Ενοικίαση σπιτιών | “Στενάζει” η αγορά της Τρίπολης – Πτώση 30-40% λόγω των εξ’ αποστάσεως μαθημάτων των φοιτητών (ήχος)

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020 11:04

Δυο ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων μίλησαν στη ΔΡΤ 91,5 στα fm και αποτύπωσαν την εικόνα που υπάρχει, αναφορικά με την ενοικίαση σπιτιών στην Τρίπολη από φοιτητές….

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και την εκπομπή “Επί της ουσίας” με τον Δημήτρη Μανιατάκο και τον Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Δευτέρας (04/10) ο Δημήτρης Καραλής, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στην Τρίπολη.Αρχικά ο κ.Καραλής αναφέρθηκε στην χαμηλή κινητικότητα, που υπάρχει στην περιοχή μας αναφορικά με την ενοικίαση σπιτιών για φοιτητές, μιας που με τις νέες συνθήκες – όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού -και τα μαθήματα να γίνονται πλέον εξ΄αποστάσεως, οι γονείς επιλέγουν να μην νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά τους.

Όπως ανέφερε μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, που ξενοικιάστηκαν σπίτια, που είχαν ενοικιαστεί για φοιτητές, μετά την απόφαση για εξ΄αποστάσεως μαθήματα. “Λόγω της πανδημίας και της χαοτικής κατάστασης, οι προβληματισμοί μας αυξάνονται. Οι γονείς δεν θέλουν, να πληρώνουν ενοίκια, χωρίς να χρειάζεται να κατοικούν τα παιδιά τους στα σπίτια αυτά, αφού τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως. Σε σχέση με πέρυσι υπάρχουν πολλά κενά σπίτια προς ενοικίαση”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: “Ήρθαν παιδιά νοίκιασαν σπίτια και τα ξενοίκιασαν επειδή θα γίνει εξ αποστάσεως η διδασκαλία”

Παρά το γεγονός – όπως μας δήλωσε ο κ.Καραλής – πως ήρθαν αναπληρωτές και μόνιμοι δάσκαλοι που νοίκιασαν σπίτια, ο αριθμός των κενών διαμερισμάτων παραμένει μεγάλος, με την πτώση των ενοικιάσεων σε σύγκριση με πέρυσι να αγγίζει το 30-40%.

Παράλληλα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αναγκαστεί, να κατεβάσουν πολύ τις τιμές, για μπορέσουν, να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα για παράδειγμα μπορεί να ξεκινά από 230 ευρώ και να φτάνει τα 250 ευρώ, με το “παζάρι” ανάμεσα σε ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, να φέρνει πολλές φορές περαιτέρω πτώση της τιμής.

Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία είναι τα σπίτια που νοικιάζονται στην πόλη μας, ο κ.Καραλής ανέφερε, πως υπάρχουν και καινούργια και παλιά σπίτια, αλλά όλα είναι προσεγμένα από τους ιδιοκτήτες και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Τέλος μας ανέφερε, πως είναι πολύ μικρή και η κίνηση στην αγορά ακινήτου στην Τρίπολη, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, που προχωρούν στην αγορά ενός ακινήτου, να  είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι, που θέλουν να κάνουν μια επένδυση για τα παιδιά τους.

Ακούστε την συνέντευξη:

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και ο Θεόδωρος Καραλής ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, ο οποίος δήλωσε, πως η αγορά είναι παγωμένη αναφορικά με τις ενοικιάσεις, ενώ στην αγορά ακινήτου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

“Πριν τον κορωνοϊό είχε αρχίσει μια καλή κίνηση αλλά μετά τα πάντα πάγωσαν”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε, πως όταν πρωτοβγήκαν τα αποτελέσματα για τους φοιτητές υπήρχε κινητικότητα στην Τρίπολη–  λόγω των καινούργιων τμημάτων που λειτουργούν πλέον στην πόλη μας – με αποτέλεσμα να νοικιαστούν την πρώτη εβδομάδα κάποια διαμερίσματα,  με την πλειονότητα των ενοικιάσεων όμως, να αφορούν σε φοιτητές της νοσηλευτικής, που έχουν και εργαστήρια, τα οποία πρέπει, να παρακολουθούν δια ζώσης.

“Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, γιατί τώρα ξεκινούν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Πιθανόν οι περισσότεροι, που ενοικίασαν σπίτια για φέτος να τα κρατήσουν. Πολλοί όμως δεν ήρθαν καν για να νοικιάσουν σπίτι για το παιδί τους. Ενδιαφέρον δεν υπάρχει καθόλου. Έχει γεμίσει η πόλη ενοικιαστήρια, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται”, δήλωσε.

Τέλος ο κ.Καραλής μίλησε για την αγορά ακινήτων, τονίζοντας, πως είναι η καλύτερη περίοδος για να επένδυσει κάποιος, καθώς αυτό το διάστημα υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες. “Υπήρχαν 100-120 νεόδμητα τριάρια διαμερίσματα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα πλέον, καθώς αγοράστηκαν σιωπηλά”, τόνισε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: