Ενημέρωση πολιτών για αποφυγή πρόκλησης φωτιάς από εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης

Με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και  με δεδομένα :

α. τον  μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που καλείται το Πυροσβεστικό Σώμα, να αντιμετωπίσει κατά την χειμερινή και εαρινή περίοδο συνεπεία των γεωργικών εργασιών με χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο,



β. την  αύξηση της χρήσης κατά την χειμερινή περίοδο όπως έχει παρατηρηθεί,  εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, όπως τζάκια, σόμπες και καυστήρες ξύλου, πέλετ ή υγραερίου αλλά και ηλεκτρικών θερμαστρών,

έχοντας σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, παρακαλούμε όπως προβείτε στην δημοσίευση των κάτωθι συνημμένων, για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, που εκτελούν ανάλογες δραστηριότητες στην ύπαιθρο ή χρησιμοποιούν τις ανωτέρω εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, σχετικά με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και μέσων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, στην κεντρική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (http://www.fireservice.gr) στο πεδίο Συμβουλές, υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες αναφορικά με τις ως άνω δραστηριότητες, στις οποίες παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας, ώστε να ανατρέξουν και να ενημερωθούν σχετικά.

 

 

Ο Αναπλ. Διοικητή

Παναγιώτης Θ. Σοφός

Επιπυραγός

 

 Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΣΠΑΡΤΗΣ  ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ:

 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ  για καύσεις στην ύπαιθρο από 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ έως και 30η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας όπου κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από ισχύουσα διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σύνολό τους και συγκεκριμένα  :

 

  1. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή.
  2. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης.
  3. Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης ή δεντροστοιχίων.
  4. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από  απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυοσκαπάνων κλπ).
  5. Ειδικά για τις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας,  όπως  αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. 575/80 “Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων” (Α’157), ο Διοικητής της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο, ζητά επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση Γεωπόνου της οικείας Π.Ε. , στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης.

 

Εφιστούμε την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με τα παραπάνω λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ περαιτέρω θα πρέπει να ακολουθήσουν και τις παρακάτω οδηγίες :

 

  • Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία.
  • Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας.
  • Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  • Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
  • Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
  • Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε, από την Π.Υ. καλώντας στο τηλ. 199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
  • Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.

Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεσή της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.

  • Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.

 

Δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω υγρασίας. Επισημαίνουμε δε ότι ο συνδυασμός: υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας και υποτίμηση της φωτιάς είναι αποδεδειγμένα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ.

 

Ευχόμαστε σε όλους καλό χειμώνα και παρακαλούμε για την προσοχή σας κατά την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ:

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ για πρόληψη πυρκαγιών από καμινάδες – τζάκια – ξυλόσομπες

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου  και την αυξανόμενη χρήση τζακιών και σομπών ξύλων η Πυροσβεστική Υπηρεσία ………… ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την  ελαχιστοποίηση των  πυρκαγιών σε κατοικίες, που μπορούν να προκληθούν από την χρήση των ανωτέρω θερμαντικών συσκευών και ειδικότερα στις σωλήνες απαγωγής καπνού (καμινάδες), όπου κατά την διάρκεια της καύσης, υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασύρονται από τα καυσαέρια και καθώς απομακρύνονται από την θερμή εστία προς το λιγότερο θερμό περιβάλλον, υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ακόμα ευκαιρία ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα :

  1. Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φλόγας, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.
  2. Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.
  3. Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας ή του τζακιού είναι κλεισμένη σωστά.
  4. Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες και ψεκάστε την με νερό μετά την συλλογή της και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους ή σε κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου.
  5. Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  6. Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα και κυρίως με ξύλινα υποστυλώματα κεραμοσκεπών εφόσον διέρχονται μέσα από αυτές ή σε τυχόν αποθηκευμένα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις κεραμοσκεπές.
  7. Καθαρίστε συχνά τις καμινάδες και τις σωλήνες απαγωγής καπνού. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στις σκεπή αυτού ακόμα και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.
  8. Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα «σκουπίδια» στη φωτιά.
  9. Το ψήσιμο φαγητού και ειδικότερα ωμού κρέατος αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης ανάπτυξης της φωτιάς εντός της καμινάδας, αφού το λίπος που επικολλάται στα τοιχώματα αυτής λειτουργεί ως επιταχυντής.
  10. Τέλος, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει  όταν λείπετε από το σπίτι να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Ευχόμαστε σε όλους καλό χειμώνα και παρακαλούμε για την προσοχή σας   κατά την χρήση φωτιάς.

 

Προηγούμενο άρθροΜπακασέτας στην Δ.Ρ.Τ. 91,5: «Με την αύρα της Εθνικής»
Επόμενο άρθροΔιακοπή σε όλα τα πρωταθλήματα!