Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Επισκοπή Τεγέας (vid, ph)

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, την επονομαζομένη Παρασκευή της Διακαινησίμου , εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εόρτασε η Εκκλησία της Παναγίας στην Επισκοπή Τεγέας, στο χώρο που το Καλοκαίρι γίνεται η έκθεση και το πανηγύρι της Τεγέας .

Πολλοί πιστοί από τα χωριά της Τεγέας και την περιοχή της Τρίπολης παρακολούθησαν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και πήραν τη χάρη της Παναγίας.



Η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή το έδωσε στην Παναγία ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.

Η γιορτή, αναφέρεται στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας, γνωστού ως «Η Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί», έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, όπου υπήρχε πηγή αγιάσματος που επιτελούσε και επιτελεί πολλά θαύματα.

Ο Ναός στη Βασιλεύουσα κατέρρευσε τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1547 ο ναός δεν υπήρχε πια. Υπήρχε μόνον το αγίασμα. Το 1833 ο Πατριάρχης Κωνστάντιος Α με άδεια του Σουλτάνου ξαναέκτισε τον ναό πάνω στα ερείπια του παλαιού. Έτσι, στις 2 Φεβρουαρίου του 1835, ο Πατριάρχης Κωνστάντιος, με ακόμη 12 αρχιερείς εγκαινίασαν τον νέο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στο Μπαλουκλί. Μπαλουκλί σημαίνει τόπος με ψάρια, αφού στη δεξαμενή της Πηγής υπάρχουν ψάρια.

Η εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής παρουσιάζει την Παναγία μέσα σε ένα σιντριβάνι από το οποίο χύνεται άφθονο νερό, να κρατάει στην αγκαλιά της τον Χριστό που ευλογεί. Δύο άγγελοι τη στεφανώνουν κρατώντας ειλητάριο που γράφει: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον Βαστάζοντα πάντα».

Δείτε φωτογραφίες από την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην επισκοπή Τεγέας και βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΤο τραγούδι που ξεσήκωσε την αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης! (vid)
Επόμενο άρθροΗ επέτειος της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος και το μήνυμα για ενότητα (vids, ph)