Ένταση και διαφωνίες για μία ακόμα φορά στον ΦοΔΣΑ Πελ/σου.”Τα δικαστήρια θα δώσουν λύση” (vids,ph)

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 21:52

Παυλής: Δεν υπάρχει κάποια σύμβαση μέχρι σήμερα για να την τροποποιήσουμε

Σκαντζός: Θα λυθούν όλα στα ΔικαστήριαΔιαφωνίες και ως προς τον αριθμό των Σταθμών Μεταφόρτωσης

Για μία ακόμα φορά η συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε, στην Τρίπολη, στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου και κράτησε μέχρι τις 9 το βράδυ, χαρακτηρίστηκε από ένταση, διαφωνίες, τοποθετήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες και κατά πλειοψηφία αποφάσεις.

Η συνεδρίαση είχε τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Η σύμβαση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπογραφεί στις 14 Ιουνίου. Δήμαρχοι και μέλη του ΦοΔΣΑ, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, θεωρούν πως δεν θα γίνει αυτό και επιπλέον τονίζουν πως δεν γίνεται να έρχεται για συζήτηση τροποποίηση μίας σύμβασης (σχετικά με την μείωση των τόνων από 150 σε 100 που αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, αλλά και την συμβατική διάρκεια) που δεν υπάρχει στην ουσία.

Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός επεσήμανε πως το όλο θέμα θα λυθεί στα Δικαστήρια, αφού υπάρχουν νέα εξώδικα ενώ παράλληλα δήλωσε, όταν συζητείτο το θέμα της δημιουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης, πως και ο ίδιος θα προσφύγει στα Δικαστήρια αν επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρους για τα απορρίμματα.

Η συνεδρίαση είχε ένταση από την αρχή και ξεκίνησε με “κόντρες” μεταξύ δημάρχων που αντιτίθενται στην ΣΔΙΤ και του Προέδρου του Συλλογικού Οργάνου Σταύρο Αργειτάκο (πρώην Δήμαρχο Σπάρτης), αλλά και της Δικηγόρου του ΦοΔΣΑ.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε πολλές φορές και το θέμα της επωνυμίας της εταιρείας με την οποία θα υπογραφεί η σύμβαση και για το αν είναι μονοπρόσωπη ΑΕ ή ΑΕ. Επίσης υπήρξαν παρεμβάσεις και από πολίτες που αντιτίθενται στη δημιουργία μονάδων διαχείρισης στην Καλιρρόη στην Οιχαλία Μεσσηνίας, ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν εξώδικα και από ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Παλαιόχουνη.

Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν και στο τελευταίο θέμα που αφορούσε στον αριθμό των ΣΜΑ, αφού το Υπουργείο κάνει λόγο για 5 επιπλέον ΣΜΑ, έναν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ δήμαρχοι στις παρεμβάσεις τους ζήτησαν να έχει ο κάθε δήμος τον δικό του ΣΜΑ.

Οι παρεμβάσεις πάντως που έγιναν αφορούσαν στο κόστος της “πόρτας” και ζητήθηκε από Δημάρχους, όπως της Νότιας Κυνουρίας Χ.Λυσίκατο και της Ελαφονήσου κας. Λιάρου να υπάρξει ισοκατανομή στα ποσά που θα δίνει ο κάθε δήμος.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και βίντεο με τις στιγμές έντασης αλλά και τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Συνεδρίαση ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη