Ένωση Επιμελητηρίων: “Η νέα συμφωνία για την Πνευματική Ιδιοκτησία μας ευνοεί όλους” (vid)

Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2018 23:48

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 13 Ιουνίου, η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας αναφορικά με τα νέα δεδομένα στην προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως προέκυψαν μετά την ανάκληση της άδειας της, μέχρι πρότινος επικρατούσας στο χώρο,  ΑΕΠΙ, από την Υπουργό κ. Κονιόρδου. Η Ένωση Επιμελητηρίων, πρωτοστατώντας στις αλλαγές και ερχόμενη σε συμφωνία με τους νέους αρμόδιους φορείς, επιχειρεί να προστατέψει και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Στέλιος Μωραϊτης, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Ο κ. Μωραϊτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους αναφορικά με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Πνευματική Ιδιοκτησία και τον αντίκτυπό της στους, άμεσα ενδιαφερόμενους, επιχειρηματίες της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωραϊτης ξεκαθάρισε, ότι η «ληστρική μέχρι τώρα λειτουργία» της ΑΕΠΙ, υπήρξε ζημιογόνα, τόσο για τους πνευματικούς δημιουργούς που δεν καρπώνονταν τα κέρδη που τους αναλογούσαν, όσο και για τους επιχειρηματίες, με καταστήματα υγειονομικού, κυρίως, ενδιαφέροντος, καθώς ήταν οι πρώτοι που διώκονταν και τα πληρωτέα ποσά στην ΑΕΠΙ ήταν υπέρογκα. Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλές έμεναν απλήρωτες και δημιουργούνταν ένας φαύλος κύκλος.

Ο κ. Μωραϊτης κατηγόρησε την διοίκηση της ΑΕΠΙ για αθέμιτη και καταχρηστική διαχείρηση των χρημάτων. Επίσης, στις δηλώσεις του, εξήγησε αναλυτικά τα διαβήματα που έκανε η Ένωση προκειμένου να διαφωτίσει τα κακώς κείμενα και να προστατέψει δημιουργούς και επιχειρηματίες. Όπως τόνισε, σκοπός του εγχειρήματος είναι η διαφάνεια κατά την είσπραξη αλλά και διανομή των χρημάτων, ώστε να αποφύγεται η κατασπατάληση και η κακοδιαχείρηση.

Η νέα αυτή αρχή έχει ως κύριο μέλημα να φέρει μια πιο ρεαλιστική απαίτηση πληρωμής προς τους επιχειρηματίες, στην οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και φυσικά να αποζημειώσει τους «ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μωραϊτης.

Εξηγώντας τη διαδικασία διαμόφωσης του νέου κλίματος, ο κ. Μωραϊτης κατέστησε σαφές ότι, από την πρώτη στιγμή, οι δημιουργοί προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν με το μέρος της Ένωσης, ευελιπιστώντας σε ένα απότελεσμα που θα τους εξασφαλίζει όσα δικαιούνται.

Μέσα από προσπάθειες και με τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, αλλα και με απτές αποδείξεις που απέφεραν έρευνες ορκωτών λογιστών στην ΑΕΠΙ, η προσπάθεια που συμμετείχε η Ένωση Επιμελητηρίων, απέδωσε καρπούς και ο κ. Μωραϊτης, δήλωσε, ικανοποιημένος που κατέφερε τελικά «να σπάσει το βρώμικο απόστημα της διαπλοκής στη διαχείρηση από την ΑΕΠΙ».

Με την αρώγη του παγκόσμιου οργανισμού CISAC, που απέμπεψε και απονομιμοποίησε την ΑΕΠΙ, ενισχύθηκε ο ρόλος του Ανεξάρτητου Οργανισμού της Αυτοδιαχείρισης που εγκολπίστηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Με τις ευνοϊκές συνθήκες του νέου συμφωνητικού ανάμεσα σε Αυτοδιαχέριση και Ένωση, μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών έχει ήδη συγκατελεχθεί στους συνδρομητές. Επίσης, μέσα από συμπλεύσεις με ανάλογους φορείς η Αυτοδιαχείριση κατέχει πλεόν τη διαχείρηση πνευματικής ιδιοκτησίας του 90% του ελληνικού ρεπερτορίου.

Ο κ. Μωραϊτης έκανε ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες να στηρίξουν την προσπάθεια της Κεντρικής Επιτροπής Επιμελητηρίων, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αναδιαπραγματευτεί με την Αυτοδιαχείριση και να καταφερεί να προσφέρει ένα ακόμα πιο προσιτό πακετο παροχών στους επιχειρηματίες.

Σημαντικό να τονιστεί είναι το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας μετέδωσε ζωντανά την εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν πολίτες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, παρά τη σημαντικότητα της εκδήλωσης η συμμετοχή ήταν μικρή.
Ενημερωτική εκδηλωση Επιμελητηριο

Ραφαέλλα Μανέλη