Έναρξη αντιπυρικής περιόδου με μέτρα και αποφάσεις πρόληψης πυρκαγιών (+vid)

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 12:17
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.

Το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2019 ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου, Αντιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής σεζόν η οποία ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου 2019. Ο κ. Λαρέζος με αφορμή την αντιπυρική περίοδο τόνισε κάποια βασικά σημεία τα οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες τηρώντας τα όποια μέτρα και ενέργειες πρόληψης από πυρκαγιές τους θερινούς μήνες όπου ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Κατά συνέπεια κάθε φύσεως καύση πλέον απαγορεύεται για την προσεχή περίοδο (όπως κλαδιά ή χόρτα που έχουν κοπεί το προηγούμενο διάστημα από σπίτια και αγρούς. Ο κ. Λαρέζος τόνισε ότι θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς και ιδιαίτερα οι άνθρωποι της υπαίθρου και των χωριών να φροντίσουν να καθαρίσουν τα χόρτα από τις οικίες και κτήματά τους για να αποφευχθούν απρόβλεπτες καταστάσεις και καταστροφές σε περίπτωση πυρκαγιάς.Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ο Περιφερειακός Διοικητής εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα σε περίπτωση τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς το προσωπικό προκειμένου να εντοπίσει το ακριβές σημείο συμβάντος ίσως χρειαστεί να θέσει αρκετά ερωτήματα. Επίσης καλό θα είναι οι κάτοικοι να μην αναφέρονται για τα σημεία συμβάντων μόνο με τοπωνύμια, αλλά και πληροφορίες για την Τοπική Κοινότητα ή το Δημοτικό Διαμέρισμα, προκειμένου να διευκολυνθεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

Καινούργιο έμψυχο δυναμικό εν’ όψει της αντιπυρικής περιόδου…

Ο κ. Λαρέζος ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό συγκριτικά με πέρυσι θα είναι περισσότερο φέτος, καθώς εκπαιδεύονται κάποιοι συνάδελφοι που από εποχικοί έχουν γίνει πενταετούς υποχρέωσης σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα 876 άτομα. Παράλληλα άλλα περίπου 280 άτομα συνεχίζουν φέτος ως εποχικοί από την περασμένη περίοδο συν τον διαγωνισμό για 962 άτομα που γίνεται τώρα με σκοπό την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Κι αυτά τα άτομα μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εκπαιδευτεί και θα βρίσκονται σε πλήρη καθήκοντα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Πέρα από την ενίσχυση του προσωπικού, ο Περιφερειακός Διοικητής υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες με προμήθεια καινούργιων λάστιχων, διενέργεια σέρβις οχημάτων, ενώ φέτος η κατάσταση με τα εναέρια μέσα θα είναι αν όχι καλύτερη τουλάχιστον η ίδια με πέρυσι.