Έντονος προβληματισμός για τη μεταφορά μεταναστών και τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Πελοπόννησο

Το ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση την οποία έκανε ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Τατούλης αρχικά επισήμανε: «Η Πελοπόννησος έχει επιλεχθεί ως περιοχή που θα καλύπτει τις ανάγκες ανάλογα με τις περιστάσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Όποιος διαπιστώνει την άποψη ότι οι περιφερειακοί θεσμοί είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, φθείρει το θεσμό και συμπεριφέρεται καθολικά με αντισυνταγματικό τρόπο.



Η κυβέρνηση ενημέρωσε την περιφερειακή αρχή για μεταφορά μεταναστών στην Κόρινθο κι αυτό απεκρύβη. Είναι η πρώτη φορά που μία περιφερειακή αρχή προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί κι αυτό είναι επικίνδυνο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η άποψη μας ήταν ξεκάθαρη. Ήμασταν θετικοί διότι το θέμα είχε εθνικές διαστάσεις. Βάλαμε όμως έναν όρο, να μάθουμε πόσοι αναλογούν στη δική μας περιφέρεια. Είμασταν πρόθυμοι να παρέχουμε τη βοήθειά μας. Και δεύτερον ότι δεν θα γίνει τίποτα  αν δεν υπάρξει συνεννόηση με την περιφέρεια. Επίσης, ζητήσαμε την ευθύνη και την εποπτεία θα έχει η περιφέρεια, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Οι προβλέψεις μου είναι πολύ ανησυχητικές. Αν πέσει το τελευταίο οχυρό στη Βόρειο Συριά, που είναι το τελευταίο οχυρό των Τζιχαντιστών, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νέες ροές μεταναστών. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία, η Πόλη και τα περίχωρα περί αυτής έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των μεταναστών.

Τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Είναι δική σας ευθύνη, να βγείτε ξεκάθαρα και να πάψετε να παίζετε το δεξί χέρι της κυβέρνησης, να πείτε ότι η περιφέρεια θέλει να βοηθήσει αλλά υπό συγκεκριμένους όρους.

Κανένας μετανάστης στην Κόρινθο, αρκετά επιβαρύνθηκε η Κόρινθος με το κλειστό κέντρο κράτησης. Τώρα υπάρχει ανοιχτό κέντρο κράτησης, εκεί πήγαν μετανάστες που διώξανε από διάφορα οικήματα της Αττικής. Ήρθαν το πρωί και οι περισσότεροι έφυγαν μετά.

Η κατάσταση είναι άθλια. Μας προβάλλει η εικόνα που φεύγει.

Η παράταξή μας, υπερασπιζόμενη τη Δημοκρατία απέναντι σε ακραίες θέσεις, πρέπει να πάρουμε μέτρα.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Τατούλης άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Νίκα για την θέση του ότι θα πει ό,τι θέλει εκείνος στην Κυβένρηση, ανεξάρτητα από την απόφγαση του περιφερεικαού συμβουλίου.

Επίσης, ζήτησε να μην έρθουν άλλοι μετανάστες στην Κόρινθο, να γίνει γνωστός ο αριθμός μεταναστών που προβλέπεται να έρθουν στην Πελοπόννησο και να γίνει σωστή κατανομή.

Ο Γιώργος Δέδες, κατά την τοποθέτησή του, είπε: «Υπάρχει μια λογική αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση και έλλειμα μιας πολιτικής για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο στρατόπεδο, αυτή τη στιγμή, υπήρχαν 250 άνθρωποι που διέμεναν στα παλιά κτίρια των λόχων και με επαρκείς όρους σίτισης. Οι 650 που ήρθαν από την Αθήνα και είναι κυρίως από τα κτίρια που εκκενώθηκε η Αστυνομία, διαμένουν στο χώρο του γηπέδου του στρατοπέδου που τσιμεντοστρωθηκε πρόχειρα και στήθηκαν αντίσκηνα. Υπάρχει για όλους αυτούς μόνο μία βρύση και χωρίς τουαλέτες. Οι περισσότεροι την ίδια μέρα έφυγαν.

Ιστοσελίδες προειδοποιούν για ένα μυστικό σχεδίου 4.500 αλλοδαπών σε Σπάρτη και Γύθειο, ενώ σε δεύτερο πλάνο είναι το στρατόπεδο της Τρίπολης και τα Πυργιώτικα Ναυπλίου.

Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς ενημέρωση και χωρίς δομές.

Εγώ καταλαβαίνω ότι η Πελοπόννησος είναι στο κέντρο αυτής της πολιτικής.»

Ο Γιάννης Μπουντρούκας σημείωσε: «Πρέπει να δούμε το θέμα χωρίς μυστικά σχέδια και συνεννοήσεις κατά περίπτωση. Να γνωρίζουν όλοι τις πρόκειται να συμβεί. Να απαιτήσει η περιφέρεια από την κυβέρνηση να μας παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την Πελοπόννησο.»

Ο Νίκος Γόντικας τόνισε: «Για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών θεμάτων, πρέπει να δει κάποιος τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Συνένοχες σε αυτή την πολιτική κατάσταση είναι και η προηγούμενη και η τωρινή περιφερειακή αρχή. Συνειδητά συσκοτίζεται και πάτε την κουβέντα στα παρελκόμενα. Δεν φταίει γενικά κύριε Νίκα ο τούρκικος λαός. Η Ελλάδα και η Τουρκία των εργαζομένων είναι θύματα της ίδιας πολιτικής.

Το 2012 όταν έκλεινε το στρατόπεδο την Κόρινθο και το μετέτρεπε σε στρατόπεδο προσφύγων, η περιφερειακή αρχή καμάρωνε, δεν αντέδρασε.

Εμείς με συνέπεια θα καλούμε το λαό να δυναμώσει την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια.

Να γίνει απεντόμωση στο στρατόπεδο της Κορίνθου, έχει να γίνει εδώ και τριάντα χρόνια.»

Ο Θανάσης Πετράκος είπε: «Πρέπει να υπάρξει αγώνας του ελληνικού λαού για να μην πάμε σε μία Ευρώπη ξενοφοβική και να αλλάξει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου υπήρχε ήδη μια απαράδεκτη κλειστή δομή. Είναι τραγικές οι συνθήκες που βρίσκονται οι μετανάστες. Εμείς είμαστε αντίθετοι να δημιουργηθούν πολλές μικρές «Μόριες». Να ενοικιαστούν σπίτια, όπως έγινε στην Τρίπολη. Να απαιτήσουμε ως περιφερειακό συμβούλιο ώστε το πρόγραμμα Estia με τα διαμέρισματα να επεκταθεί. Να χρησιμοποιηθούν και ξενοδοχεία. Να συνεργαστεί η περιφέρεια με τα νοσοκομεία και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για όλους.»

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης είπε: «Αυτά τα κέντρα είναι ουσιαστικά φυλακές και σε συνθήκες τόσο άθλιες που δεν είναι ανθρώπινες. Η Ελλάδα οδηγήθηκε να είναι η αποθήκη αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων και να ερχόμαστε κάθε φορά εμείς, για να μην χαλάσουμε τη βολή μας, να τους αντιμετωπίζουμε ρατσισμό και φασιστική νοοτροπία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διαμένουν σε αξιοπρέπεις συνθήκες, σε σπίτια και διαμερίσματα. Να ανοίξουν τα σύνορα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης που εύκολα μπορούν να τους αφομοιώσουν.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Τι μας είπατε; Ότι μια κυβέρνηση δύο μηνών φταίει για όλους. Ο Μητσοτάκης φταίει και μαζί με αυτά η Καλαμάτα. Δεν μπορεί να φταίει μία κυβέρνηση δύο μηνών για τη Μόρια, για τη μεταναστευτική πολιτική.

Σε ζητήματα που έχουν ιδεολογική διάσταση, εγώ ποτέ δεν θα στηρίξω τέτοιες αποφάσεις.

Το μεταναστευτικό θέμα είναι εθνικό θέμα.

Αυτό το θέμα ήρθε σήμερα για να εκφραστεί με φανατισμό το μίσος κατά της κυβέρνησης και για λαϊκισμό.

Επί το λόγο της τιμής μου, κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο, δεν ξέρω το σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής. Αύριο μαζί με τους άλλους περιφερειάρχες είμαι καλεσμένος στο γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη για να ενημερωθούμε.

Στην Τρίπολη ήρθαν κάποιοι εκατοντάδες άνθρωποι και ζουν εδώ, ο Δήμαρχος εξέφρασε θετική άποψη και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε.

Μαθήματα αυτοδιοίκησης δεν θα δεχθούμε από διωγμένους της κεντρικής πολιτικής σκηνής.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Νίκας εξήγησε πως «δεν είπε ποτέ ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και διευκρίνισε ότι κανείς δεν θα τον εκβιάσει να μεταφέρει απόψεις που ιδεολογικά διαφωνεί.

Εμείς αποδεχόμαστε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων και ζητάμε από την κυβέρνηση καλύτερη πολιτική ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ισομερή κατανομή προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες και να ζητείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση εγκατάσταση προσφύγων».

Εν τέλει, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων, καθώς και η πρόταση να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Κορινθία.

Το τελικό κείμενο της απόφασης θα καθαρογραφεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Προηγούμενο άρθροΦιλοζωικός σύλλογος Τρίπολης | Περίεργο περιστατικό με σκυλί στις Ρίζες
Επόμενο άρθροΑποσύρθηκε το θέμα συζήτησης για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη