Εμβολιασμός – ΑμεΑ | Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης (vid)

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 16:16

Για τα βήματα που γίνονται για τον εμβολιασμό των ΑμεΑ και των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις κατά της Covid-19μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα άτομα ΑμεΑ, τα μέλη των οικογενειών τους και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα μαζί με τους ηλικιωμένους, καθώς θεωρείται πως διατρέχουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο. Στην χώρα μας δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο, με πολλά σωματεία ΑμεΑ ανά την Ελλάδα να μιλούν για μια “βασανιστική αναμονή”.“Όταν διεκδικούμε να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια άτομα, θα πρέπει να είναι απολύτως δικαιολογημένο αυτό το αίτημα, για να γίνει και αντιληπτό και αποδεκτό από την κοινωνία. Έχουμε εργαστεί από την αρχή της πανδημίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να αναδείξουμε αυτά τα θέματα”, ανέφερε ο κ.Βαρδακαστάνης, ενώ συμπλήρωσε: “Υπάρχουν χώρες που έχουν εμβολιαστεί τα άτομα ΑμεΑ μαζί με τους ηλικιωμένους, άλλες που δεν έχει γίνει τίποτα και η χώρα μας που είναι κάπου στην μέση”.

Παράλληλα ανέφερε: “Θεωρούμε , πως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις θα έπρεπε να είναι μπροστά”, ενώ μίλησε και για τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό για τα άτομα με αναπηρίες – όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή εκείνοι που χρησιμοποιούν αμαξίδια- που χρησιμοποιούν περισσότερο τα χέρια τους στην καθημερινότητα τους και είναι έτσι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό.

Στην συνέχεια μίλησε για το πως είναι η επικοινωνία της συνομοσπονδίας με την κυβέρνηση, για την συνεργασία με την κα.Μιχαηλίδου για τον εμβολιασμό των ΑμεΑ, των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και των εργαζόμενων σε κλειστές δομές περίθαλψης, καθώς και για την παρέμβαση, που έγινε στην κυβέρνηση, για να εμβολιαστούν μαθητές και καθηγητές των σχολείων ειδικής αγωγής. “Δεν είναι δυνατόν να αγωνιζόμαστε να πάρουν προτεραιότητα και να πληροφορούμαστε, πως είναι πολύ μικρά τα ποσοστά που δηλώνουν, πως θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Ασφαλώς ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα που ασκείται κατά βούληση και εθελοντικά, αλλά κατά την γνώμη μας είναι και υποχρέωση και πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Είμαστε σε κατάσταση πανδημίας Η ατομική μας συμπεριφορά επηρεάζει πολλές φορές ακόμα και την ζωή του διπλανού μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βαρδακαστάνης.

Τέλος αναφέρθηκε στο αίτημα για κατ’ οίκον εμβολιασμό των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμού, για την ανάγκη να έχει εξασφαλιστεί στα κέντρα αυτά η προσβασιμότητα για άτομα ΑμεΑ, για το κατά πόσο στήριξε σε κοινωνικο – οικονομικό επίπεδο εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση τα άτομα ΑμεΑ, ενώ μας γνωστοποίησε , πως όταν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Αττικής θα μεταβεί στην πόλη της Τρίπολης, προκειμένου να προχωρήσει ένα μεγάλο project που σχεδιάζεται με επίκεντρο την περιοχή μας για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, χωρίς όμως να θέλει να αποκαλύψει περισσότερα ακόμα. “Στόχος είναι να ξυπνήσει η κοινωνία με πρώτα τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μέσα από ένα σημαντικό πρόγραμμα που και ο Περιφερειάρχης και η διαχειριστική Αρχή έχουν ήδη σε επεξεργασία με την ΕΣΑμεΑ”, τόνισε.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη: