών φιλοτελικών προϊόντων για την 200ή Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς

Η εκδήλωση παρουσίασης των ειδικών φιλοτελικών προϊόντων, για την 200ή Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 (και όχι στις 6.30, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί) το απόγευμα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο επίσημο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Τρίπολης για την Επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

Τα ΕΛΤΑ θα βρίσκονται στην Τρίπολη για να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις και αύριο , Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18.00, στην παρουσίαση των ειδικών φιλοτελικών προϊόντων στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, δίνεται η μοναδική ευκαιρία στο κοινό να προμηθευτεί επιτόπου και να σφραγίσει τα φιλοτελικά του προϊόντα με την Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα, δημιουργώντας σπάνια συλλεκτική συλλογή, ακριβώς 200 χρόνια μετά την Άλωση.



Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ αναφέρει:

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα ΕΛΤΑ αφιερώνουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γραμματόσημα και φιλοτελικά προϊόντα στη σημαντική αυτή επέτειο.

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Ελλάδα 1821-2021, Φιλέλληνες» ενώ την ίδια μέρα συμμετέχουν στους εορτασμούς του Δήμου Τρίπολης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Αναλυτικά:

  •  Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Ελλάδα 1821-2021, Φιλέλληνες»

Δείτε το video της παρουσίασης

Στα ελληνικά γραμματόσημα αποτυπώνονται πέντε εμβληματικές προσωπικότητες, αντιπροσωπευτικοί Φιλέλληνες, τόσο για τη συνεισφορά τους στη διάδοση του απελευθερωτικού αγώνα όσο και για τη διεθνή απήχηση του έργου τους.

Με τον τρόπο αυτό, τιμάται το κίνημα του Φιλελληνισμού που εκδηλώθηκε κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο, μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία.

Πρόκειται για τους

Αλεξάντρ Πούσκιν (1799-1837). Εμβληματικός Ρώσος ποιητής και συγγραφέας. Παρακολούθησε τις εξελίξεις της Επανάστασης, κρατώντας ημερολόγιο και συνθέτοντας ποιήματα που εξυμνούσαν τον αγώνα των Ελλήνων.

Ευγένιος Ντελακρουά (1798-1863). Από τους πρωτοπόρους του γαλλικού ρομαντισμού. Οι «Σφαγές της Χίου» (1824) και «Η Ελλάδα στα συντρίμμια του Μεσολογγίου» (1826) αποτελούν από τα πλέον εμβληματικά έργα φιλελληνικής τέχνης. Η διεθνής κοινή γνώμη ανακαλύπτει, μέσα από τους πίνακές του, μία Ελλάδα που αγωνίζεται για την ελευθερία της ενώ υφίσταται δεινά, και αξίζει ηθικής και υλικής στήριξης. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες άλλους ευρωπαίους καλλιτέχνες και τροφοδότησε με πάθος το φιλελληνικό κίνημα.

Πέρσι Σέλλεϋ (1792-1822). Άγγλος ποιητής. Στον πρόλογο του λυρικού ποιήματός του «ΕΛΛΑΣ» (1822) ανέφερε: «Όλοι είμαστε Έλληνες. Οι νόμοι μας, η φιλολογία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.» Ήταν αυτός που έπεισε τον Λόρδο Βύρωνα να μεταβεί στην Ελλάδα.

Σάμιουελ Χάου (1801-1876). Αμερικανός γιατρός, νομικός, πρωτοπόρος παιδαγωγός και φιλάνθρωπος. Θαυμαστής του Λόρδου Βύρωνα, μετά το τέλος των σπουδών του ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδα ως εθελοντής, υπηρέτησε ως γιατρός και έφτασε να γίνει εθνικός ευεργέτης καθώς οργάνωσε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων συμβάλλοντας στην οργάνωση του νεοσύστατου κράτους και των υποδομών περίθαλψης.

Καρλ Κράτσαϊζεν (1794-1878). Γερμανός στρατιωτικός, εθελοντής και ζωγράφος. Το 1826 ήρθε στην Ελλάδα, πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων και φιλοτέχνησε σειρά πορτραίτων των πρωταγωνιστών του Αγώνα, ταυτίζοντάς τους με τους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας.

Κυκλοφορούν επίσης Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και Αριθμημένα Λευκώματα

Η σχεδίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Ελλάδα 1821-2021, Φιλέλληνες», καθώς και των προϊόντων της, έγινε από τη Μυρσίνη Βαρδοπούλου.

Bρείτε τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα στα Ταχυδρομικά Καταστήματα και στο e-shop των ΕΛΤΑ εδώ

  • Συλλεκτικά προϊόντα για τα 200 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 23 Σεπτεμβρίου, τα ΕΛΤΑ συμμετέχουν στους εορτασμούς του Δήμου Τρίπολης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς, με την παρουσίαση ειδικών φιλοτελικών προϊόντων που σχεδίασαν ειδικά για την επέτειο.

Πρόκειται για ένα Φυλλαράκι με τέσσερα Αυτοκόλλητα Προσωπικά Γραμματόσημα καθώς και ένα Αριθμημένο Ειδικό Συλλεκτικό Λεύκωμα που περιλαμβάνει – εκτός από τα γραμματόσημα – και έναν Ειδικό Αναμνηστικό Φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα.

Στα προϊόντα απεικονίζονται η λιθογραφία του Peter von Hess (1792-1871), «O Κεφάλας υψώνει τη σημαία της Ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς» και το πορτρέτο του πρωτεργάτη της Άλωσης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη. Η προσαρμογή έγινε από τη Μαρίνα Λασιθιωτάκη. Τα ΕΛΤΑ ευχαριστούν το Μουσείο Μπενάκη καθώς και τον κ. Γ.Ρόρρη για την παραχώρηση των έργων.

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, σε μία ανοικτή εκδήλωση στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα δημιουργώντας σπάνια συλλογή.

Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στο δίκτυο καταστημάτων ΕΛΤΑ και στο e-shop

Προηγούμενο άρθροΤρίπολη| Εξιχνιάστηκαν απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΣύλληψη αλλοδαπών για κατοχή κάνναβης σε τοπική κοινότητα της Τρίπολης