Ένας πόλεμος, τέσσερις προτάσεις για ψήφιση στο ΠεΣυ Πελ/σου

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού ούτε σε αυτό το θέμα δεν κατάφερε το σώμα, να βγάλει μία κοινή απόφαση.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως κατατέθηκαν 4 προτάσεις στη συνεδρίαση, που στο τέλος έγιναν τρεις και τελικά πέρασε με 20 ψήφους η κοινή πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Η πρόταση που πήρε 20 ψήφους δεν ψηφίστηκε από τον κ. Τζεμπετζή που ψήφισε “παρών” , από τον κ. Κάτσαρη και από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.



Την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής ψήφισαν συνολικά 16 σύμβουλοι.

Η πρόταση που ψηφίστηκε ήταν ένας συνδυασμός των προτάσεων που κατέθεσαν η παράταξη “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” με προσθήκες από την παράταξη της Δήμητρας Λυμπεροπούλου, από την ανεξάρτηση σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου και από την παράταξη της “Νέας Πελοποννήσου”.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν:

Από τον κ. Πουλοκέφαλο

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΠΟΛΕΜΟ  ΣΤΗΝ  ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το  Περιφερειακό  Συμβούλιο  Πελοποννήσου καταδικάζει  τη  Ρωσική  εισβολή   στην  Ουκρανία  και  εκφράζει  την  αλληλεγγύη  του  στον  λαό  της  Ουκρανίας.

Χωρίς  διλήμματα  καταγγέλλει  αυτόν  τον    απαράδεκτο  πόλεμο   και  δηλώνει  απερίφραστα  ότι  στηρίζει  και  το  λαό  της  Ουκρανίας  αλλά  και  το  λαό  της  Ρωσίας που  δεν  θέλει    αυτό  το  πόλεμο.

Καταγγέλλει   έναν  πόλεμο  που    έχει  σαν  συνέπειες  προσφυγιά, θάνατο, ερείπια, πόνο  και  δυστυχία, πείνα, σκοτάδι,  φωτιά,  σειρήνες  τρόμου. Αθώοι  άμαχοι  πληρώνουν  το  τίμημα  με  τη  ζωή  τους, όπως  κυνικά  το  μάθαμε  στο  πρόσφατο  παρελθόν  ως  παράπλευρες  απώλειες.

Ένας  πόλεμος  που  προετοιμαζόταν  από  καιρό, από  την  όξυνση  του  ανταγωνισμού  των  ισχυρών  της  γης,  για  το  μοίρασμα  του  ορυκτού  πλούτου, τις  σφαίρες  επιρροής,  την   ενέργεια, τον  έλεγχο  των  αγωγών  μεταφοράς   και  τα  μερίδια  των  αγορών.

Δηλώνουμε  ότι  από  αυτό  τον  ανταγωνισμό  οι  μόνοι  χαμένοι  είναι  οι  λαοί.

Κανένας  λαός και  καμία  κοινωνία  δεν  έχει  όφελος από  τον  πόλεμο  αυτό.

Ως  Συλλογικό  όργανο της  Περιφέρειας  Πελοποννήσου θεωρούμε  ότι  ειδικά  η  Ελλάδα  που  και  εκείνη  αλλά  και  η  Κύπρος  απειλούνται  από  τον  αντίστοιχο  αναθεωρητισμό  εξ  Ανατολών,  είμαστε  πάντα  με  την  πλευρά  της  υπεράσπισης  των  ανθρώπινων  δικαιωμάτων, των  ανεξάρτητων  λαών  και  της  εθνικής  κυριαρχίας  των  κρατών.

Η  στρατιωτική  επέμβαση  της  Ρωσίας  στην  Ουκρανία δεν  μας  προξενεί  αμνησία, ώστε  να  ξεχνάμε  την  επιλεκτική  επίκληση  του  διεθνούς  δικαίου και  των  ανθρώπινων  δικαιωμάτων.

Το  δράμα  του  λαού  της  Ουκρανίας   ξυπνάει τις  μνήμες του  πρόσφατου  παρελθόντος   γιατί  δεν  πρέπει  να  ξεχνάμε   ούτε τη  Κύπρο, ούτε  το Βελιγράδι, αλλά και το  Ιράκ,  τη  Λιβύη,  τη  Συρία  ,  το  Αφγανιστάν.

Η  εθνικιστική   υστερία   των  πολεμικών  ιαχών  δεν  πρέπει  να  σκεπάσει  τη  συλλογική  μνήμη  των  2  λαών  και  της  Ουκρανίας  και  της  Ρωσίας  που  ζούσαν  για  δεκαετίες  αδελφωμένοι.

Τώρα  θα  πρέπει  να  δείξουμε  την  αλληλεγγύη  μας  και  να  στηρίξουμε  τους  χιλιάδες  πρόσφυγες  που  εγκαταλείπουν  την  Ουκρανία  θύματα  του  πολέμου  και  καταφεύγουν  σε  άλλα  κράτη  της  Ευρωπαικής  Ενωσης   και  στη  χώρα μας ,  με  τη  γνωστή  σε  όλους  μοίρα  που  τους  επιφυλάσσεται.

Όπως άλλωστε έχει  συμβεί  και  σε  άλλους  λαούς  θύματα  των  πολέμων   παρά  τις  φιλανθρωπικές  διακηρύξεις.

Καμία  δικαιολογία ,  κανένας  ισχυρισμός,  κανένα  πρόσχημα   δεν  δικαιολογεί   αυτόν  το  πόλεμο.

Το  Περιφερειακό  Συμβούλιο  Πελοποννήσου στέκεται  δίπλα  στους  λαούς  και   στηρίζει  κάθε  ειρηνική  διπλωματική  λύση  που  θα  αμβλύνει  τις   διαφορές   και  θα  ανοίγει δρόμους  αλληλοκατανόησης  και  συνεργασίας.

 

Πρόταση ψηφίσματος  για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πολεμική επιχείρηση που σκορπίζει το θάνατο, καταστρέφει υποδομές και δημιουργεί στρατιές προσφύγων .

Το δράμα του Ουκρανικού λαού με τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια προσφύγων και την καταστροφή των υποδομών της χώρας αποτελεί ένα έγκλημα το οποίο έχει και φυσικό αλλά και ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι και θα πρέπει να καταδικαστούν συλλήβδην.

Ο φυσικός αυτουργός είναι η Ρωσία που εισέβαλε σε μια ανεξάρτητη χώρα   της παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.   Την Ρώσικη αυτή εισβολή και τον πόλεμο που συνεχίζεται  τον  καταδικάζουμε απερίφραστα , χωρίς αστερίσκους γιατί δεν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές σε ανεξάρτητες χώρες, ούτε καλοί και κακοί πόλεμοι.

Οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος είναι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ  .Είναι ο προκλητικός επεκτατισμός του ΝΑΤΟ   στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας παρά και αντίθετα στις διαβεβαιώσεις τους  στη Ρωσία  .Είναι  οι      ευρωατλαντικές επεμβάσεις  στην Ουκρανία για εγκαθίδρυση αντιδραστικών κυβερνήσεων στηριγμένων σε παρακρατικούς μηχανισμούς και φασιστικές ομάδες  .

Ευθύνες  έχει   και η εκλεκτή στις ΗΠΑ  κυβέρνηση των Ουκρανών εθνικιστών , η οποία αθέτησε τις συμφωνίες με την Ρωσία και επί 8 χρόνια προέβη  σε εθνοκάθαρση του Ρωσόφωνου πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας με χιλιάδες νεκρούς, σε απαγόρευση λειτουργίας των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και σε απαγόρευση χρήσης της γλώσσας των περισσοτέρων μειονοτήτων μεταξύ αυτών και της Ελληνικής γλώσσας.

Ευθύνες έχει και η   ηγεσία της Ε.Ε.   που ενώ έβλεπε τον πόλεμο να έρχεται και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τον αποτρέψει κόντρα  στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Δεν έκανε  καμία ενέργεια ούτε πήρε  καμία πρωτοβουλία   εδώ και 8 χρόνια για να εκτονωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ο πόλεμος,. Η ηγεσία της Ε.Ε. εντελώς αλόγιστα και παθητικά  σύρθηκε πίσω απ’ την γραμμή τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των Αμερικανών και αυτή την στιγμή είναι οι λαοί της Ευρώπης που μαζί με τον Ουκρανικό λαό υφίστανται τις τραγικές συνέπειες του πολέμου και δυστυχώς θα τις υφιστάμεθα για πολύ καιρό ακόμα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  ενώνει τη φωνή του με όλους τους φιλειρηνικούς πολίτες   και  ζητάει    να σταματήσει  τώρα  ο πόλεμος και  να αποχωρήσουν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία   . Ζητάει   να σιγήσουν  τώρα τα    όπλα και να δώσουν τη θέση τους στη διπλωματία ώστε  να υπάρξουν   λύσεις που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας, και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της  και όλων των εθνοτήτων της . Ιδιαίτερα ζητάει την προστασία της Ελληνικής μειονότητας και την διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων της.

Επισημαίνει   ότι η βαθύτερη αιτία της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στις μακροχρόνιες αντιφάσεις περιφερειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και η βασική λύση είναι να ληφθούν υπόψη του  οι νόμιμες ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ασφάλεια Τονίζει  ότι  σήμερα περισσότερο από  κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη  η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος    αντί να βαδίζει σε έναν   νέο επικίνδυνο ψυχρό πόλεμο   που πλήττουν πρώτα απ όλους τους λαούς , να υπάρξουν πρωτοβουλίες  ώστε να εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη   ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια   το οποίο  θα εγγυάται την ειρήνη  και θα συμβάλει ώστε η   Ουκρανία από  πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας –ΗΠΑ  να γίνει γέφυρα συνεργασίας .Αυτό προϋποθέτει να ακυρωθεί η αίτηση    ένταξης της Ουκρανίας  στο ΝΑΤΟ  ,να σταματήσει η  επέκταση του ΝΑΤΟ ,και να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ώστε βρουν λύσεις στα προβλήματα και να προωθήσουν την οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας το οποίο να λαμβάνει υπόψη του  οι νόμιμες ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ασφάλεια

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση των διεθνών σχέσεων  συνολικά   και τον νέο ψυχρό πόλεμο   που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για παγκόσμια ανάφλεξη . Τονίζει  ότι  σήμερα, η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός πλαισίου για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια. Αυτό προϋποθέτει αποδοχή από τις ΗΠΑ ενός πολυπολικού κόσμου ο οποίος  να διασφαλίζει ευημερία σε όλους τους λαούς ,σε συνθήκες  ειρήνης  και σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών  και των κρατών .  Συνεπώς είναι αντίθετο  και με  τη διαφαινόμενη από την πλευρά των ΗΠΑ όξυνση  της αντιπαράθεσης  με την Κίνα διότι αυτό θα σημάνει έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο .

 

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

Σχέδιο ψηφίσματος για την εισβολή στην Ουκρανία ( από την Περιφερειακή Αρχή)

 
 
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση. Ζητά, επίσης, από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της.
  • Η εισβολή στη Ουκρανία και το ξέσπασμα  ενός  επιθετικού πολέμου ξυπνάει ξανά τις μνήμες των λαών της Ευρώπης από το σκοτεινό παρελθόν.
  • Επειδή η Ευρώπη έχει υποστεί παρόμοια πολεμική εισβολή με καταπάτηση των διεθνών συνθηκών και νόμων, τον θάνατο αμάχων και την δημιουργία προσφύγων στην Δημοκρατία της Κύπρου το 1974 που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρόλα τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας και της Γ.Σ. του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ και πολλών διεθνών φορέων το ΠΣ ζητά  από την ελληνική κυβέρνηση την ανάδειξη του θέματος στην ΕΕ και στην διεθνή κοινότητα και την εκ νέου καταδίκη του εισβολέα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την διεθνή κοινότητα.
  • Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να παραμερίσει τις επιμέρους εθνικές στρατηγικές και να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική που δεν θα επιτρέπει σύγχρονους αναθεωρητισμούς οι οποίοι θέτουν εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών.
  • Για εμάς η ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία απαιτεί ισχυρή βούληση από όλο τον δημοκρατικό κόσμο, όπως ξεκάθαρη πρέπει να είναι και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε κάθε κράτος το οποίο απειλεί με πόλεμο τα κράτη μέλη της. Χωρίς πολλαπλές γραμμές οι οποίες επιτρέπουν την αμφισημία, την οικονομική ενίσχυση ή τον τον εξοπλισμό κρατών όπως η Τουρκία που αναπαράγει το σημερινό αναθεωρητισμό της Ρωσίας και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση κυρώσεων όταν υπάρχει κλιμάκωση των κινδύνων και των απειλών.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αντιτίθεται σε κάθε είδους πολεμική σύγκρουση και εχθροπραξία που γίνεται στο βωμό μεγαλοϊδεατισμών και γεωπολιτικών αναθεωρητισμών ή στο βωμό μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με θύματα τους απλούς πολίτες, και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αυτοί που μπορούν να επιβεβαιώσουν και να διασφαλίσουν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης και του διαλόγου που οικοδομήθηκαν και επικράτησαν.
  • Πρέπει δε να υπάρξει πλήρης έρευνα για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου και σε περίπτωση απόδειξης της αλήθειας αυτών των πληροφοριών αυστηρότατη καταδίκη των υπαιτίων.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο λαό της Ουκρανίας, τη θλίψη του για την απώλεια τόσων ζωών μεταξύ των οποίων και Έλληνες ομογενείς, ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για την προστασία των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Το ΠΕ.ΣΥ.Π καταγγέλλει την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως την έναρξη του πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό από την όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανταγωνισμός που αφορά ποιανής χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν «το πάνω χέρι» για την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών τους ομίλων, για τον μεγαλύτερο έλεγχο στους δρόμους μεταφοράς, στην ενέργεια, συνολικά στις αγορές και στα εδάφη της περιοχής. Ανταγωνισμό στον οποίο οι μόνοι σίγουροι «χαμένοι» είναι όλοι οι λαοί.

Είναι οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν στην σφαγή και άλλων λαών τα προηγούμενα χρόνια (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, κ.α.)

Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουμε καμιά δουλειά να διαλέξουμε «πλευρά» δηλαδή με ποιο απ’ τα δύο «κοράκια» θα συνταχθούμε, γιατί δεν αφορά τα δικά μας συμφέροντα.

Αντίθετα εδώ και τώρα να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας!

Την ώρα που ο ελληνικός λαός, εξαιτίας και του πολέμου, βιώνει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, την ενεργειακή φτώχεια, που οι συντάξεις και οι μισθοί είναι στα τάρταρα, η κυβέρνηση στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις περιπέτειες που μας βάζει, μετατρέποντας τη χώρα σε «στόχο», όπως δηλώνει η ίδια η Ρωσία. Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που έχουν γεμίσει τη χώρα με αμερικανονατοικές βάσεις απ’ άκρη σε άκρη, που συσφίγγουν όλο και περισσότερο τις σχέσεις και τις δεσμεύσεις με τους πολεμικούς συμμάχους.

Απαιτούμε:

  • Να μην χρησιμοποιηθεί καμιά υποδομή σε ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας Έλληνας φαντάρος ή αξιωματικός έξω απ’ τα σύνορα.
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας και του λαού μας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΤρίπολη | Εκδήλωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων (videos)
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή η 33χρονη μητέρα της Τζωρτζίνας