ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 18:31
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 Δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στην Αρκαδία, από το κύμα κακοκαιρίας το οποίο ξεκίνησε από χθες και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

Στο Δήμο της Τρίπολης δεν λειτούργησε κανένα σχολείο σήμερα, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 7.00 το πρωί, στη Δημοτική Ραδιοφωνία, ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Γιώργος Καρλής. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, αφού το χιόνι ήταν αρκετό και οι δρόμοι παγωμένοι.

Επίσης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας αποφάσισε την προσωρινή διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Πέτρου και Καστρίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ήτοι: Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου, Γυμνάσιο Καστρίου με Λυκειακές τάξεις, Δημοτικό Σχολείο Καστρίου και Νηπιαγωγείο Καστρίου, λόγω χιονόπτωσης.

Κανένα σχολείο δεν λειτούργησε στη Γορτυνία, ενώ στη Νότια Κυνουρία κλειστά παρέμειναν τα δημοτικά σχολεία στο Πηγάδι και στα Πελετά. Στη Μεγαλόπολη δεν λειτούργησε μόνο το Ενιαίο Λύκειο και Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, διότι λόγω του παγετού, δεν ήταν δυνατόν να περιμένουν οι μαθητές στο προαύλιο του σχολείου, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας για ένα τηλεφώνημα που είχε γίνει νωρίς το πρωί και έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας. Ένα τηλεφώνημα το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσα.

Στο οδικό δίκτυο, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στους εθνικούς δρόμους Τρίπολης – Σπάρτης και Σπάρτης – Καλαμάτας. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων και στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αρκαδίας. Κλειστοί είναι οι δρόμοι προς τα χωριά Κοσμά – Πελετά – Αγιο Βασίλειο – Παλαιοχώρι στην Κυνουρία. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΕΗ, προβλήματα ηλεκτροδότησης υπάρχουν σε όλη τη δημοτική ενότητα Φαλάνθου, ενώ βλάβες εντοπίζονται σε Νεστάνη, Αγωργήτικα, Αρτεμίσιο, Ανω και Κάτω Ασέα.

Τέλος, από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης, ανακοινώθηκε: «Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες λόγω του παγετού, ο Δήμος Τρίπολης έχει αποθέματα άλατος στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και στο Δικαστικό Μέγαρο (πλατεία ’ρεως) από τα οποία μπορούν να προμηθεύονται τις ποσότητες που χρειάζονται.

Προσοχή. Μη χρησιμοποιείτε νερό για να απομακρύνετε το χιόνι από τα πεζοδρόμια. Υπάρχει κίνδυνος από το σχηματιζόμενο παγετό. Όσοι μετακινούνται πεζή, να φορούν κατάλληλα παπούτσια και να είναι προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κ.λπ.

 

Ιδιαίτερη προσοχή κατά την μετακίνηση με αυτοκίνητο

Μετακινηθείτε κύρια κατά τη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου) Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες Οδηγείτε ήπια και αποφύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας Φοράτε πάντα, σωστά, τις ζώνες ασφαλείας στο εμπρός και πίσω κάθισμα. Έχετε τα παιδιά στα κατάλληλα καθίσματα. Ελέγξτε την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών του οχήματος σας (φωτισμός, καθαριστήρες, σύστημα εξάχνωσης και κλιματισμού κλπ) Έχετε πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του ακινήτου σας από ενδεχόμενο παγετό:

Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιός ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής επί του πεζοδρομίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώματος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν. Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.»